Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 00:04

  Ηγέτης ή ουραγός

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη

  Μια σοφή ρήση λέει πως, "Ο ικέτης παραπονιέται για τον άνεμο. Ο τεμπέλης περιμένει τον άνεμο να αλλάξει. Ο ηγέτης όμως προσαρμόζει τα πανιά". Λίγα χρόνια πίσω τότε που η προοπτική και η πραγματική ελπίδα είχαν μπει στην εξίσωση τότε μεταξύ άλλων υπήρξε και μια μελέτη που εκπόνησε ο ισραηλινός οργανισμός Yozma, κατόπιν συμφωνίας με το υπ. Ανάπτυξης, και την οποία παρουσίασε ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Σύμφωνα με πηγές η εν λόγω μελέτη κατέγραφε πολιτικές ενίσχυσης των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και στα βασικά συμπεράσματα καταλήγει ότι αυτές μπορούν να επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ, 32.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, ανάσχεση της μετανάστευσης και επαναπατρισμό επιστημόνων. Μέσα στις προτάσεις της, εν λόγω, μελέτης ήταν και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας με ποσό συνολικού ύψους 1,17 δισ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια, κεφάλαια τα οποία με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων  θα μπορούσαν ακόμη και να διπλασιαστούν.

  Οι βασικοί άξονες πολιτικής της μελέτης εστίαζαν στο θεσμό του venture capital με κεντρικό άξονα το Ταμείο Νέας Οικονομίας. Πρότειναν τη δημιουργία θέσης Συντονιστή Τεχνολογίας (Chief Technology Officer). Επεσήμαναν τη σημασία της σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με τις επιχειρήσεις με στόχο τη μεταφορά τεχνολογίας, με την οργάνωση γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα. Προέκριναν την αξιοποίηση του θεσμού των θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Υπογράμμιζαν τη σημασία της κινητροδότησης για τον θεσμό των   επιχειρηματικώ αγγέλων (business angels) που επενδύουν σε επιχειρήσεις με ερευνητικές δραστηριότητες.

  Σε μια άλλη Ελλάδα σήμερα, παγιδευμένη μεταξύ τεμπέληδων Υπουργών με αρχηγό τους έναν ικέτη πρωθυπουργό, που παριστάνει τον ηγέτη, η ανάγκη να προσαρμόσουμε τα πανιά μας προς τα εκεί που φυσάει ο άνεμος είναι μεγαλύτερη και περισσότερο σημαντική από κάθε άλλη φορά! Πίσω στο σήμερα οι νέοι εμφανώς επηρεασμένοι από την κρίση έχουν κάνει στροφή νοοτροπίας 360 μοιρών. Όπερ μεθερμηνευόμενον, ότι περισσότερο στρέφονται προς το επιχειρείν παρά προς το να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Αν θέλουμε λοιπόν όχι μόνο να κρατήσουμε αυτούς που έχουν μείνει αλλά να επαναπατριστούμε και όσους έχουν φύγει και αν αποζητάμε να κινηθούμε επί τέλους με τη φορά του ανέμου της αλλαγής, θα πρέπει τη σημερινή πολιτική ηγεσία να διαδεχτεί μια πολιτική δύναμη, η οποία θα αντιλαμβάνεται πως για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω η στήριξη της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος.

  Με ποιο τρόπο τώρα θα στηριχτεί; Μα φυσικά μέσα από την υλοποίηση των μέτρων που προτείνονται στη μελέτη του YOZMA για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Μέτρα τα οποία θα προωθούν τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων µε τρόπο ανταγωνιστικό και όχι επιδοµατικό. Μέτρα τα οποία πρόκειται να θωρακίσουν τις δομές στήριξης της νεοφυούς επιχειρηµατικότητας. Μέτρα τα οποία θα προκρίνουν τη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας των "επιχειρηµατικών αγγέλων". Μέτρα τα οποία πρόκειται να προωθήσουν και να κινητροδοτήσουν τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες θα επικεντρώνονται στην εφαρμοσμένη έρευνα με σκοπό τη δημιουργία νέων ιδεών, τις οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να αξιοποιούν εμπορικά. Μέτρα τα οποία θα δημιουργούν ένα ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων με σκοπό τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο παράδειγμα φορολογικών κινήτρων θα μπορούσε να είναι και το καλό παράδειγμα που έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει πετύχει στην πράξη σε χώρες όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και άλλες. Το καλό παράδειγμα αυτό αφορά στην φορολογική έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και στη θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση µετοχών αυτών.

  Συνοψίζοντας μόνο μέσα από την υλοποίηση ενός συνόλου μέτρων που θα βάζουν στην πρώτη γραμμή την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα και θα στηρίζουν έμπρακτα τη νέα επιχειρηματικότητα θα μπορέσει η χώρα να κάνει βήμματα μπροστά και να τοποθετήσει σε ρόλο πρωταγωνιστή. Γιατί σε τελευταία ανάλυση όπως έλεγε και ο πατέρας του μισοφαγωμένου μήλου, Στίβεν Τζόμπς, "Η καινοτομία είναι αυτή που ξεχωρίζει τον ηγέτη από αυτόν που ακολουθεί" και από τον τεμπέλη και από τον ικέτη θα συμπληρώσω εγώ!

  * Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι Σύμβουλος/ Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων