Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Μαρ-2018 00:03

  ​Έ όχι κι έτσι!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

  Σε κάθε αρνητικό συμβάν που έρχεται στην επικαιρότητα, υπάρχουν κάποιοι που θα σπεύσουν να υποβαθμίσουν τη σημασία του και να υποστηρίξουν ότι "έτσι γινόταν πάντα". Το είδαμε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα στην Τούμπα που έμελλε να μην τελειώσει ποτέ. Πολλοί έσπευσαν να θυμηθούν, ότι 30 χρόνια πριν ένας άλλος ποδοσφαιρικός παράγων είχε εισβάλλει ένοπλος σε ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Και ανάλογα με τη συλλογική του τοποθέτηση ένας χρήστης μπορούσε να βρει παραδείγματα, ώστε να ακυρώσει την επιχειρηματολογία του αντιπάλου και να "αθωώσει" την ομάδα της αρεσκείας του.

  Μήπως αυτό δεν συμβαίνει και στις πολιτικές συζητήσεις; Το "έτσι γινόταν πάντα" είναι η συνήθης φράση των υποστηρικτών του εκάστοτε κυβερνώντος ελληνικού πολιτικού κόμματος για να δικαιολογήσει τα κακώς κείμενα. Κυρίως επιστρατευόταν, βέβαια, στη δεύτερη κυβερνητική θητεία, όταν γινόταν εμφανές ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτά που υποσχόταν προεκλογικά. Αλλά πλέον όλα κινούνται πολύ γρηγορότερα στην ελληνική πολιτική σκηνή, ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός.

  Κι όμως δεν γινόταν έτσι ακριβώς πάντα. Η μια αλλαγή είναι η ταχύτητα των εξελίξεων που επέφεραν τα μνημόνια. Οι Κυβερνήσεις αντέχουν λιγότερο πλέον και το "έτσι γινόταν πάντα" επιστρατεύεται πλέον πολύ νωρίτερα από τα μέλη τους και τους υποστηρικτές τους. Η άλλη αλλαγή είναι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές συζητήσεις.

  Ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα με μια γρήγορη αναζήτηση να τεκμηριώσει ότι το αντίπαλο κόμμα ή η αντίπαλη ομάδα έχει κάνει το ίδιο ακριβώς για το οποίο κατηγορούνται οι δικοί του. Και ο εκάστοτε συνομιλητής του να αντικρούσει ότι δεν ήταν έτσι ακριβώς. Στο ελληνόφωνο διαδίκτυο υπάρχει πλέον εκτός από μεγάλο αρχείο ειδήσεων και μια πλειάδα άρθρων γνώμης, τα οποία δίνουν επιχειρήματα στους λογομαχούντες χρήστες.

  Το ίντερνετ προσφέρει "όπλα" σε αυτές τις συζητήσεις, που σε άλλες εποχές ακόμη και τα ειδησεογραφικά μέσα και τα επιτελεία των κομμάτων χρειάζονταν κόπο και χρόνο για να ψάξουν. Όσο για το κοινό πολύ γρήγορα ξεχνούσε όσα γράφονταν στις εφημερίδες και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με το διαδίκτυο, το οποίο κρατά ένα εύκολα προσβάσιμο αρχείο των τελευταίων ετών.

  Ίσως λοιπόν, σε άλλες εποχές ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ως πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν για πρώτη φορά θα είχαν τη δυνατότητα να αποδώσουν όλα τα προβλήματα στα κόμματα που κυβερνούσαν επί δεκαετίες. Με αυτό τον τρόπο θα είχαν μια πρώτη θητεία με μικρότερη φθορά και μια δεύτερη, κατά την οποία θα υποστήριζαν για τα κακώς κείμενα, ότι "πάντα έτσι ήταν". 

  Αυτό δεν συμβαίνει, όμως, γιατί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι ΑΝΕΛ στα χρόνια που αντιπολιτεύονταν τις μνημονιακές κυβερνήσεις προσπάθησαν να παρουσιαστούν ως κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάθε αναφορά του τύπου "έτσι γινόταν πάντα" αποτελεί διπλό πρόβλημα για τα κυβερνητικά κόμματα, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που στο διαδίκτυο υπάρχουν τόσα όπλα διάσπαρτα στη διάθεση των αντιπάλων τους. Για την ακρίβεια οι ίδιοι άφησαν αυτά τα όπλα εκεί και τώρα στρέφονται εναντίον τους.
   

  Όσο δε περνά ο καιρός, αποδεικνύεται ότι σε κάποιους τομείς στην προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο χώρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά πολύ περισσότερο η ασφάλεια και η Εθνική Άμυνα. Όταν, λοιπόν, ένας υποστηρικτής των κυβερνητικών κομμάτων στα Μέσα ή στα Κοινωνικά Μέσα, για να αποφύγει την κριτική πάει να υποστηρίξει ότι "πάντα έτσι γινόταν", αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πάρει την απάντηση, όχι από τον προκατειλημμένο αντίπαλο, αλλά από το βουβό και αμήχανο - μέχρι σήμερα - ευρύ κοινό: "Ε όχι και έτσι!"

  * Ο κ. Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

  Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο twitter: @dpapangel

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων