Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιαν-2018 00:03

  Παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του Σκοπιανού από την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη*

  Αυτή την περίοδο είναι γεγονός ότι παρατηρείται μία ισχυρή κινητικότητα στο εθνικό θέμα που αφορά την ονομασία των Σκοπίων τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την ΠΓΔΜ.

  Το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχει σταθμίσει επαρκώς η κυβέρνηση τα οφέλη από μία ταχεία επίλυση του θέματος μέσα στο 2018 εκμεταλλευόμενη μία πιθανή στήριξη και από τον διεθνή παράγοντα, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

  Είναι αλήθεια ότι το θέμα αυτό έχει ταλανίσει για δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή μέσα από ατελείωτες διαπραγματεύσεις αλλά και αγκυλώσεις για την τελική έκβαση του ονόματος.

  Αυτή την στιγμή αυτό που φαίνεται να προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι μία σύνθετη ονομασία στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών η οποία να έχει τον χαρακτηρισμό του erga omnes, δηλαδή να χρησιμοποιείται τόσο εσωτερικά στην γείτονα χώρα όσο και για τις διακρατικές τις σχέσεις αλλά και την αναγνώρισή της από διεθνείς οργανισμούς.

  Η λογική βέβαια της μίας και σύνθετης ονομασίας, προϋποθέτει και την αποδοχή παραγώγων του όρου Μακεδονία όπως για παράδειγμα το NovaMacedonia γεγονός που δεν έχει αξιολογηθεί ως μία τελική και αποδεκτή λύση από την αντιπολίτευση.

  Η ΝΔ κρατά στάση αναμονής χωρίς να απορρίπτει αυτή την εκδοχή, αλλά θέλει ρητή κυβερνητική πρόταση για να αποφανθεί.

  Αντίστοιχα και το Κίνημα Αλλαγής θέτει το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας ώστε να διασαφηνιστούν οι κυβερνητικές προθέσεις αλλά και οι όροι διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια.

  Σε κάθε περίπτωση, αν αναλογιστούμε την αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ζάεφ ο οποίος σε αντίθεση με τον Γκρούεφσκι, είναι πιο μετριοπαθής και διαλλακτικός, φαίνεται να ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος μία για πάντα, βάζοντας τέλος σε μία κρίσιμη εθνική εκκρεμότητα.

  Πέραν όμως της όποιας λύσης που θα συζητηθεί τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσω του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τα δικά της ανταλλάγματα.

  Η ΠΓΔΜ είναι δεδομένο, ότι θα λάβει με το νέο καθορισμένο της όνομα, καθεστώς υποψήφιου μέλους προς ένταξη στην ΕΕ αλλά και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, γεγονός που αλλάζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική οντότητα της γείτονος και την βγάζει οριστικά από τον εναγκαλισμό της Ρωσίας.

  Μέσα από αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα ως άμεσα ενδιαφερόμενη, μπορεί να επιτύχει σημαντική οικονομική διείσδυση στα Σκόπια τόσο μέσω μικρομεσαίων αλλά και μεγάλης κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεων αλλά και να κλείσει επιμέρους συμφωνίες για ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων ως άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και συμφωνίες που θα προκαλέσουν αυξημένο κύμα τουριστών προς την Ελλάδα με σημαντική αύξηση των εσόδων.

  Είναι σίγουρο ότι η χώρα μας μπορεί να εκμεταλλευθεί πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ ώστε αφενός να την βοηθήσει να αναπτυχθεί οικονομικά αλλά και να λάβει τα αντίστοιχα οικονομικά αλλά και γεωστρατηγικά οφέλη καθώς θα αποτελεί ένα αντίβαρο η αμοιβαία στήριξη των Σκοπίων στην τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα.

  Το ζήτημα που τίθεται διαρκώς και θα τεθεί για μία ακόμη φορά, είναι αν και εφόσον τα Σκόπια αποφασίσουν τελικά να μεταβάλλουν την επίσημη ονομασία τους, αν εμείς σαν χώρα θα ανταποκριθούμε ή θα κρυφτούμε για μία ακόμη φορά πίσω από εθνικιστικές εξάρσεις.

  Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι πέραν των διεθνών συνεπειών, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η κυβερνητική συνοχή το επόμενο διάστημα καθώς ως γνωστόν οι ΑΝΕΛ που συγκυβερνούν δια του αρχηγού τους Πάνου Καμμένου είναι εντελώς αντίθετοι στην οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία.

  Είναι διατεθειμένος ο πρωθυπουργός να τραβήξει το θέμα στα άκρα με κίνδυνο να πέσει η κυβέρνησή του ώστε να λυθεί το συγκεκριμένο εθνικό θέμα;

  Αυτό μένει να φανεί στην πορεία και φυσικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα κριθούν για το μέγεθος της υπέρβασης που θα πράξουν προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού.

  *Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων