Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιαν-2018 00:04

  Ακριβό μου κινητό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεοδόση Μπουντουράκη  

  Καλός είναι ο τουρισμός αλλά από μόνος του δεν φθάνει. Αναφέρομαι στην τουριστική έκρηξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, και που θεωρείται ότι αποτελεί την πανάκεια για την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη και την αντιστροφή του τραγικού οικονομικού κλίματος που επικρατεί στην οικονομία.

  Διαβάζω ότι για φέτος αναμένονται 30 εκατ. αφίξεις τουριστών, και φαίνεται ότι όλες οι αναπτυξιακές ελπίδες μας εναποτίθενται εκεί. Φοβούμαι όμως, ότι για μια ακόμη φορά δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμιά μελέτη της αναμενόμενης ωφέλειας έναντι του κόστους. Αντίθετα ακολουθείται η γνωστή πατροπαράδοτη νεοελληνική συνταγή της αρπαχτής, και του "ό,τι βρέξει ας κατεβάσει".

  Το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο τουρισμός, από ένα μέγεθος και πάνω, έχει, εκτός από την οικονομική ωφέλεια, και ένα σημαντικό κόστος.

  Μια μικρή χώρα 10 εκατ. κατοίκων σαν την δική μας, σίγουρα δεν μπορεί να υποδεχθεί και να υποστηρίξει 30 εκατ. τουρίστες, οι οποίοι διακινούνται κυρίως κατά τους 4 καλοκαιρινούς μήνες, και είναι σχεδόν αποκλειστικά συγκεντρωμένοι σε 4-5 περιοχές της ελληνικής επικράτειας. 

  Ως γνωστόν, οι περιοχές τουριστικής αιχμής είναι η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, και άντε 2-3 συγκεκριμένοι προορισμοί ακόμη. 

  Η δε Αθήνα αποτελεί συνήθως σημείο απλής διέλευσης, ή το πολύ μιας διανυκτέρευσης, των περισσοτέρων ξένων επισκεπτών.

  Ήδη η Σαντορίνη δηλώνει ότι δεν θέλει άλλους τουρίστες, γιατί εκτός από το ότι δεν μπορεί να τους υποστηρίξει, διαταράσσεται βίαια η καθημερινή ζωή των μονίμων κατοίκων του νησιού. 

  Κάτι σαν την επανάσταση της Βαρκελώνης, όπου οι κάτοικοι διακήρυξαν ότι δεν μπορούν να υποδεχθούν άλλους μεθυσμένους Άγγλους τουρίστες, οι οποίοι συν τοις άλλοις, μετατρέπουν τα βράδια την πόλη σε ένα απέραντο ουρητήριο.

  Αυτά τα ολίγα και πρόχειρα περί τουρισμού. Αλλά μετά τον τουρισμό τι υπάρχει;

  Σήμερα όλος ο προηγμένος κόσμος κινείται στους ρυθμούς της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Και εμείς φαίνεται να είμαστε ουραγοί σε αυτήν.

  Οι επιδόσεις μας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, την λεγόμενη και ψηφιακή, είναι οι χειρότερες, και κυμαίνονται στο επίπεδο των υπό ανάπτυξη ή "αναδυομένων" οικονομιών, σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της ΕΕ.

  Και αυτό συμβαίνει όχι διότι μας λείπουν οι άνθρωποι ή οι φυσικοί πόροι, αλλά επειδή δεν διαθέτουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, και κυρίως τις απαιτούμενες επενδύσεις σε τεχνολογία. 

  Με βάση πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum (του επίκαιρου συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Davos), η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τη δυνατότητά της να προσελκύει και να διατηρεί ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό. 

  Αντίθετα κάνει ό,τι μπορεί για να διώχνει τους Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό.

  Επίσης είναι τελευταία στην αξιολόγηση ως προς το αν η κυβέρνηση διαθέτει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, και την ανάλογη στρατηγική, για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

  Σύμφωνα με την μελέτη του WEF πάντα, η μόνη λύση για τη βελτίωση των απογοητευτικών επιδόσεων της χώρας μας, και τη βελτίωση της θέσης της, είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η προσέλκυση νέων επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

  Και επειδή όλα αυτά ακούγονται γενικόλογα και θεωρητικά, ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που αφορά την καθημερινότητα όλων μας. 

  Η Ελλάδα λοιπόν είναι η πιο ακριβή χώρα του ΟΟΣΑ στη χρήση κινητής τηλεφωνίας!Οι χρεώσεις κινητής στη χώρα μας είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Αυτά δε αφορούν τις ονομαστικές τιμές των χρεώσεων της κινητής τηλεφωνίας. Αν όμως λάβουμε υπ’ όψιν μας τις τιμές, σε σχέση με το μέσο εισόδημα των Ελλήνων, τότε η κινητή τηλεφωνία γίνεται ακόμη πιο ακριβή για τους Έλληνες χρήστες.

  Με δύο λόγια οι Έλληνες πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά από τους Τούρκους, ένα μεσαίο πακέτο κινητής, τόσο σε ονομαστική αξία, όσο και σε σχετική αγοραστική δύναμη.  

  Αν λοιπόν η κινητή τηλεφωνία και η ευρυζωνικότητα, που είναι και οι πρώτιστες και πλέον βασικές εφαρμογές των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, είναι στη χώρα μας πανάκριβες, φανταστείτε τι γίνεται με τις πιο προηγμένες εφαρμογές της σημερινής ψηφιακής εποχής.

  Το σίγουρο είναι ότι το 40% του μέσου λογαριασμού κινητής αποτελείται από φόρους πάσης φύσεως που επιβάλλει το ελληνικό κράτος. 

  Νομίζω λοιπόν, ότι κάθε άλλη ανάλυση μάλλον δευτερεύει.

  Το θλιβερό συμπέρασμα είναι, ότι η ανηλεής υπερφορολόγηση δρα ανασταλτικά, όχι μόνον στις παραδοσιακές αναπτυξιακές δραστηριότητες, αλλά και στις τεχνολογίες αιχμής από τις οποίες εξαρτάται το αύριο της χώρας.   

  Ιδρώνει το αφτί κανενός στην Κυβέρνηση; Σίγουρα όχι.

  Το μόνο που τους απασχολεί είναι να φτιάξουν το περίφημο μαξιλάρι των 16 δισ. δια της υπερφορολόγησης, που θα τους επιτρέψει να επαναλάβουν τις ασύδοτες προεκλογικές παροχές και ρουσφέτια, μετά την λήξη του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

  Ή όπως πολύ ωμά δήλωσε ο εργολάβος-νυν υπουργός- και ιδεολογικός μέντορας του πρωθυπουργού: "Μετά τον Αύγουστο θα ανοίξουν οι κάνουλες".

  * Ο κ. Θεοδόσης Μπουντουράκης είναι Οικονομολόγος

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων