Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιαν-2018 00:04

  Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, κάντε ρύθμιση - δηλώστε ακατάσχετο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Φιλοθέης Μακριδάκη 

  Το 2018 ήρθε και οι φορολογικές αλλαγές είναι πλέον γεγονός. Οι φορολογούμενοι φέτος θα δούμε το πορτοφόλι μας κάθε μήνα να γίνεται όλο και πιο αδύνατο, όλο και πιο ελαφρύ. Στ’ αλήθεια τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για αυτό; Υπάρχει τρόπος διαφυγής και σωτηρίας από το τσουνάμι των φόρων που μας κοιτά απειλητικά; Τι μπορούμε να κάνουμε για τις οφειλές που ήδη υπάρχουν αλλά και για αυτές που θα βεβαιωθούν, είτε εξαιτίας της επαγγελματικής δραστηριότητας που ασκούμε, είτε γιατί είμαστε πολίτες εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι με κινητή ή ακίνητη περιουσία;

  Οι οφειλές δίχως να μας ρωτούν αν θέλουμε, γεννιούνται... οι φορολογούμενοι μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω ενέργειες, προκειμένου να αποφύγουμε κατασχέσεις, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κάθε τι άλλο δυσάρεστο.

  Υπάρχει η επιλογή για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους να τις εντάξουν στις ρυθμίσεις του Ν.4152/2013.

  Η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, για οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, μπορεί να μας σώσει από μεγάλους μπελάδες.

  Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή ηλεκτρονικά θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο τουλάχιστον ένα μέρος της οφειλής, δηλαδή τουλάχιστον η πρώτη δόση αυτής. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα να ρυθμιστεί ολόκληρο το ποσό δίχως να ισχύει η απαίτηση της μίας τουλάχιστον δόσης να γίνει ληξιπρόθεσμη. Στην εφαρμογή του taxis η εν λόγω δυνατότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι ενεργοποιημένη, αλλά μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα θα έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της. 

  Η πάγια ρύθμιση προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο taxis στην οποία αναφέρουμε την οικονομική μας κατάσταση, με βάση την οποία θα πρέπει να γίνει εμφανής αφενός η αδυναμία μας να εξοφλήσουμε τους φόρους που μας έχουν βεβαιωθεί και αφετέρου η δυνατότητά μας να διαθέσουμε από το μηνιαίο μας εισόδημα το συγκεκριμένο ποσό της ρύθμισης για την πληρωμή κάθε δόσης αυτής.

  Για να οριστικοποιηθεί η ρύθμιση, η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Εάν αυτό δεν γίνει τότε θα πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση.

  Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί και η ρύθμιση των 24 δόσεων για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία και για οφειλές που βεβαιώνονται και καταβάλλονται εφάπαξ, όπως και οι οφειλές από τα αδήλωτα εισοδήματα των φορολογούμενων που έχουν ενταχθεί στις διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών.

  Πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουμε όσοι φορολογούμενοι έχουμε σε ισχύ τη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν επιθυμούμε να τη χάσουμε. Από 1/1/2018 άλλαξαν τα δεδομένα που ισχύουν για τις νέες οφειλές που δημιουργούνται και τον τρόπο εξόφλησης αυτών προκειμένου να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων.

  Για να μη χάσουμε λοιπόν τα ευεργετήματα της ρύθμισης των 100 δόσεων με το νέο έτος θα πρέπει είτε να πληρώσουμε εγκαίρως ολόκληρα τα ποσά των νέων οφειλών μας προς το Δημόσιο, δηλαδή πριν αυτά καταστούν έστω και εν μέρει ληξιπρόθεσμα, είτε να τα ρυθμίσουμε και έτσι μόνο σε αυτή την περίπτωση η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα χαθεί.

  Να σας δώσω κάποια παραδείγματα για να δούμε στην πράξη τα παραπάνω.

  Έστω φορολογούμενος ο οποίος έχει σε ισχύ σήμερα τη ρύθμιση των 100 δόσεων την οποία έχει καταφέρει να τη διατηρήσει πληρώνοντας εμπρόθεσμα και όπως θα έπρεπε τις δόσεις των οφειλών του μέχρι τώρα. Σε λίγες μέρες, τέλος Ιανουαρίου, έχουμε την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017. Εάν ο φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ έως και την τελευταία μέρα 31/1/2018 και το ρυθμίσει με πάγια ρύθμιση 12 δόσεων έστω στις 27/1/2018, τότε δεν πρόκειται να χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν σε αντίθετη περίπτωση δεν έχει τακτοποιήσει την οφειλή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ έως και τις 31/1/2018 πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό ή ρυθμίζοντάς το, τότε την 1/2/2018 η ρύθμιση των 100 δόσεων θα έχει χαθεί.

  Ομοίως ισχύει και για κάθε άλλη οφειλή του φορολογούμενου και όχι βεβαίως μόνο για τη δόση του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος θα πρέπει τέλος Ιανουαρίου να πληρώσει τον ΦΠΑ της επιχείρησής του και δεν το ξοφλήσει ή δεν το ρυθμίσει έως 31/1/2018 και θεωρητικά ξεχαστεί και αποφασίσει να κάνει την πληρωμή του 1/2/2018, η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χαθεί. Θα πρέπει λοιπόν ο φορολογούμενος να προσέξει και να ρυθμίσει την οφειλή του αυτή, πριν τις 31/1/2018 ώστε να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων.

  Τελειώνοντας, να τονίσουμε την σπουδαιότητα της δήλωσης μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στο taxis βάσει του ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85 Α'/7.4.2014), κάνοντας τα ακόλουθα βήματα: 1. Συμπληρώνω  τον IBAN λογαριασμό, 2. Επιλέγω το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης, 3. Επιλέγω Αποθήκευση.

  Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα ανέρχεται σε  χίλια διακόσια πενήντα 1.250 ευρώ μηνιαίως.

  * Η κα Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων