Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαρ-2017 00:09

  Δημόσιες Στρατηγικές Επενδύσεις: Προτάσεις για να υλοποιηθούν υπάρχουν. Βούληση;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Δέδε

  Οι δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις είναι ένας κλάδος της οικονομίας απόλυτα αναπτυξιακός, ο οποίος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει απαξιωθεί πλήρως. 

  Δημόσια Στρατηγική Επένδυση για τους σκοπούς της διαδικασίας Fast Track αποτελεί μία επένδυση, η οποία έχει τα ποσοτικά (π.χ. προϋπολογισμός, τουλάχιστον  120 θέσεις εργασίας, κλπ) αλλά και τα ποιοτικά  χαρακτηριστικά (π.χ.  προώθηση  της  καινοτομίας,  προστασία  του  περιβάλλοντος  κλπ)  που  προβλέπει  ο  νόμος και η οποία επιφέρει  αποτελέσματα  σημαντικής  εντάσεως  στη  συνολική  οικονομία  μας  και  δημιουργεί  προστιθέμενη  αξία  τόσο  για  τη  χώρα  όσο  και  για  τους  πολίτες  της.  Η  διαδικασία  Fast Track  αποτελεί  μία  "εξαιρετική"  διαδικασία  υλοποίησης  στρατηγικών  επενδύσεων.

  Ωστόσο, η μέχρι σήμερα επικρατούσα κουλτούρα διαφθοράς, διαπλοκής και γραφειοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα κάθε πρωτοβουλία για πραγματοποίηση Δημόσιων Στρατηγικών Επενδύσεων είτε να μείνει στο στάδιο των συζητήσεων είτε να κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

  Και καθένας μας μπορεί και οφείλει να αντιληφθεί τις συνέπειες της μη αξιοποίησης των σημαντικών και στρατηγικής σημασίας εκτάσεων της χώρας μας, οι οποίες ανήκουν στο Δημόσιο…

  Είναι πλέον άμεση η ανάγκη συνειδητοποίησης του ότι χωρίς Δημόσιες Στρατηγικές Επενδύσεις η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης θα συνεχίσει να αποτελεί μακρινό όνειρο. Χωρίς αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η αύξηση των εισοδημάτων και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου αποτελούν αυταπάτες. 

  Κατά συνέπεια, είναι απολύτως αναγκαία η υλοποίηση δράσεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως απάντηση στην κρίση και το κλίμα αποεπένδυσης. Μια τέτοια πρόταση που θα κινητοποιήσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό είναι:  

  1. Η επιλογή εκτάσεων, κτιρίων κλπ από την κρατική περιουσία, χαρακτηρισμός τους από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ως Χώροι Υποδοχής Στρατηγικών Επενδύσεων, αξιοποιούμενη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και αδειοδότησή τους με διαδικασία fast track.

  2. Η προώθησή τους στην ελληνική και διεθνή αγορά προς αξιοποίηση, μέσω των διαδικασιών της Enterprise Greece ή εναλλακτικά της ΕΤΑΔ ή του ΤΑΙΠΕΔ ή εναλλακτικά του Υπερταμείου, με χρόνο υλοποίησης έως έξι (6) μήνες.

  Για παράδειγμα, σε περίπτωση που επιλεγούν 100 σημεία ανά την Αττική, τα οποία θα χαρακτηριστούν στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, η ανέγερση- ανοικοδόμηση στα σημεία αυτά ξενοδοχειακών μονάδων, κέντρων αναψυχής και παραθαλάσσιων έργων υποδομής-μαρίνες, μπορεί να επιφέρει άμεσα και διατηρήσιμα οφέλη προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, την αναβάθμισης των σχετικών περιοχών, την ενίσχυση του τοπικού τουρισμού, την οικονομική ανάκαμψη.

  Χαρακτηριστικά, μπορεί να εκτιμηθεί ότι σε χρονικό διάστημα ενός έτους από την έναρξη εκπόνησης του ως άνω σχεδίου, μπορούν να δημιουργηθούν 2.000 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας, πολλώ δε μάλλον κατά την χρονική περίοδο πλήρους ανάπτυξης των εργοταξίων και έσοδα από την διαμονή στα ξενοδοχεία, την αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών, την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών και τον ελλιμενισμό σκαφών στις κατασκευαζόμενες μαρίνες που μπορούν να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ήτοι το 0,5% – 1% του ΑΕΠ. 

  Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω δεδομένα είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει τα σπουδαιότητα και τα οφέλη της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, να εστιάσει τις προσπάθειές της στη βελτίωση της ποιότητας των ασκούμενων πολιτικών, τη μείωση της αβεβαιότητας, την αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και τον εξορθολογισμό της φορολογίας, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας ως προς τις υποδομές και το πνευματικό δυναμικό και να επιτευχθεί ο στόχος για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2017.

  Η κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ καλείται επιτέλους να μας απαντήσει αν επιθυμεί όντως τη διενέργεια Δημόσιων Στρατηγικών Επενδύσεων ή αν προτιμά την απαξίωση των πάντων και σε κάθε περίπτωση την ανάπτυξη με κουπόνια..

  Το όραμα τους για την Ελλάδα είναι να παραδειγματιστούμε από τους Τσάβες και Μαδούρο ή να κινηθούμε στα σύγχρονα πρότυπα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας;

  * Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι Δικηγόρος – Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ