Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 00:19

  Το ελληνικό banking είναι καλύτερο από ό,τι νομίζουμε αν κοιτάξουμε νότια…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Νικήτα Παπαντωνίου και Στέλιου ΟρφανάκηΣτέλιος Ορφανάκης

  Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία σύγκριση των ελληνικών συστημικών τραπεζών με τις βασικές τραπεζικές αγορές του ταλαιπωρημένου από την οικονομική κρίση νότου. Η σύγκριση θα γίνει τόσο σε επίπεδο βασικών στοιχείων του ισολογισμού, όσο και χρηματιστηριακής απόδοσης και αποτίμησης.  Έτσι για τους σκοπούς της ανάλυσης επιλέχθηκαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, της Ισπανίας καθώς και η Τράπεζα Κύπρου με βάση το ενεργητικό τους. 

  Σύγκριση βασικών στοιχείων ισολογισμού

  Τα κυριότερα στοιχεία για τους ενοποιημένους ισολογισμούς των τραπεζών UniCredit (Ιταλία), Intesa SanPaolo (Ιταλία), Santander (Ισπανία), BBVA (Ισπανία), Bank of Cyprus καθώς και των τεσσάρων συστημικών Ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

  πιν1

  Η ανάλυση δείχνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αναλογία δανείων/καταθέσεις (L/D) κοντά στο μέσο όρο που είναι 105%. Αυτό αποδεικνύει την σωστή στρατηγική απομόχλευσης του δανειακού χαρτοφυλακίου που πραγματοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες με δεδομένο ότι από τον Δεκέμβριο του 2009 οι καταθέσεις για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 114 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα το ενεργητικό (assets) των ελληνικών τραπεζών αποτελείται κυρίως από δάνεια, δείχνοντας ότι οι διοικήσεις των τραπεζών είναι προσηλωμένες στην προσπάθεια χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. 

  Ο CET1 των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι αισθητά υψηλότερος από τους υπολοίπους. Πιο συγκεκριμένα ο CET1 με τωρινές συνθήκες είναι στο 16,7% όταν για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες ο μέσος όρος είναι στο 12,2%. Ακόμη και στην περίπτωση της πλήρους ενσωμάτωσης της Βασιλείας ΙΙΙ ο δείκτης βρίσκεται στο 16,4% πάλι αισθητά υψηλότερα από τον ανταγωνισμό δείχνοντας την καλή κεφαλαιακή θωράκιση του ελληνικού banking. 

  Σύγκριση χρηματιστηριακής απόδοσης και αποτίμησης ισολογισμού

  Γενικότερα οι μετοχές της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται σε όρους προβλεπόμενου P/E (forward price to earnings) με διπλάσιο discount από τις μετοχές στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με τελευταία έκθεση της Morgan Stanley οι Ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με  discount που φθάνει το 19% σε σχέση με το προβλεπόμενο P/E τους όταν στις Η.Π.Α το αντίστοιχο discount φθάνει το 10%.  

  Ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη δεν καταγράφει σημαντικές αποδόσεις από το παγκόσμιο χρηματιστηριακό πάρτι που έχει στηθεί. Αυτή την εποχή ο δείκτης των 600 τραπεζών ανά την Ευρώπη (STOXX Europe 600 Banks) πλησιάζει τα υψηλά του 2013. Η δε υστέρησή του σε σχέση με τα υψηλά που είχε γράψει τον Μάιο του 2007 φθάνει το 64%! Με λίγα λόγια όποιος πόνταρε στις τράπεζες της Ευρώπης τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χάσει το τρένο των αποδόσεων, ενώ όποιος πόνταρε στις Ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχει χάσει περιουσίες. 

  Εστιάζοντας στις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών του νότου που μελετούμε έχουμε το παρακάτω διάγραμμα.

  πιν


  Όπως φαίνεται από τον Ιούλιο του 2016 ξεκίνησε μια ανοδική κίνηση που είναι σε εξέλιξη. Στην κορυφή των αποδόσεων είναι η Intesa SanPaolo η οποία πριν πέντε χρόνια είχε 1,5 ευρώ και στις 17/01/2018 έκλεισε στα 3,06 ευρώ. 

  Μελετώντας τις αποδόσεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών στο διάστημα των δώδεκα τελευταίων μηνών έχουμε το παρακάτω διάγραμμα.

  πιν

  Οι "Αλκυονίδες μέρες" από πλευράς αποδόσεων των τεσσάρων Ελληνικών συστημικών τραπεζών ξεκίνησαν στα μέσα του Νοέμβρη του 2017 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στο διάστημα των 12 τελευταίων μηνών πρωταθλήτρια σε χρηματιστηριακή απόδοση αναδεικνύεται η μετοχή της Εθνικής τράπεζας η οποία πριν ένα χρόνο είχε τιμή 0,241 ευρώ και στις 17/01/2018 είχε τιμή 0,34 ευρώ, ενώ την ακολούθησε από πολύ κοντά η Eurobank.

  Αν προχωρήσουμε στη σύγκριση της κεφαλαιοποίησης με την καθαρή θέση (equity) των τραπεζών  UniCredit, Intesa SanPaolo, Santander, BBVA και National Bank of Cyprus που μελετάμε καταλήγουμε ότι η τράπεζα UniCredit έχει το μικρότερο λόγο 67%, χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης προς καθαρή θέση (DC/E), δηλαδή η χρηματιστηριακή της κεφαλαιοποίηση διατηρεί τη μεγαλύτερη υποτίμηση σε σχέση με τη καθαρή θέση της (equity). 

  πιν

   

  Για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ο αντίστοιχος πίνακας αν αντί της καθαρής θέσης λάβουμε τα tangible book value κεφάλαια διαμορφώνεται όπως παρακάτω:

  πιν

  Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα tangible book value κεφάλαια (ρευστοποιήσιμο μετοχικό) δεν συμπεριλαμβάνουν τις προνομιούχες μετοχές και τα ομόλογα που είναι μετατρέψιμα σε μετοχές, και αποτελούν τα πιο "σκληρά" ιδία κεφάλαια, από τα στοιχεία του ΠΙΝΑΚΑ 3 προκύπτει ότι η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίησης της  ΕΤΕ είναι στο 46% της αξίας των σκληρών ιδίων κεφαλαίων της ενώ της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι μόλις στο 20%. Με όρους λοιπόν tangible value η Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο επενδυτικό opportunity, εσωκλείοντας στην τιμή της το ρίσκο του ελληνικού επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου που έχει.

  Από τη μελέτη μας λοιπόν προκύπτει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα, δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τις μεγαλύτερες τράπεζες του ταλαιπωρημένου Νότου της Ευρώπης

  Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, όπως άλλωστε και της τράπεζας Κύπρου, είναι τα κόκκινα δάνεια. Έτσι ο δείκτης των ελληνικών τραπεζών φτάνει κατά μέσο όρο στο 50,3% και της τράπεζας Κύπρου στο 47,6%. Στον δείκτη των NPLs τα νούμερα είναι 36% και 37% αντίστοιχα τα οποία είναι πολύ μακριά από τον ανταγωνισμό. Εκεί λοιπόν έρχεται και η "θεραπεία" του ελληνικού banking, στην σωστή διαχείριση του ενεργητικού τους με γνώμονα αφενός την βιωσιμότητα του συστήματος με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή ώστε και η κοινωνία αλλά και η τοπική επιχειρηματικότητα να κρατηθεί όρθια μετά από το πέρας μίας μακρόχρονης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας.  

  *Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

  ** Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί και ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Από τον Ιανουάριο του 2017 είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων