Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουλ-2017 00:05

  Αποκρατικοποίηση αρμοδιοτήτων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεοδόση Μπουντουράκη 

  Το 2014 έγινε γνωστός στο ευρύτερο ελληνικό κοινό ο Αμερικανός καθηγητής αρχαιολόγος Μίλλερ λόγω μιας συνέντευξης που έδωσε τότε. Ο Μίλλερ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του και της επιστημονικής του δραστηριότητας στην ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαίων μνημείων της Νεμέας.
  Ο καθηγητής, φανατικός φιλέλληνας και ονειροπόλος οραματιστής, αποτελεί ένα είδος σύγχρονου Λόρδου Βύρωνα, που αν και ξένος, εξιδανίκευσε τον Ελληνικό Μύθο και αφιερώθηκε σ αυτόν.

  Αφού λοιπόν μιλάει για τα αρχαιολογικά ευρήματα και τον συγκλονιστικό Ναό του Διός στη Νεμέα, καταλήγει σε μια απλή και καλοπροαίρετη διαπίστωση.

  "Δυστυχώς το κράτος σήμερα αδυνατεί να διαχειριστεί και να φυλάξει τον χώρο, με αποτέλεσμα αυτός να παραμένει κλειστός και να βανδαλίζεται από περαστικούς. Είναι κρίμα γιατί ο κόσμος δεν απολαμβάνει το μεγαλειώδες μνημείο και η τοπική κοινωνία στερείται ενός σημαντικού εσόδου από τους επισκέπτες."

  Και παρακάτω προτείνει την φύλαξη του Ναού να την αναλάβει μια ιδιωτική υπηρεσία αφού το κράτος δεν μπορεί. 

  Αυτά δεν τα λέει κάποιος σύγχρονος Έλληνας νεοφιλελεύθερος, όπως πρόθυμα θα υπέθεταν διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι "προοδευτικοί". Τα λέει ένας ξένος διανοούμενος χωρίς καμία πολιτική προδιάθεση, με μοναδικό γνώμονα την αγάπη του για την Ελλάδα.

  Αλλά όχι. Οι σκληροπυρηνικοί συνδικαλιστές των διαφόρων επαγγελματικών συντεχνιών και ορισμένοι πάντα πρόθυμοι πολιτικοί τους θεράποντες, προτιμούν τίποτα να μη δουλεύει αν δεν το ελέγχουν οι ίδιοι.  Και Γαία πυρί μιχθήτω. Επισκέπτες, τοπική οικονομία και η εικόνα της χώρας.

  Τώρα όμως που η ελληνική κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα άρχισε εκόν –άκον και υπό την μνημονιακή πίεση των δανειστών μας, να καταπίνει την ιδέα των αποκρατικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας και των ΔΕΚΟ, καιρός είναι να προχωρήσουμε και στην ιδιωτικοποίηση ορισμένων κρατικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, τις οποίες πεισματικά επιμένει να εναγκαλίζεται και να μονοπωλεί το λαβυρινθώδες κατεστημένο του Δημοσίου.

  Από την αποκομιδή των σκουπιδιών μέχρι την φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και από τις συγκοινωνίες μέχρι την Ανωτάτη Εκπαίδευση, όλα πρέπει να τα μονοπωλεί το Κράτος και να τα ρυθμίζουν οι ανεπάγγελτοι αιώνιοι συνδικαλιστές; 

  Παλιά τους λέγαμε πρασινοφρουρούς, τώρα μετονόμασαν εαυτούς σε "προοδευτικούς εκπροσώπους των εργαζομένων".

  Κάθε μείωση των κρατικών αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων κατά μία μονάδα, θα αποδειχθεί κατά πολύ ευεργετικότερη για την οικονομία από την ανάλογη εκχώρηση κρατικής περιουσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν και τα δύο.

  Ευτυχώς σιγά-σιγά και με μεγάλη έξωθεν πίεση άρχισαν να κινούνται οι αποκρατικοποιήσεις όπως ΟΛΠ, αεροδρόμια, ΟΣΕ κλπ. Αν προχωρήσουμε και στην μείωση των κρατικών δραστηριοτήτων σε τομείς που μπορούν να μεταβιβασθούν στον ιδιωτικό χώρο, αφ’ ενός μειώνονται οι κρατικές δαπάνες –άρα μπορούν να μειωθούν και οι εξοντωτικοί φόροι - αφ’ ετέρου δημιουργούνται πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

  Την αδιαφιλονίκητη απόδειξη του οφέλους της ιδιωτικοποίησης κρατικών δραστηριοτήτων αποτελεί ο ΟΤΕ.

  Όσο αποτελούσε κρατικό φέουδο, ο κρισιμότατος τομέας των τηλεπικοινωνιών υστερούσε τραγικά στη χώρα μας, χώρια τα σκάνδαλα και η διαφθορά που ανθούσαν στον χώρο και μας ταλαιπωρούν ακόμη. Μόλις ιδιωτικοποιήθηκε, ο ΟΤΕ άρχισε να αποτελεί πόλο ανάπτυξης, επενδύσεων και εκσυγχρονισμού. Το κρατικοδίαιτο συνδικαλιστικό κατεστημένο είχε τότε επινοήσει μια απίθανη τρομολαγνική μυθολογία για τους κινδύνους που απειλούσαν την χώρα προκειμένου να ματαιώσει την ιδιωτικοποίηση.

  Τελικά οι μόνοι που ζημιώθηκαν ήταν αυτοί που προηγουμένως τον απομυζούσαν!

  Η δύναμη και η κυριαρχία του κράτους σε μια δημοκρατική πολιτεία, δεν εξαρτώνται από την κρατική περιουσία ούτε από τις δραστηριότητες στις οποίες αυτό εμπλέκεται.

  Η δύναμη και η κυριαρχία του κράτους προκύπτουν από την νομοθετική και την εποπτική δύναμη που μόνο αυτό διαθέτει. Και η δημοκρατική λειτουργία του διασφαλίζεται από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη η οποία τηρεί τις απαραίτητες ισορροπίες μεταξύ κράτους και πολιτών,ώστε το κράτος να αποτελεί και Κράτος Δικαίου.

  Αυτά τα απλά πράγματα, τα οποία στις χώρες του Δυτικού Πολιτισμού έχουν καταγραφεί από την εποχή του μεταρρυθμιστικού διαφωτισμού,εδώ ακόμη αποτελούν την κυριότερη τροχοπέδη του εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής και της οικονομίας γενικότερα.

  Αν και όποτε καταφέρουμε ως κοινωνία να αποδώσουμε τα του Κράτους εις το Κράτος και τα των ιδιωτών εις τους ιδιώτες, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επανέλθει μια βιώσιμη και ορθολογική ευημερία στη χώρα μας.

  * Ο κ. Θεοδόσης Μπουντουράκης είναι Οικονομολόγος 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ