Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουν-2017 00:03

  Εδώ ο παππάς εκεί ο παππάς, να η ποσοτική χαλάρωση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεοδόση Μπουντουράκη 

  Αμάν πιά με αυτή την ποσοτική χαλάρωση. Όλοι γι’ αυτή μιλάνε τους τελευταίους μήνες και ανάθεμά με πόσοι καταλαβαίνουν τι είναι.

  Εδώ η κάθε Ραχήλ προ διετίας ήθελε να τυπώσει ευρώ στον Χολαργό -τόσα γνώριζε περί ΕΚΤ- ενώ τώρα ένας απολύτως αδαής και αφελής συνάδελφός της, που συνεχώς κλαυθμυρίζει για το πόσο πονάει που ψηφίζει τα νέα μέτρα, αλλά το κάνει για τη σωτηρία της πατρίδας, παράλληλα έχει και άποψη για την ποσοτική χαλάρωση και για την ανάγκη εξόδου στις αγορές.

  Αν αυτοί ξέρουν τι είναι η ποσοτική χαλάρωση εγώ θα σκίσω τα πτυχία μου!

  Άσε που πολλοί μάθανε και το λένε στα Αγγλικά, quantitative easing και μάλιστα με τα αρχικά, QE.

  Εγώ πάντως δεν το καταλαβαίνω, το ομολογώ, αν και σπούδασα Οικονομικά στην Πάντειο.

  Δεν θυμάμαι να κάναμε αυτό το κεφάλαιο στην Ύλη. Άνοιξα λοιπόν το λεξικό και είδα ότι quantity σημαίνει ποσότης, και easy -αυτό το ξερα- σημαίνει εύκολος.

  Άρα quantitative easing σημαίνει ποσοτική ευκολία. Πάλι δεν μου λέει τίποτα! Σηκώθηκα και πήγα στην Τράπεζα, εδώ δίπλα στο σπίτι μου, και ρώτησα τον φίλο μου τον Ανάργυρο που είναι στο γκισέ. Καλό παιδί ο Ανάργυρος και έχει και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά.

  - "Μεγάλε, μου λέει, δεν ξέρω κι εγώ τι ακριβώς είναι η ποσοτική χαλάρωση. Πάντως είναι κάτι που ζητάει ο Τσίπρας από τον Ντράγκι της ΕΚΤ, αλλά αυτός ο κέρβερος ο Ντράγκι δεν του το δίνει".

  - Καλά ρε φίλε άμα δεν ξέρουμε εμείς που είμαστε Οικονομολόγοι, του λέω, που το ξέρει ο Τσίπρας και μάλιστα να το λέει στα Αγγλικά;

  - "Έλα ντε. Αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνουν γρήγορα. Άσε που μπορεί να ρώτησε και τον Βαρουφάκη, τώρα που αυτός ξαναφάνηκε στην πιάτσα, και έγραψε και ένα βιβλίο που τον καρφώνει τον Τσίπρα και βγάζει όλα τα άπλυτα στη φόρα."

  Αυτά ήξερε ο Ανάργυρος! Έφυγα απογοητευμένος. Αποφάσισα κι εγώ να ρωτήσω τον κουμπάρο μου που εργάζεται χρόνια στο Λονδίνο, στις τράπεζες, και είναι αυτές τις μέρες εδώ για δουλειές.

  - Για λέγε ρε κουμπάρε, τι είναι πιά αυτή η ποσοτική χαλάρωση, που μας έχουν πρήξει, λες και άμα την πάρουμε θα λυθούν τα προβλήματα ως δια μαγείας; Κόμπιασε ο κουμπάρος.

  - "Φίλε μού βάζεις δύσκολα, μου είπε. Αυτό είναι ένα κόλπο του Ντράγκι για να ρίξει χρήμα στην αγορά και να ενισχύσει την κατανάλωση, και άρα την ανάπτυξη, και να δημιουργήσει λίγο πληθωρισμό. Σου θυμίζω ότι ο Ντράγκι το 2012, μέσα στη μεγάλη τραπεζική κρίση, κράτησε ζωντανό το ευρώ λέγοντας το περίφημο ότι θα κάνει τα πάντα (whatever it takes) για να διαφυλάξει και να ενισχύσει το ευρώ. Και τα κατάφερε γιατί οι κερδοσκόποι φοβήθηκαν και σταμάτησαν."

  - Μέχρι εδώ τα κατάλαβα του λέω . Για συνέχισε λοιπόν.

  - "Αυτό που πρώτα έκανε ο Ντράγκι λοιπόν ήταν σιγά-σιγά να ρίξει το επιτόκιο του ευρώ από το 1% στο μηδέν. Στην ουσία εδώ και δύο χρόνια το ευρώ έχει μηδενικά επιτόκια."

  - Τι λες μωρέ κουμπάρε! Τι μηδενικά επιτόκια και πράσινα άλογα. Εγώ έχω ένα δανειάκι στην Τράπεζα και πληρώνω επιτόκιο 9%. Και είμαι και καλοπληρωτής.

  - "Άλλο η Ελλάδα μου λέει. Εγώ τώρα μιλάω για κανονικές χώρες. Εμείς εδώ είμαστε μπανανία. Αφού λοιπόν μηδένισε τα επιτόκια, αλλά η οικονομία και ο πληθωρισμός παρέμεναν στάσιμες, άρχισε να εφαρμόζει το QE.

  Βάσει αυτού η ΕΚΤ αγοράζει από τις τράπεζες, είτε κρατικά ομόλογα, είτε δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε ιδιώτες, και τους παρέχει φρέσκο χρήμα.

  Όχι όμως χαρτονόμισμα σαν αυτό που θα τύπωνε η Ραχήλ, αλλά ηλεκτρονικό χρήμα, δηλ. τους το χορηγεί μέσω λογαριασμών που έχουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ. Καταλαβαίνεις μέχρι εδώ;"

  - Εντάξει πάμε παρακάτω του λέω.

  - "Ωραία. Βέβαια τι είδους δάνεια, τι ποσά δανείων, και σε ποια τιμή θα τα αγοράσει η ΕΚΤ, είναι μια περίπλοκη διαδικασία που έχει να κάνει με αυτό που ο Ντράγκι ονομάζει επιλέξιμα στοιχεία ενεργητικού των Τραπεζών."

  - Ώπα κουμπάρε τώρα σ’ έχασα! 

  - "Γι’ αυτό σου λέω. Αυτά είναι δύσκολα. Πάντως για να ξέρεις, γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα. Πρώτον μιλάμε για ένα ποσό, για όλο το τραπεζικό σύστημα, συνολικά γύρω στα   3-4 δισ. Ψίχουλα δηλαδή σε σχέση με τον ντόρο που γίνεται. Αλλά ως συνήθως ο λαϊκισμός προϋποθέτει τη δημιουργία φανταστικών εχθρών. Όσο δεν μας τα δίνει ο Ντράγκι είναι ο εχθρός του λαού. Όταν μας τα δώσει, εχθρός θα είναι το ΔΝΤ που τόσο καιρό δεν συνηγορούσε για το χρέος. Και πάει λέγοντας. Η βιομηχανία κατασκευής εχθρών δεν εξαντλείται ποτέ όπως και το κουτόχορτο. Φυτρώνει παντού!".

  - Πολύ αυστηρός είσαι κουμπάρε.

  - "Εγώ μιλάω με δεδομένα και αριθμούς. Αν αυτό το λες αυστηρότητα τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Τέλος πάντων.  Άντε και το πήραμε το QE. Ξέρεις τι θα γίνει αμέσως μετά;".

  - Νομίζω ναι. Θα έχουν οι τράπεζες λεφτά –έστω και λίγα- να δώσουν κανένα δάνειο μπας και κινηθεί η οικονομία.

  - "Μπράβο, μου λέει ο κουμπάρος. Έτσι λέει η θεωρία. Στο Ελλαδιστάν όμως θα ορμήξει το κράτος και θα σκουπίσει τα λεφτά από τις Τράπεζες στο πι και φι."

  - Και πως θα το κάνει αυτό; 

  - "Απλό. Θα εκδώσει το κράτος έντοκα γραμμάτια και θα βάλει τις Τράπεζες να τα αγοράσουν θέλοντας και μη."

  - Για κάτσε. Αν το κάνουν αυτό δεν θα φωνάζουν οι θεσμοί;

  - "Θα φωνάζουν, αλλά ο Τσίπρας το ξέρει το κόλπο. Θα ζητήσει νέο QE, για να ξαναπάρει η ΕΚΤ τα έντοκα γραμμάτια που λέγαμε, και να δώσει νέα λεφτά στις τράπεζες. Κάτι σαν αεροπλανάκι."

  - Κουμπάρε φτάνει. Ό,τι κατάλαβα- κατάλαβα. Με μαύρισες!

  - "Και για να τελειώνουμε. Το πρόβλημά μας δεν είναι η ποσοτική χαλάρωση που ζητάμε σήμερα, αλλά η ποιοτική χαλάρωση θεσμών, ηθών και νοοτροπίας. Ποιοτική χαλάρωση που φτάνει μέχρι πλήρους διαλύσεως, και μας χαρακτηρίζει εδώ και μερικά χρόνια. Και απ’ αυτό κανείς Ντράγκι δεν μπορεί να μας σώσει."

  * Ο κ. Θεοδόσης Μπουντουράκης είναι Οικονομολόγος 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:22 23/06

  Happy birthday Capital Controls

  Στις 28/6 έχουμε τη δεύτερη επέτειο των Capital Controls. Happy Birthday!! Στα δυο αυτά χρόνια, με τα χρήματα των πολιτών παγιδευμένα στις τράπεζες, καθένας είναι δυνητικό θύμα των ορέξεων του...

  00:05 23/06

  Προδότες και πατριώτες ΙΙ

  Είναι βέβαιο ότι οι δηλώσεις του Κώστα Καζάκου περί προδοτών πολύ σύντομα θα ξεχαστούν. Έτσι συμβαίνει στην εποχή των social media και του διαδικτύου. Αυτό που θα μείνει στον αέρα είναι ο βαρύς...

  00:03 22/06

  Μίκης, ο Ουρανομήκης! Το πιο αληθινό "ευχαριστούμε"

  Όλες οι στιγμές έχουν τη μοναδικότητά τους. Έρχονται και παρέρχονται, ποτέ δεν θα έρθει ξανά η ίδια. Όταν όμως αυτή η μοναδικότητα αφορά και αγγίζει πολλούς, τότε η στιγμή αυτή γίνεται ιστορική! Πόσο ...

  08:32 21/06

  Ο λαϊκισμός ως εκφυλιστικό σύμπτωμα της πολιτικής

  "… Σήμερα ο λαός μας, ο λαός που γνώρισε τις συνέπειες της πολιτικής της εξάρτησης, του αυταρχισμού και της μονόπλευρης λιτότητας, ακολουθεί με εμπιστοσύνη κι αισιοδοξία τον δρόμο που οδηγεί στην...

  00:38 21/06

  Υπάρχει συνταγή Μακρόν για την Ελλάδα;

  Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ολοκληρώθηκε και μετά τον θρίαμβο του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές με την ανάδειξή του στην Προεδρία εναντίον της Λεπέν, επιστεγάζει πλέον την...

  00:05 20/06

  Ανακαταλάβετε τις πόλεις μας!

  Η πολιτεία δυστυχώς είναι σπιτονοικοκύρης που "παρέδωσε τα κλειδιά" του σπιτιού μαζί με τους τίτλους ιδιοκτησίας... Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ένα κράτος και μια κυβέρνηση που ανέχεται...

  12:31 19/06

  Για την Ελλάδα Μετά

  Με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου και έναν φοίνικα, ο Πρωθυπουργός έσπευσε την Παρασκευή το βράδυ να βγάλει ένα αμήχανο διάγγελμα στον ελληνικό λαό για να του πει πως νιώθει "δικαιωμένος" με την απόφαση του ...

  00:14 19/06

  Η οικονομική ελευθερία ως βάση όλων των ελευθεριών και της ευημερίας

  Κρατιστές και κολεκτιβιστές επιτίθενται στην οικονομική ελευθερία κατηγορώντας αυτήν (την οικονομική ελευθερία) αλλά και τις ελεύθερες αγορές ως τις αιτίες των δεινών της ανθρωπότητας. Μιλούν για τις ...

  00:27 16/06

  Ανάλυση Eurogroup: Too…bad to be true?

  Πρώτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγόρασε χρόνο μέχρι τις εκλογές για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων (μέτρα €5,5 δισ.). Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση ...