Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Απρ-2018 00:04

  Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη

  Ο Καναδός συγγραφέας Bryan Tracy υποστήριζε πως, "Ένα καθαρό όραμα, με την υποστήριξη ενός ξεκάθαρου σχεδίου, δίνει στον άνθρωπο μια φοβερή αίσθηση αυτοπεποίθησης και προσωπικής δύναμης". Μέσα στα χρόνια της μεμψιμοιρίας και της εθνικής αδυναμίας η ανυπαρξία ενός σχεδίου ικανού να εμπνεύσει και να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση και την προσωπική μας δύναμη επέτεινε το καθεστώς της γενικευμένης μιζέριας. Μέσα στα γκρίζα χρόνια της κρίσης, αν κάτι μας έμεινε είναι ότι η χώρα δεν χρειάζεται μια πολιτική αλλαγής αλλά μια πολιτική απαλλαγής από κάθε τι αντιπαραγωγικό, απόλυτο, απατηλό. Για να καταφέρεις όμως να απαλλαγείς από όλα αυτά πρέπει πρώτα και πριν από όλα να αποφασίσεις πως και προς τα πού θα αναπτυχθείς και τι θα εγκαταλείψεις. Η αναπτυξιακή πολιτική απαλλαγής που θα σχεδιάσεις στο πλαίσιο ενός οράματος θα πρέπει να μπορεί να παρουσιάζει το που μπορείς να πας. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά λοιπόν! Το που μπορείς να πας εξαρτάται άμεσα από αυτό που διαθέτεις. Στο προσωπικό σου οπλοστάσιο έχεις σίγουρα συγκριτικό πλεονέκτημα στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της ναυτιλίας. Η αιχμή του δόρατος και η βαριά σου βιομηχανία είναι όμως ο τουρισμός. Ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί το σπουδαιότερο κεφάλαιο του βιβλίου της πολιτικής απαλλαγής. Ο ελληνικός τουρισμός είναι πηγή πλούτου και ακρογωνιαίος λίθος για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας. Μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ναι αξιοποιήσει νέες επιχειρηματικές δυνατότητες.   

  Μέσα στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, φευ, υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα. Πιο συγκεκριμένα το 2016, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 6,5%, παρότι οι επισκέπτες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 8%, ενώ η μέση κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε στα 471 ευρώ, από 541 ευρώ το 2015. Και δυστυχώς τα χτυπήματα κατά του τουρισμού από τη σημερινή ανίερη κυβερνητική συμμαχία δεν σταμάτησαν εκεί. Η αύξηση του Φ.Π.Α. στη διαμονή, από το 6,5%, στο 13%, η αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 13%, στο 24%,η αύξηση του Φ.Π.Α. στις μεταφορές, από το 13%, στο 24%, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, από το 26%, στο 29%, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά, η επιβολή του φόρου διαμονής, που θα ισχύει από το τρέχον έτος σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε συνδυασμό με τους ανεύθυνους και επιπόλαιους χειρισμούς στο μεταναστευτικό, που υπονόμευσαν την τουριστική ζήτηση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατάφεραν να υπονομεύσουν τον ελληνικό τουρισμό.
   
  Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές επανατοποθέτησης του κλάδου σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι ουραγού της νέας αναπτυξιακής πολιτικής που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος. Πολιτικές οι οποίες θα είναι προσανατολισμένες στη μεγιστοποίηση της συμβολής του ελληνικού τουρισμού στο Α.Ε.Π. και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα κίνητρα σε επίπεδο επενδύσεων και σε επίπεδο ενισχύσεων αποτελούν προϋπόθεση για την  αντιμετώπιση της απειλής που απαντάει στο όνομα φορολογικά αντικίνητρα. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να επικουρούνται από τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ, και φυσικά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) που διαθέτει το ελληνικό κράτος, αλλά και από διαδικασίες fast track σε επίπεδο ώριμων επενδυτικών σχεδίων για τουριστικές μονάδες. Προκειμένου όμως να καταστεί εφικτό το ευκταίο το τιμόνι της χώρας πρέπει να αναλάβει μια πολιτική δύναμη η οποία θα πιστεύει στις ανωτέρω πολιτικές και διαδικασίες. Μια πολιτική δύναμη που θα πιστεύει πως ο ελληνικός τουρισμός είναι για την πατρίδα μας προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας, πολιτιστικής εξωστρέφειας και εθνικής ανάτασης. Ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει παγκοσμίως ηγέτιδα δύναμη στον τομέα του Τουρισμού.  

  Κλείνοντας θυμάμαι πως οι παλιοί παρουσίαζαν την ευκαιρία σαν μια γυναίκα που είχε μαλλιά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού της, ενώ στο πίσω ήταν φαλακρή. Αυτό γιατί όταν περνούσε από μπροστά σου μπορούσες να την αρπάξεις από τα μαλλιά ( σ.σ. λέγεται πως από εκεί έλκει την καταγωγή της και η γνωστή σε όλους μας φράση) αν τυχόν και περνούσε από μπροστά σου και την άφηνες να φύγει δεν μπορούσες πλέον να την αρπάξεις από τα μαλλιά, γιατί πολύ απλά δεν είχε. Δεν ξέρω αν ο τουρισμός έχει μαλλιά στο μπροστινό μέρος και στο πίσω μέρος του κεφαλιού του είναι φαλακρός ξέρω όμως ότι σε κάθε περίπτωση είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε!

  * Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι Σύμβουλος/ Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων