Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Αυγ-2017 00:03

  Βενιζέλος και Τσίπρας. Βρείτε τις διάφορες...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή 

  Σεπτέμβριος του 2011, στην Πολωνική Σιλεσία. Ο Herr Schauble συναντά σε ένα υπόγειο ξενοδοχείου, μυστικά, τον τότε αντιπρόεδρο της κυβερνηςης Παπανδρέου, Βαγγέλη Βενιζέλο, και του προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δήθεν για ένα διάστημα. Ο Β. Βενιζέλος, που συνοδεύεται από τον Γ. Ζανιά, επί 90 λεπτά που ο Γερμανός υπουργός οικονομικών "αναλύει" τα "θετικά σημεία" της πρότασής του, απαντά συνεχώς όχι και αποκρούει κατηγορηματικά την "καταστροφικη ιδέα" Σόιμπλε, ενώ δεν ρωτάει καν τον πρωθυπουργό για οδηγίες, που άλλωστε (όπως συνήθως) ταξιδεύει. Θα τον ενημερώσει μετά και θα του ζητήσει να επιστρέψει επειγόντως στην Αθήνα.

  "Αυτο που εχει σημασία, θα δηλώσει την επόμενη, αινιγματικά -αφού η συνάντηση και η πρόταση θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα μυστικές- είναι η σωτηρία των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας". Συμφωνείς ή διαφωνείς με τον Β. Βενιζέλο, τον συμπαθείς ή τον αντιπαθείς, οποία άποψη κι αν έχεις, αναγνωρίζεις όμως- στην περιγραφή των δραματικών γεγονότων της εποχής-  έναν πολιτικό, που αντιλαμβάνεται το συμφέρον της χώρας και τις ιστορικές του ευθύνες.

  Μάιος του 2015. Ο Herr Schauble επανέρχεται στην πρότασή του. Ενημερώνει τον Γ. Βαρουφάκη για time out (δήθεν) από το ευρώ. Ο τότε υπουργός Οικονομικών του Αλ. Τσίπρα ακούει την πρόταση, και αντί να την απορρίψει πάραυτα, ενημερώνει με sms (!!!!) παρακαλώ, τον πρωθυπουργό. Χαρακτηρίζει μάλιστα την πρόταση "πιρουέτα..." (σ.σ. χαμπαρι δεν Έχει πάρει, αν και ο Β. Βενιζέλος έχει αποκαλύψει τους μύχιους πόθους του Γερμανού Υποικ).

  Ακολουθεί ένας διάλογος σουρεαλιστικός. Ο Πρωθυπουργός ρωτάει (πάντα με sms παρακαλώ): "Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παραλλήλου νομίσματος;" (Λες και υπάρχει διαφορά)... Και αμέσως μετά προσθέτει (πάντα με sms, γιατί οι γραμμές είναι προφανώς κατειλημμένες): "Πες του αν το εννοεί (σ.σ. γιατί μπορεί και να κάνει πλάκα, να καλαμπουρίζει. Τα συνηθίζει αυτά ο Σόιμπλε...) να συζητήσουμε πως θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους." Έξοδος από το ευρώ με τους καλύτερους δυνατούς όρους.. Αυτό που λένε οι Αγγλοσάξωνες contradiction in terms... Ο ορισμός της σύγχυσης.

  Έτοιμος λοιπόν να συζητήσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια και στην έξοδο απο την Ευρώπη. Και στην είσοδά μας στον τρίτο κόσμο.

  Και προσθέτει τα τελείως παράλογα (που στο μυαλό του συνιστούν τους καλύτερους δυνατούς όρους...): "Χρηματοδότηση, συναίνεση (!!!!!!), και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση". Τι εννοεί ο ποιητής με τη "συναίνεση" άγνωστο. Τι εννοεί με "αμοιβαία βοήθεια" επίσης μυστηριώδες. (σ.σ.Μήπως θα δίναμε κι εμείς βοήθεια στη Γερμανία;). Τι εννοεί "χωρίς πτώχευση" ακατανόητο. Μάλλον δεν αντιλαμβάνεται απλά τι σημαίνει η έξοδος απο το ευρώ... Όσο για χρηματοδότηση, no problem. Ο Σόιμπλε ήταν πρόθυμος να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Γενναία... Αρκεί να φεύγαμε απο το ευρώ. Αρκεί να αποδεχόμασταν την πρότασή του, που ήταν η δήθεν φοβερή απειλή με την οποία "τρομοκρατούσε" τις αγορές, το διαπραγματευτικό "τσούρμο."

  Δυο σκηνές απο την πρόσφατη ιστορία της ελληνικής κρίσης. Στην πρώτη πρωταγωνιστές είναι ο Σόιμπλε και ο Β. Βενιζέλος (ευτυχώς). Στη δεύτερη, ο Σόιμπλε, ο Βαρουφακης και ο Αλ. Τσίπρας (δυστυχώς). Για άλλη μια φορά κάνεις τον σταυρό σου και σκέφτεσαι. Στο τσακ την γλυτώσαμε... (Με αυτούς που μπλέξαμε)... Ας προσέχαμε.

  ΥΓ. Στην συνάντηση Σόιμπλε - Βενιζέλου ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει οτι η πρόταση είναι γερμανική, όχι ευρωπαϊκή. Το 2015 η πρόταση θα διατυπωθεί πλέον σε non paper και θα την στηρίξει στο Εurogroup η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών -  μελών του ευρώ. Στην σύνοδο κορυφής η πρόταση συναντά ευρεία αποδοχή αλλά δεν θα περάσει τελικά, χάρη στο γαλλικό βέτο... Μerci Mr Hollande.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ