Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Απρ-2017 00:03

  Τα αριστερά μαθηματικά του Πάνου Σκουρλέτη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Ο κ. Σκουρλέτης είναι αριστερός. Ίσως όχι τόσο, όσο ο Πρωθυπουργός (προς Θεού) αλλά αριστερός. Κάργα...

  Γι' αυτό και στη ΔΕΗ εφάρμοσε "αριστερή λογιστική" (όπως λέμε δημιουργική). Με αποτέλεσμα η επιχείρηση να δυσκολεύεται αυτήν τη στιγμή όχι να δανειστεί απο το εξωτερικό, (αδύνατο αυτό με τα επιτόκια που της προσφέρονται...) αλλά ακόμα και απο τις ελληνικές Τράπεζες (που ζητούν αποικιακούς όρους εγγυήσεων).

  Αλλά ο Π. Σκουρλέτης δεν είναι κρατιστής παλαιού τύπου, κανένα σοβιετικό απολίθωμα. Όχι. Είναι μοντέρνος αριστερός. Γι' αυτό και στη ΔΕΗ εφήρμοσε "μοντέρνα αριστερή λογιστική".

  Δείτε για παράδειγμα τι έκανε με τη "μικρή ΔΕΗ" που είχαν προωθήσει  οι Σαμαράς- Βενιζέλος με υπουργό τον Γ. Μανιάτη. Μια ανταγωνιστική ΔΕΗ δηλαδή που θα έδινε τέλος στο παλαιό μονοπώλιο, θα έριχνε προοπτικά τις τιμές του ρεύματος και θα απήλασε την μητρική επιχείρηση από ένα μεγάλο βάρος ανελαστικών εξόδων (μισθοδοσία προσωπικού και παλαιός δανεισμός).

  Δείτε τι έκανε με τη "μικρή ΔΕΗ" που θα απέφερε στην επιχείριση 1,5 δισ. ευρώ-ζεστό χρήμα που θα πήγαινε στην επιχείρηση και όχι στο χρέος- ενώ οι νέοι επενδυτές θα είχαν την υποχρέωση να δημιουργήσουν μια νέα μονάδα στην Φλώρινα, επενδύοντας άλλο 1,5 δισ. ευρώ.

  Τι έκανε; Έκανε κάτι πολύ αριστερό. Ακύρωσε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, (με την Γενοπ να χειροκροτεί ξέφρενα) και αντ' αυτού παρέδωσε στα ιδιωτικά συμφέροντα ένα μέρος απο τους πελάτες της ΔΕΗ, πουλώντας το ρεύμα στους ιδιώτες σε τιμές κόστους... Δηλαδή και δεν πήρε τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση- που τώρα θα επέτρεπαν στην εταιρεία να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα χωρίς να φοβάται την χρεοκοπία- και "φέσωσε" την εταιρεία κανονικά, με αποτέλεσμα ο κ. Παναγιωτάκης (ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, επιλογή του Π. Λαφαζάνη...) να τραβάει τα μαλλιά του. Πως το λένε στην αριστερή διάλεκτο αυτό; Και δαρμένος και Σκουρλέτης; Κάτι τέτοιο...

  Αλλά!! Αλλά η ΔΕΗ παραμένει υπό κρατικό έλεγχο, έγιναν νέες προσλήψεις... και η ΓΕΝΟΠ είναι ικανοποιημένη (όπως και τα τοπικά συμφέροντα που έχουν μάθει μια ζωή να απομυζούν την επιχείρηση). Είπαμε ή είμαστε αριστεροί ή όχι...

  Δείτε τι έκανε και με τον ΑΔΜΗΕ που πρέπει (φυσικά) να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. (Ε βέβαια. Γιατί μπορεί ο ιδιώτης να πάρει τους πυλώνες και να φύγει. Δεν παίζουν οι αριστεροί με αυτά...).

  Η κυβέρνηση Σαμάρα - Βενιζέλου, με υπουργό τον Κ. Χατζηδάκη, είχε σχεδιάσει την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Το δημόσιο θα εισέπραττε 1 δισ. ευρώ και το μάνατζμεντ θα πέρναγε στον ιδιώτη. Τόσο ανάλγητοι... Ε όχι!

  Ο Π. Σκουρλέτης (πριν τα σπάσει με τον κ. Τσίπρα) ακύρωσε τον διαγωνισμό, έδωσε στους Κινέζους μόνο το 24%, εισέπραξε αντί του 1 δισ. μόνο 360 εκατομμύρια και τελικά παρέδωσε στους Κινέζους (ουσιαστικά) το μάνατζμεντ. Επιτυχία ε!

  Εσείς κοροϊδεύετε αλλά ο ΑΔΜΗΕ έμεινε (τύποις) υπό δημόσιο έλεγχο και η ΓΕΝΟΠ πανηγυρίζει. Και οι πυλώνες είναι στη θέση τους. Είπαμε ή είμαστε αριστεροί ή παίζουμε... 

  Και τώρα; Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η ΔΕΗ καλείται να εξυπηρετήσει έναν δυσβάστακτο δανεισμό που δεν της αφήνει κανένα περιθώριο για νέες επενδύσεις, αδυνατεί να προχωρήσει σε νέο δανεισμό, είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει ένα σημαντικό μέρος της αγοράς στους ιδιώτες, έχει ανελαστικά έξοδα 4 δισ. το χρόνο (βλ ρεπορτάζ Χ. Φλουδοπουλου στο Capital.gr) αφού κατάφερε το "μαγικό" να αυξήσει και το προσωπικό της... και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συσσωρεύονται. (Άλλη επιτυχία αυτή του Π. Σκουρλέτη). Σε σημείο παράγοντες της αγοράς να φοβούνται τα χειρότερα, ή στην καλύτερη περίπτωση να προβλέπουν παροχή ρεύματος με δελτίο το καλοκαίρι, όταν θα αυξηθεί η ζήτηση. (βλ συνέντευξη Θ. Φέσσα - ΣΕΒ  στο Capital.gr). Δεν το λες και επιτυχία ε!

  Υ.Γ. Ο Π. Σκουρλέτης που είναι "πούρος αριστερός" έχει και αναπτυγμένη όσφρηση. Γι' αυτό και αμέσως μυρίστηκε την κομπίνα που πάει να γίνει με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που προωθεί η τρόικα, ο Μητσοτάκης, τα διαπλεκόμενα και οι απανταχού φιλελέδες. Τώρα γιατί με τέτοια όσφρηση δεν εντόπισε την κομπίνα με τα θαλασσοδάνεια Καλογρίτσα απο την Τράπεζα Αττικής είναι ένα ερώτημα. Αλλά φαντάζομαι θα το εξηγήσει στον ανακριτή όταν θα κληθεί να προσκομίσει τα στοιχεία για τον βρώμικο διαγωνισμό. Ή όχι;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ