Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Μαρ-2018 00:03

  Η Κίνα απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη

  Είναι γεγονός ότι η νέα διακυβέρνηση Τραμπ έχει σηματοδοτήσει μία νέα σελίδα τόσο για την αμερικανική πολιτική σκηνή όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

  Οι δεσμεύσεις του προέδρου Τραμπ περί προστατευτισμού με το σκεπτικό ότι πρώτα έρχεται η Αμερική και μετά όλος ο υπόλοιπος κόσμος, γίνονται σταδιακά πράξη καθώς η απόφαση για εισαγωγή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο από την Κίνα, για πολλούς σημαίνει την έναρξη ενός νέου εμπορικού πολέμου.

  Παρά βέβαια τις εξαγγελίες Τραμπ και τις κατηγορίες απέναντι στον σημαντικότερο οικονομικό αντίπαλο αυτή την στιγμή που είναι η Κίνα, ο δράκος της Ασίας δεν φαίνεται να πτοείται αλλά συστηματικά ανέρχεται οικονομικά σε όλα τα επίπεδα.

  Αυτό το οποίο ήδη αγνοεί η αμερικανική ηγεσία, είναι η διαχείριση χρέους και η τεράστια αγορά ομολόγων η οποία σε απόλυτα νούμερα ξεπερνά κατά πολύ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ με την Κίνα.

  Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ήδη σταδιακά η Κίνα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις τα τελευταία χρόνια στο να διεισδύσει περισσότερο στις χρηματαγορές και στις αγορές ομολόγων και αυτό καταδεικνύεται από την απόφαση της εταιρίας Bloomberg να εισάγει τα κινεζικά κρατικά ομόλογα στον βασικό δείκτη ομολόγων της, γεγονός που αυξάνει την βαρύτητα της Κίνας παγκόσμια στις αγορές χρέους.

  Αυτή η κίνηση θα προσελκύσει σίγουρα μεγάλους θεσμικούς επενδυτές ενθαρρύνοντας την εξωστρέφεια της κινεζικής οικονομίας.

  Όπως φαίνεται από τα δεδομένα, η ροή του χρήματος από την Κίνα ξεπερνά κατά πολύ την ροή κεφαλαίου από το διεθνές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών με αποτέλεσμα τελικά παρά την εισαγωγή δασμών και την επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου της μεγάλης ασιατικής χώρας, να βγαίνει κερδισμένη σε απόλυτα νούμερα λόγω των αυξημένων ροών κεφαλαίου προς διεθνείς επενδυτές.

  Πιο συγκεκριμένα η αγορά κρατικών κινεζικών ομολόγων ανέρχεται περίπου στα 9 τρισ. δολάρια έχοντας ήδη κατακτήσει την τρίτη θέση παγκόσμια, απειλώντας αργά και σταθερά τόσο την δεύτερη Ιαπωνία όσο και την πρώτη θέση των ΗΠΑ. 

  Οι νέες εισροές κεφαλαίων με την αναβάθμιση των κινεζικών ομολόγων πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα 300 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-Κίνας είναι 375 δισ. ευρώ.

  Αυτό πολύ πρακτικά σημαίνει ότι η Κίνα με μία σημαντική κίνηση, έχει ήδη καταφέρει, σχεδόν να καλύψει τις απώλειες από τους δασμούς, χωρίς να εισέλθει σε αντίποινα με τις ΗΠΑ και κρατώντας στην φαρέτρα της όλα τα εμπορικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για το μέλλον.

  Όσο η Κίνα εισέρχεται δυναμικά στις χρηματαγορές τόσο στα ομόλογα όσο και στις αγορές συναλλάγματος, τόσο θα χάνουν σταδιακά οι ΗΠΑ το στρατηγικό τους πλεονέκτημα μέσω του αποθεματικού νομίσματος που διαθέτουν.

  Ταυτόχρονα, η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει τις αγορές αμερικανικών ομολόγων, ως ο σημαντικότερος αγοραστής παγκοσμίως, γεγονός που θα έχει άμεση επίπτωση τόσο στους ισολογισμούς μεσαίων και μεγάλων αμερικανικών εταιριών όσο και στην ισορροπία των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

  Αν μάλιστα ενταθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Κίνα μέσω νέων εμπορικών συμφωνιών, τότε υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να απομονωθεί οικονομικά η Αμερική και να αναγκαστεί να κάνει όλο και περισσότερες εξαιρέσεις στην προστατευτική της πολιτική ώστε να προασπίσει την θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

  Σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια αγορά και οικονομία ταυτόχρονα με τα ποικίλα γεωπολιτικά συμφέροντα αναδιατάσσεται και είναι βέβαιο ότι η Κίνα με την πολιτική σταθερότητα και την ανανεωμένη ηγεσία του προέδρου Σι Τζιπίγνκ, οδηγούν τον ασιατικό γίγαντα σε μία παγκόσμια πρωτοκαθεδρία μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων