Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουλ-2013 01:12

  Για μια άλλη αναπτυξιακή κουλτούρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Μάρδα 

  Οι προτάσεις για τη βελτίωση της ρευστότητας στο επίπεδο της ΕΕ, μέσω διαφόρων εναλλακτικών λύσεων, παραμένουν στις καλένδες, ενώ οι φωνές για τη δημιουργία ενός Συμπληρωματικού Νομίσματος  (Complementary Currency), διαρκώς αυξάνονται. 

  Λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας της Ελλάδας, μέσω μιας μορφής Συμπληρωματικού Νομίσματος, δίνει η δημιουργία ενός συνόλου ομολόγων, σε εθνικό επίπεδο, που παράλληλα θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τα προτεινόμενα ομόλογα θα κυκλοφορούν στην αγορά, το κράτος θα πληρώνει τις υποχρεώσεις του με αυτά, όπως και οι πολίτες. Οι λεπτομέρειες για τη δημιουργία Συμπληρωματικού Νομίσματος, μέσω δυο τύπων ομολόγων παρουσιάστηκαν σε παλαιότερο άρθρο μας στο Capital.gr

  Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το πρώτο μας πρόβλημα. Το ύψος του δημόσιου χρέους είναι το δεύτερο. Η δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει εύλογα τις εξελίξεις που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Αν μια άλλη αναπτυξιακή κουλτούρα οδηγήσει στη δημιουργία επενδύσεων υψηλής αξίας, οι τελευταίες με τη σειρά τους, μέσω των εσόδων που θα προκύψουν στον κρατικό προϋπολογισμό, θα συμβάλλουν στη δραστική μείωση των ετησίων ελλειμμάτων του, απαλύνοντας από την άλλη, τις πιέσεις που ασκούνται στο δημόσιο χρέος.

  Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά, παραθέτουμε ακολούθως κάποια μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ικανά να κινήσουν την οικονομία, εξυπηρετώντας τα προαναφερθέντα. 

  Πιο συγκεκριμένα, η αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ελληνικό» (6 χιλ. στρέμματα) κατά τα πρότυπα του Πριγκιπάτου του Μονακό –στο πλαίσιο βέβαια μιας ισόρροπης ανάπτυξης, όπου η φύση θα καταλαμβάνει τη μισή του έκταση– είναι μια λύση. Να σημειωθεί ότι το Πριγκιπάτο του Μονακό, (1,9 χιλ. στρέμματα) παράγει κάθε έτος συνολικό προϊόν ύψους 7 δισ. δολαρίων περίπου. (Αναλυτικότερα βλ. εδώ).

  Η αξιοποίηση χαμηλής αξίας τουριστικών περιοχών, που βρίσκονται σε επικλινές έδαφος, με τη δημιουργία πολυτελών τουριστικών κατοικιών, που θα κτισθούν σε υπερυψωμένο κέλυφος, είναι μια άλλη πρόταση. Ανάμεσα στο κέλυφος και το έδαφος θα κινούνται αυτοκίνητα, απορριμματοφόρα κ.λπ και επί του κελύφους θα κτισθούν οι εν λόγω κατοικίες. Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως και οι επόμενες δίνονται αναλυτικότερα σε έρευνα που αναρτήθηκε στα «Οικονομικά Χρονικά» του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

  Επίσης, η δημιουργία υπογείων πάρκινγκ, που θα ευνοήσουν και την ανάπτυξη πάρκων με τη μεταφορά σε άλλες περιοχές (σε νέα οικοδομικά τετράγωνα) των κατοικιών των τετραγώνων που θα γκρεμισθούν, θα εξυπηρετήσει δυο σκοπούς. Πρώτον, θα αναβαθμίσει περιοχές ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες και υποβαθμισμένες (Κυψέλη) και δεύτερον, θα οδηγήσει στην ανάσταση του κατασκευαστικού τομέα της οικονομίας και όχι μόνο.

  Ακόμη, η κατασκευή μικρών κρουαζιερόπλοιων, που δε θα προσφέρουν εντός του πλοίου γεύμα και δείπνο, αλλά μόνο πρωινό και σνακς, θα κινήσει την οικονομία των νησιών (όπου εκεί θα καλύπτονται οι επιβάτες τους σε γεύματα και δείπνα) όπως και τον ναυπηγοκατασκευαστικό τομέα.

  Τέλος, η κατασκευή υπερπολυτελών οικιστικών μαρινών, κατά τα πρότυπα των σχεδίων που υπάρχουν για τη Λεμεσό της Κύπρου, θα προσφέρει πλούτο μιας άλλη μορφής και έσοδα στο κράτος.  

  Πριν από ένα χρόνο,  ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού είχε δηλώσει, ότι: «το ατέλειωτο πετρέλαιο της Ελλάδας είναι ο Τουρισμός και εάν αξιοποιηθεί σωστά ο πλούτος αυτός  αξίζει 2 τρισ. ευρώ».

  Μπορεί τα όσα αναφέρονται να ηχούν παράξενα στα αφτιά των πολιτικών της χώρας μας, όπως και πολλών αναγνωστών. Μπορεί να παρουσιάζουν από την άλλη κάποιες τεχνικές αδυναμίες. Μπορεί να μη θεωρούνται οι προσήκουσες λύσεις. Μπορεί... μπορεί!

  Το ζητούμενο μας είναι ένα: Χρειάζονται προτάσεις της ως άνω μορφής, για να αναταχθεί η οικονομία της χώρας. Αν κάποιοι πολυπράγμονες πολιτικοί, που ως επαΐοντες, θεωρούν ότι οι ανωτέρω σκέψεις είναι μη ρεαλιστικές ή «ακαδημαϊκίζουν» ή ακόμη είναι για να σκουπίδια, τότε να δούμε τις δικές τους καινοτόμες αντιπροτάσεις. Τις περιμένουμε όμως εδώ και χρόνια!

  Σκοπός των προτάσεων που προαναφέρθηκαν, δεν είναι το «παράσημο», που μπορεί να διεκδικήσουν οι συντάκτες τέτοιων λύσεων, αλλά να γίνει σαφές ότι η κατάσταση δεν είναι η Θατσερική TINA (=There Is No Alternative).

  Συχνά, μας δημιουργείται όμως η εντύπωση ότι η έλλειψη πρωτότυπων επενδυτικών σχεδίων –μεγάλης αξίας– εκ μέρους των κυβερνήσεων της περιόδου της κρίσης, δεν είναι τυχαία. Με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, με πρωτοστάτη την απραξία που κυριαρχεί, ειλικρινά αναρωτιόμαστε αν υπάρχει πράγματι πρόθεση για απεμπλοκή της χώρας από τον δαίδαλο που βρίσκεται!

  Το δυστύχημα λοιπόν για την Ελλάδα είναι το εξής: Η εκπληκτική σιωπή εκ μέρους των κυβερνώντων, σε βαθμό απορίας, συνοδευόμενη από απουσία λύσεων, ικανών να χαράξουν μια νέα αναπτυξιακή πολιτική,  που να παράγει πλούτο. Το ‘αορίστως δέον γενέσθαι’, η όποια μορφή παραδοσιακής αναπτυξιακής λογοτεχνίας εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ από μόνο του κ.ά, χωρίς καινοτόμα επενδυτικά σχέδια υψηλής αξίας, αναπαράγουν απλά μια πολιτική που κινείται στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.     

  Τα όσα προτάθηκαν ενδεικτικά με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης, εκτιμάται κατά τους μελετητές των εν λόγω σχεδίων, ότι μπορεί να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των 70 δισ. ευρώ, δημιουργώντας από την άλλη 470 χιλιάδες θέσεις εργασίας.   

  * Ο κ. Δημήτρης Μάρδας είναι Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:22 23/06

  Happy birthday Capital Controls

  Στις 28/6 έχουμε τη δεύτερη επέτειο των Capital Controls. Happy Birthday!! Στα δυο αυτά χρόνια, με τα χρήματα των πολιτών παγιδευμένα στις τράπεζες, καθένας είναι δυνητικό θύμα των ορέξεων του...

  00:05 23/06

  Προδότες και πατριώτες ΙΙ

  Είναι βέβαιο ότι οι δηλώσεις του Κώστα Καζάκου περί προδοτών πολύ σύντομα θα ξεχαστούν. Έτσι συμβαίνει στην εποχή των social media και του διαδικτύου. Αυτό που θα μείνει στον αέρα είναι ο βαρύς...

  00:03 22/06

  Μίκης, ο Ουρανομήκης! Το πιο αληθινό "ευχαριστούμε"

  Όλες οι στιγμές έχουν τη μοναδικότητά τους. Έρχονται και παρέρχονται, ποτέ δεν θα έρθει ξανά η ίδια. Όταν όμως αυτή η μοναδικότητα αφορά και αγγίζει πολλούς, τότε η στιγμή αυτή γίνεται ιστορική! Πόσο ...

  08:32 21/06

  Ο λαϊκισμός ως εκφυλιστικό σύμπτωμα της πολιτικής

  "… Σήμερα ο λαός μας, ο λαός που γνώρισε τις συνέπειες της πολιτικής της εξάρτησης, του αυταρχισμού και της μονόπλευρης λιτότητας, ακολουθεί με εμπιστοσύνη κι αισιοδοξία τον δρόμο που οδηγεί στην...

  00:38 21/06

  Υπάρχει συνταγή Μακρόν για την Ελλάδα;

  Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ολοκληρώθηκε και μετά τον θρίαμβο του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές με την ανάδειξή του στην Προεδρία εναντίον της Λεπέν, επιστεγάζει πλέον την...

  00:05 20/06

  Ανακαταλάβετε τις πόλεις μας!

  Η πολιτεία δυστυχώς είναι σπιτονοικοκύρης που "παρέδωσε τα κλειδιά" του σπιτιού μαζί με τους τίτλους ιδιοκτησίας... Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ένα κράτος και μια κυβέρνηση που ανέχεται...

  12:31 19/06

  Για την Ελλάδα Μετά

  Με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου και έναν φοίνικα, ο Πρωθυπουργός έσπευσε την Παρασκευή το βράδυ να βγάλει ένα αμήχανο διάγγελμα στον ελληνικό λαό για να του πει πως νιώθει "δικαιωμένος" με την απόφαση του ...

  00:14 19/06

  Η οικονομική ελευθερία ως βάση όλων των ελευθεριών και της ευημερίας

  Κρατιστές και κολεκτιβιστές επιτίθενται στην οικονομική ελευθερία κατηγορώντας αυτήν (την οικονομική ελευθερία) αλλά και τις ελεύθερες αγορές ως τις αιτίες των δεινών της ανθρωπότητας. Μιλούν για τις ...

  00:27 16/06

  Ανάλυση Eurogroup: Too…bad to be true?

  Πρώτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγόρασε χρόνο μέχρι τις εκλογές για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων (μέτρα €5,5 δισ.). Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση ...