Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουλ-2017 00:04

  Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα

  Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και συγκεκριμένα στο Stern Business School λειτουργεί το ερευνητικό κέντρο ‘The Volatility Institute’ το οποίο ασχολείται -μεταξύ άλλων- με την αξιολόγηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και με τη μέτρηση του συστημικού κινδύνου σε επίπεδο χωρών. Βάσει οικονομετρικών αναλύσεων το ερευνητικό κέντρο έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα (V-Lab) που περιέχει μετρήσεις μεταβλητότητας, ανάλυση συσχετίσεων, ανάλυση ρευστότητας και ανάλυση χρεογράφων σταθερού εισοδήματος (ομόλογα).

  Είναι προφανές ότι η παρακολούθηση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών συστημάτων είναι τεράστιας σημασίας (ειδικά μετά την κρίση του 2007-2008) και η νέα μορφή του συστημικού κινδύνου (ο κίνδυνος δυσλειτουργίας -ακόμη και κατάρρευσης- του συνόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος όταν ένα τμήμα του συστήματος δεχτεί σοβαρό πλήγμα) απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις εποπτικές αρχές και τις κυβερνήσεις αφού συνδέεται με την εκτεταμένη διάδοση των κρίσεων καθώς και με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία των κρατών. Ο συστημικός κίνδυνος είναι ένα σύνολο δυσμενών περιστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν πηγή οικονομικής αστάθειας. 

  Τρεις παράγοντες χαρακτηρίζουν τον συστημικό κίνδυνο: (i) έχει αντίκτυπο σε σημαντικό τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, (ii) περιλαμβάνει αρνητικές εξωτερικότητες (negative externalities) και (iii) συνδυάζεται με παρέμβαση των κρατικών αρχών. Η διαμόρφωση συνθηκών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των κεντρικών τραπεζών που προσπαθούν να αναπτύξουν σχετικές πολιτικές περιορισμού της αστάθειας, εντοπισμού και διαχείρισης της αβεβαιότητας.

  Ένα από τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και η ουσιώδης εγκαθίδρυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η διατήρηση των capital controls αποτελεί απόδειξη ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι χαμηλό. Η Κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο (ή έστω μεμονωμένες δράσεις) να εφαρμόσει, αποκρούοντας οποιαδήποτε διάθεση για τοποθέτηση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Εκτός της απουσίας συγκεκριμένου σχεδίου δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα και περιγράφονται στις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του The Volatility Institute, ο συστημικός κίνδυνος (μέσος όρος)  των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας μας αυξήθηκε από 21,17% σε 24,68%, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 16,58%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συστημικός κίνδυνος αποτελεί αξιόπιστο δείκτη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μιας χώρας μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν εκπέμπει ‘δυνατά’ μηνύματα σταθερότητας σε υποψήφιους επενδυτές (εγχώριους και μη). Ανεξαρτήτως του προφίλ του επενδυτή, η προθυμία κάποιου να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε περιβάλλον με δεδομένη αβεβαιότητα είναι περιορισμένη.

  Πρέπει να γίνει κατανοητό  ότι μοναδική αφετηρία της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία είναι η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η ανθεκτικότητα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αποτελεί μια σημαντική λύση στο πολύπλευρο ζήτημα της εκκίνησης της οικονομίας και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στις υπό διαμόρφωση πολιτικές της χώρας. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μιλάμε για ανάπτυξη σε μια οικονομία όταν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα δεν είναι ισχυρό, ανθεκτικό και αξιόπιστο.


  * Ο κ. Κωνσταντίνος Μουτσιάνας είναι Senior Lecturer στην Τραπεζική Χρηματοοικονομική, Coventry University London

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ