Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Μαρ-2018 00:28

  Ο επόμενος στόχος ίσως είναι η Ελλάδα και θα χάσουμε αν δεν τους περιμένουμε στη γωνία!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Ας ξεκινήσουμε, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως... ποτέ το ΝΑΤΟ δεν θα προστρέξει ενάντια στην Τουρκία, ούτε η Τουρκία θα λάβει σοβαρά υπόψη της το ΝΑΤΟ. Εμείς ως χώρα, θα πρέπει να δείξουμε στην Τουρκία ότι είμαστε υπολογίσιμη δύναμη αποτροπής. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει με δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες, να αντιληφθεί ο Ερντογάν, που ουσιαστικά είναι ο "παίκτης", πως θα  έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από ό,τι όφελος αν δοκιμάσει να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση κατά της Ελλάδος. 

  Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε για ακόμα μία φορά με την πλάτη στον τοίχο, παρακαλώντας δεξιά και αριστερά, άλλους να μας βοηθήσουν... Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξαναζήσουμε μια Κύπρο στην Ελλάδα ή νέα Ίμια! Θα είναι τραγικό να συνηθίσουμε στην ήττα πριν καν αντιδράσουμε... Είναι πολύ κακός σύμβουλος η συνήθεια, βλέπετε...

  Στόχος είναι η Ελλάδα και ο ενεργειακός της πλούτος και ακόμα και το πραξικόπημα είχε σκοπό δευτερογενώς, να βρεθεί η αφορμή που επιθυμούσαν και επιθυμούν, να επιτεθούν άμεσα και γρήγορα στην Ελλάδα, να αλλάξουν το status quo στο Αιγαίο και να ελέγξουν τον ενεργειακό του πλούτο.

  Για να απαντηθεί η ερώτηση σχετικά με το, "πόσο πιθανό είναι να πάμε σε Πόλεμο με την Τουρκία", πρέπει να κάνουμε μία πολύ σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν.

  Την Παρασκευή 6 Αυγούστου του 1976, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος "Xόρα" επιχειρεί έρευνες στο Αιγαίο για υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία ουδέποτε είχε συναινέσει σε καταστάσεις που εμφάνιζαν την Ελλάδα διεκδικούσα ολόκληρο το Αιγαίο σαν δική της λίμνη. Σε περίπτωση επεμβάσεως στην αποστολή του "Χόρα" στο Αιγαίο, η Τουρκία θα ανταπέδιδε. Η ελληνική πλευρά ανταπάντησε τότε: "Οι ελληνικές θέσεις είναι σαφείς! Θα χτυπήσουμε αν προκληθούμε". 

  Τότε όμως υπήρχαν πολιτικοί άνδρες στην Ελλάδα που σε ζητήματα Εθνικής Κυριαρχίας, δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους... Τώρα; 

  Με ποιόν θα κάνουμε το ίδιο; Μήπως με τον κ. Καμμένο που ακόμα παλεύει να συνέλθει από τη συνάντησή του με τους Τούρκους στα Ίμια, όπου αναγκάστηκε να πετάξει το στεφάνι που κουβαλούσε σαν φρίσμπι, σπεύδοντας αμέσως μετά να εξαφανιστεί σαν τον κλέφτη;

  Από την άλλη, σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, καθώς, απ' ό,τι φάνηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τήρησε αμετακίνητη στάση σε όλα και μάλιστα απείλησε πως η Ε.Ε. θα κάνει "ολέθριο" σφάλμα αν δεν ξεκινήσει άμεσα τις ενταξιακές συζητήσεις.

  Ο Ερντογάν άσκησε πιέσεις ως προς το προσφυγικό, ενώ Κύπρος και Ελλάδα διεμήνυσαν προς την Άγκυρα ότι από την ίδια εξαρτάται κατά πόσο θα ικανοποιηθούν οι επιθυμίες της. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε στη Βάρνα να επιβάλει τους όρους του, προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Βέβαια, η ένταση έχει ανεβεί αρκετά από την περασμένη εβδομάδα, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, έπειτα από αλλεπάλληλα επεισόδια, όπως επίσης και την παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτών στις φυλακές της Αδριανούπολης. 

  Η Τουρκία δια στόματος Ερντογάν αντέδρασε χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτες" τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. κι εξέφρασε παράλληλα την οργή της για τις ευρωπαϊκές επικρίσεις όσον αφορά την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε εναντίον της κουρδικής οργάνωσης YPG στην περιοχή Αφρίν, στη ΒΔ Συρία.

  Μια από τις προτεραιότητες για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι να εξασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που κλείστηκε τον Μάρτιο του 2016 για την κρίση των μεταναστών και των προσφύγων, με αντάλλαγμα κυρίως οικονομική βοήθεια, με τον Ερντογάν να έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των 3  δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία αναμένεται να προστεθούν άλλα τρία.

  Ο  Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στην πόλη Σιντζάρ του Ιράκ, ενώ επιπλέον δεσμεύτηκε ότι ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του θα ανακαταλάβουν την πόλη Ταλ Ριφάατ στην περιοχή του Χαλεπίου στη Β. Συρία, που τώρα έχουν υπό τον έλεγχό τους οι Κούρδοι.

  Στις 18 Μαρτίου οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια Σύρων συμμάχων τους κατέλαβαν τον θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας την κουρδική πολιτοφυλακή, YPG, ύστερα από δύο μηνών μάχες χαρακωμάτων. Οι YPG χαρακτηρίζονται "τρομοκρατική οργάνωση" από την Άγκυρα, παρ' ό,τι αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο του διεθνούς συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά του  Ισλαμικόυ Κράτους. Η Άγκυρα δεν έκρυψε ποτέ την εχθρότητά της απέναντι στην ντε φάκτο αυτονομία που απέκτησαν οι Κούρδοι της Συρίας σε μεγάλα τμήματα εδάφους στη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011.

  Καιρός όμως είναι, να έρθουμε και πάλι στα δικά μας... Αν και χαρακτήριζαν φρούρια τα νησιά του Αιγαίου και την περιοχή της Θράκης, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο τέλος της δεκαετίας του ’80 προέβλεπαν μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με φόντο και την κρίση του Σισμίκ του 1987. Μόλις πρόσφατα η CIA αποδέσμευσε έναν τεράστιο όγκο εγγράφων σχετικά με το τι πίστευε η Ουάσιγκτον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή και την απειλή πολέμου.

  Η CIA πίστευε ότι σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης οι απώλειες θα ήταν βαρύτατες και για την Ελλάδα και για την Τουρκία, και θεωρούσε ότι η Άγκυρα θα επέλεγε ως πρώτο στόχο το Καστελόριζο διότι είναι μικρό νησί χωρίς βάθος στον αμυντικό του χώρο, σε κοντινή απόσταση από τις τουρκικές ακτές. Ακόμα και σήμερα επισημαίνουν,  ότι η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερο στρατό αλλά ένας μεγάλος αριθμός των δυνάμεών της είναι απασχολημένος με εσωτερικές απειλές και μέτωπα. Οι Τούρκοι δεν νιώθουν να απειλούνται από τους Έλληνες. Αντιθέτως, οι Αμερικανοί τόνιζαν ότι οι Έλληνες –ειδικά μετά τον Αττίλα, έχουν επικεντρώσει την άμυνα τους στην Τουρκία και μόνο.

  Για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, οι Αμερικανοί έγραφαν ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80  είχε το απόλυτο πλεονέκτημα όχι μόνο λόγω εξοπλισμού, αλλά κυρίως λόγω της ανωτερότητας του προσωπικού της. Σε περίπτωση πολέμου εκείνη την εποχή έγραφαν ότι "οι Τούρκοι θα πλήρωναν πολύ υψηλό τίμημα απωλειών", ωστόσο εκτιμούσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας θα έκανε πιο δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων χειριστών.

  Στο έγγραφο της CIA γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο, Λέσβο και Λήμνο. Η άμυνα των συγκεκριμένων νησιών πίστευαν ότι ήταν επαρκής στην αντιμετώπιση της 4ης Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου.

  Η Θράκη κατά τη CIA είναι απροσπέλαστη για την Τουρκία. Το συμπέρασμα όμως που προέκυπτε τότε ήταν, ότι ο χρόνος θα λειτουργούσε εις βάρος της Ελλάδας, που δεν θα μπορούσε να αντέξει την κούρσα των εξοπλισμών... και δεν είχαν άδικο!

  Η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι καθαρά κίνηση τακτικής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, πως απομακρύνεται από τον Δυτικό προσανατολισμό της,  που είναι στρατηγικός προσανατολισμός. Άρα άνευ ουσιαστικής σημασίας για εμάς!

  Ουδείς όμως αποκλείει ότι υπάρχει πιθανότητα διαμελισμού ή ακόμα και εμφύλιου στην Τουρκία. Οι Κούρδοι αργά ή γρήγορα θα αποκτήσουν πατρίδα. Ένα κομμάτι της πατρίδας τους πιθανότατα θα είναι στον τουρκικό χώρο και αν αποσπαστεί ένα κομμάτι της τουρκικής επικράτειας για τους Κούρδους αυτό θα αποτελέσει την αρχή ενός ευρύτερου, διαμελισμού της Τουρκίας.

  Επίσης το Ισλάμ παίζει ένα ρόλο διασπαστικό στην Τουρκία. Υπάρχουν οι κοσμικές δυνάμεις και οι Ισλαμικές δυνάμεις. Αυτές δεν είναι γεωγραφικά τοποθετημένες αλλά θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα εσωτερικής σύγκρουσης στην Τουρκία, πολύ μεγάλο εάν εκδηλωθούν περισσότερο από ό,τι σήμερα.

  Επομένως το μέλλον της Τουρκίας δεν είναι καθόλου καλό... ούτε βέβαιο ούτε ορατό, με την έννοια να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στο μέλλον.

  Οι εξελίξεις όμως στο Βόρειο Ιράκ είναι εξελίξεις που μεταφέρονται στην Τουρκία και ειδικά στη νότια Τουρκία και μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη. Σχετικά προβλέψιμα τα πράγματα θα έλεγε κανείς! Προβλέψιμα γιατί μπορεί να συμβεί κάτι το οποίο να οδηγήσει σε εσωτερική διάσπαση και απρόβλεπτα γιατί κανείς δεν ξέρει που θα οδηγηθεί αυτό το πράγμα.

  Σε ό,τι αφορά εμάς, η Τουρκία θέλει να δείξει διεθνώς ότι αμφισβητεί τόσο τα ελληνικά σύνορα όσο και το Κυπριακό, το οποίο θεωρεί... τουρκική επικράτεια. Τεχνηέντως δεν αντιλαμβάνονται ότι η Κύπρος είναι ελληνικός χώρος, με ελληνικό πολιτισμό και τεράστια ελληνική πληθυσμιακή πλειοψηφία... Απλά δεν τους ενδιαφέρει. Για αυτό από την Κύπρο περνούν στο Αιγαίο το οποίο θέλουν να το διαμοιράσουν. Όμως για να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους που περιέχουν και έναν κρυφό άσσο: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τουρκοκύπριοι δεν είναι ευτυχισμένοι που είναι η Τουρκία εκεί. Δεν μπορούν να αντιδράσουν και δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσο μπορούν να αντιδράσουν. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπάρξει σε οποιοδήποτε επίπεδο συνεννόηση μαζί τους και να φανεί διεθνώς ότι οι Κύπριοι ως σύνολο αντιδρούν στην τουρκική κατοχή. Αυτό που πρέπει να διακηρύξουμε είναι ότι η Κύπρος είναι κατεχόμενη χώρα.

  Ο άξονας Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβιβ και Καΐρου είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Είναι μια συμμαχική προσέγγιση δυνάμεων που έχει κοινές αντιλήψεις, κοινούς προσανατολισμούς και μια ενιαία στρατηγική. Ενδεχομένως και κοινούς αντιπάλους. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία.

  Ιδιαίτερα το Ισραήλ σημαίνει ΗΠΑ... σημαίνει παγκόσμια δύναμη. Αυτό πρέπει να επεκταθεί πέραν του ενεργειακού τομέα και στον αμυντικό τομέα και στην κοινή πολυεπιπεδική πολιτική. Πρέπει να γίνουν συμφωνίες σε επίπεδα κορυφής και Αρχηγών κρατών. Αυτό θα δημιουργούσε μια αίσθηση ασφάλειας για εμάς. 

  Ας ενοχληθεί η Τουρκία... Γιατί εμάς να μας πειράζει. Πρέπει μόνο να μπορέσουμε να κατανοήσουμε, πως η Τουρκία είναι ο εχθρός, που τον προτιμάς νικημένο και ξαπλωμένο, έστω και χωρίς πόλεμο.

  Και για να προσγειωθούμε και να μην έχουμε φρούδες ελπίδες: Είναι εκτός πραγματικότητας οι σκέψεις κάποιων αφελών πολιτικών, πως εάν η Τουρκία του Ερντογάν ή των στρατηγών επιχειρήσει οποιαδήποτε ενέργεια στο Αιγαίο και δεν είμαστε "εμείς" οι ίδιοι σε θέση να το υπερασπιστούμε, τότε θα χάσουμε και θα φτιάξουμε μόνοι μας νέα Ίμια και νέες Κύπρους. 

  Πρέπει επιτέλους να ηχήσουν οι σάλπιγγες της ετοιμότητας γιατί η Τουρκία είναι δύναμη μόνιμης αμφισβήτησης σε αυτή την περιοχή του πλανήτη και εμείς είμαστε μόνοι μας. Το ότι ακόμα δεν έχει κάνει το μεγάλο βήμα, είναι γιατί φοβάται.... 

  Όμως ήδη της έχει ανοίξει η όρεξη βλέποντας μια αναποφάσιστη ελληνική κυβέρνηση απέναντί της, η οποία στις σοβαρές προκλήσεις απαντάει με μικρό επιστολές και ψευτό-γρυλλισμούς...

  Ελπίζω ο γείτονάς μου, ο Νίκος Κοτζιάς να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται τα θέματα και να διατηρεί τις εθνικές άμυνες της χώρας και του έθνους, απέναντι στις τουρκικές βουλιμικές ορέξεις, 

  Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργοποιηθούμε περισσότερο, στη διεθνή ενημέρωση, χρησιμοποιώντας τη δύναμη πυρός κάθε κοινοβουλευτικής πολιτικής παράταξης της χώρας, αλλά και να είμαστε πανέτοιμοι στρατιωτικά και σε πορτοκαλί συναγερμό να τους περιμένουμε εμείς στη γωνία... Όλοι μαζί!
  Στην αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων, κανένας δεν περισσεύει...!!!

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου "Ελπίς”, & Μέλος του "Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων