Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 00:04

  Η καθαρή έξοδος απαιτεί και καθαρές κουβέντες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Δέδε

  Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά, ο ξένος τύπος ασχολείται με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

  Αυτές οι αναφορές στα ξένα ΜΜΕ συνοδεύονται πάντα από την επισήμανση ότι οι εξαγγελίες από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα στους κύκλους των θεσμών και ότι ουσιαστικά αναβιώνουν τους φόβους για τον κίνδυνο επιστροφής  της ελληνικής οικονομίας στα ελλείμματα και τις παροχές.

  Είναι αλήθεια, ότι τους τελευταίους μήνες όλο και πιο συχνά τα κυβερνητικά στελέχη σε δημόσιες παρεμβάσεις τους υπόσχονται την ανατροπή των μνημονιακών ρυθμίσεων. 

  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπόσχεται στους αγρότες... τροποποιήσεις στα φορολογικά των αγροτών.

  Ο υπουργός Παιδείας μιλά για... αύξηση της χρηματοδότησης για την ανώτατη εκπαίδευση και καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης.

  Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε από τον Αύγουστο "σταδιακή άρση των αδικιών" και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου να διαβεβαιώνει ότι η φορολογία είναι υψηλή και με την έξοδο από την κρίση θα μειωθεί.

  Αυτές, και άλλες πολλές δημόσιες παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ρίχνουν νερό στο μύλο της καχυποψίας των δανειστών. Και κανείς στην Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει από την αρχή μια νέα ελληνική κρίση.

  Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι προτάσεις που διατυπώνουν οι εταίροι για την ελάφρυνση του χρέους συνοδεύονται από την αυξημένη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. 

  Οι Γάλλοι συνδέουν την πορεία ελάφρυνσης του χρέους με μια ρήτρα ανάπτυξης. Όσο η Αθήνα θα πιάνει τους στόχους η ελάφρυνση θα προχωράει. Αν όχι, η εξυπηρέτησή του θα είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση.

  Σε μια αντίστοιχη πρόταση αλλά ακόμα πιο αυστηρή, που θα περιλαμβάνει συνεχείς ελέγχους οδεύουν και οι Γερμανοί. Πιθανότατα σε αυτή το "δέλεαρ" για την επιτήρηση θα είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

  Εν ολίγοις, οι Ευρωπαίοι προτείνουν στην Αθήνα να πάρει για το χρέος ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα λήξει όταν το ελληνικό χρέος πέσει στο 75% του ΑΕΠ. Αυτό υπολογίζεται να γίνει το 2060.

  Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι με όσα λέει και πράττει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα πετύχει την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αλλά την καθιστά ουσιαστικά ανέφικτη και την υπονομεύει.

  Εάν ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ήταν να αποφύγει την... επιτροπεία τότε θα έπρεπε να αποφύγει την ακατάσχετη υποσχεσιολογία στο εσωτερικό της χώρας και να καταρτίσει ένα δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα βοηθούσαν τη χώρα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να αποκτήσει μια σύγχρονη, ευέλικτη και αξιόπιστη δημόσια διοίκηση και να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Ένα συγκεκριμένο σχέδιο με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και όχι ένα επικοινωνιακό ευχολόγιο. Μόνο έτσι θα μπορούσε να κλείσει τα στόματα των επικριτών της. 

  Η επαναφορά της παραχολογίας δεν είναι μόνο συνταγή αποτυχίας. Επί της ουσίας για λόγους καθαρά μικροπολιτικούς που εξυπηρετούν εκλογικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις υπονομεύει και ναρκοθετεί την πορεία της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια. 

  Το μαξιλάρι ασφαλείας για το οποίο έχει στεγνώσει η αγορά έχει ορίζοντα τις εθνικές εκλογές και όχι την έξοδο της χώρας στις αγορές. Καμία αγορά – ειδικά τώρα που είναι σε αναστάτωση - δεν θα δανείσει με χαμηλά επιτόκια μια αδύναμη οικονομία με δομικά προβλήματα και ένα δυσθεώρητο χρέος.

  Με τις ευρωεκλογές του 2019, η Ευρώπη εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, και κανείς δεν θα επιθυμεί σε λίγους μήνες μια νέα συζήτηση για την Ελλάδα. Όλοι πλέον το γνωρίζουμε ότι οι αγορές είναι αμείλικτες. Η καθαρή έξοδος απαιτεί εκτός των άλλων και καθαρές κουβέντες. Και δυστυχώς εκεί οι επιδόσεις της κυβέρνησης  είναι κάτω του μετρίου.

  * Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι Δικηγόρος - Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων