Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαϊ-2013 07:35

  Τα πράγματα στο Δημόσιο θα μπορούσαν να χειροτερέψουν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Αλεξάκη

  Το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται υπό μεταρρύθμιση! Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι με διάφορα σκαμπανεβάσματα και πισωγυρίσματα, τίποτα δεν είναι πια ίδιο. Με δεδομένη την τραγική υστέρηση της διοικητικής μηχανής, εύλογα υποθέτει κανείς ότι τα πράγματα, από τη στιγμή που κάπως αλλάζουν, δεν μπορούν να γίνουν και χειρότερα από ό,τι γνωρίζαμε ήδη.

  Και όμως μπορούν!

  Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα στην παρούσα φάση, είναι αυτό της γεφύρωσης της διαδικασίας λήψης έκτακτων μέτρων με την εφαρμογή μακροχρόνιων μεταρρυθμίσεων, ώστε να κατατείνουν και τα δυο σε έναν κοινό και εκ των προτέρων σαφή και καθορισμένο στόχο επί τη βάση μακρόχρονου στρατηγικού και βραχυπρόθεσμου επιχειρησιακού σχεδιασμού. Παρόλο που η στρατηγική στόχευση φαίνεται λιγότερο επιτακτική σε σύγκριση με δράσεις άμεσης ανάκαμψης των δημοσίων οικονομικών ή άλλες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, η ένταξη των άμεσων μέτρων σε ένα ευρύτερο σχέδιο μετασχηματισμού του κράτους είναι αναγκαίος όρος επιτυχίας.

  Μάλιστα, θα έπρεπε να κινούμαστε εντελώς αντίστροφα από ό,τι σήμερα: πρώτα ορίζεται το όραμα και η στρατηγική στόχευσηκαι έπεται το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής για την επίτευξή του. Απουσία συνολικού σχεδιασμού, όταν επιχειρεί κανείς αλλαγές και μάλιστα υπό την πίεση του χρόνου, χάνει πολλές «λεπτομέρειες» ή διαστάσεις της πραγματικής κατάστασης, με κίνδυνο να διακυβεύεται το όλο εγχείρημα. Είναι μάλιστα συχνή η εμφάνιση του φαινομένου της «διολίσθησης» (φαινόμενο “drift” στη διοικητική επιστήμη) του σκοπού χρήσης των διοικητικών εργαλείων, που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του τελικού στόχου, μιας και οι τελικοί χρήστες των εργαλείων αυτών βρίσκουν σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικούς σκοπούς χρήσης.

  Επί παραδείγματι, η προχειρότητα και η αποσπασματικότητα (άρα και αναποτελεσματικότητα) της διαδικασίας υιοθέτησης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, είναι ενδεικτική της απουσίας σχεδίου. Μη ρεαλιστικές προθεσμίες, καμία πρόνοια εκπαίδευσης των αρμόδιων οργάνων εφαρμογής, έλλειψη αναγκαίων προαπαιτούμενων και, τελικά, απροσδιόριστη σκοπιμότητα και χρησιμότητα των περιγραμμάτων, προδικάζουν την αποτυχία. Ενώ δηλαδή, τα περιγράμματα θέσης εργασίας είναι αναγκαία προκειμένου να γνωρίζουμε ποιος πρέπει να κάνει τί και για ποιον λόγο αλλά και για να εξορθολογιστεί  η διαδικασία της κινητικότητας, η προχειρότητα του αρμόδιου Υπουργείου επιτρέπει την σύνταξή τους κατά εντελώς αυθαίρετο τρόπο: αυτό που στην πράξη συμβαίνει είναι από τη μια η αυτοεπιβεβαίωση από μεριάς των υπαλλήλων της αναγκαιότητας ύπαρξης της θέσης εργασίας τους, και από την άλλη ο αυθαίρετος αποκλεισμός συγκεκριμένων κλάδων και ειδικοτήτων από την κατάληψη θέσεων ευθύνης. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν εξηγεί γιατί δεν περιγράφονται οι θέσεις εργασίας και η στοχοθεσίαέστω των Γενικών Γραμματέων ή των θέσεων μετακλητών υπαλλήλων που προβλέπονται ήδη στα γραφεία των Υπουργών.

  Επιπρόσθετα, το προσφάτως υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι ενδεικτικό των προθέσεων: η καθαίρεση των προϊσταμένων του Δημοσίου και η αντικατάστασή τους από προσωπικές επιλογές του «αρμόδιου Υπουργού» τί άλλο μπορεί να καταμαρτυρεί εκτός από την πλήρη παράδοση του κρατικού μηχανισμού στα χρεοκοπημένα κομματικά βιλαέτια? Προβάλλεται, μάλιστα, και το απίστευτο, ανεδαφικό και εκτός τόπου και χρόνου επιχείρημα ότι τάχα «οι Υπουργοί πρέπει να επιλέγουν τους συνεργάτες τους».

  Μα τους επιλέγουν ήδη!

  Επιλέγουν τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα γραφεία τους, επιλέγουν τους Γενικούς Γραμματείς,προέδρους φορέων, μέλη ΔΣ και άλλων συλλογικών οργάνων. Αποτελεί όμωςαπροσχημάτιστη και ωμή παρέμβαση στη Διοίκηση να επιλέγουν τον αρεστό τους (ακόμα κι αν αυτός είναι μεταξύ των αρίστων) ως επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας. Είναι προφανές ότι περιφρονούν όλες ανεξαιρέτως τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων για την ελληνική Διοίκηση των τελευταίων 6 δεκαετιών, οι οποίες επισημαίνουν ως βασικό παράγοντα υστέρησης της Διοίκησης τον στενό εναγκαλισμό της από το πολιτικό σύστημα. Είναι μάλιστα τέτοιας έκτασης η αποστροφή ορισμένων προς τον εξορθολογισμό, που δεν διστάζουν να «ξηλώσουν» αμέριμνα και απερίσκεπτα την ρήξη που έχει ήδη κάνει η πολιτεία στον τομέα αυτό με την ψήφιση του νόμου 3839/2010.

  Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι μέχρι και η taskforce στην τελευταία έκθεσή της επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στην διοικητική μεταρρύθμιση κινείται κατόπιν εορτής, πίσω από τις εξελίξεις και χωρίς σχέδιο.

  Καθώς, λοιπόν, τρέχουμε ασθμαίνοντας πίσω από προαπαιτούμενα εκταμίευσης δόσεων, λαμβάνουν χώρα θεσμικές «αρπαχτές» κάθε είδους και μονίμως μας «ξεφεύγει» η ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από το χτίσιμο μιας αποτελεσματικής και ποιοτικής διοίκησης, στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ένα μικρότερο στην παρέμβασή του κράτος, ώστε να επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και ισχυρότερο ώστε να βάζει πράγματι τους ορθολογικούς κανόνες στην οικονομία, να ασκεί αποτελεσματικά τον ρυθμιστικό, εποπτικό και κυρωτικό του ρόλο και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει την παροχή δημόσιων αγαθών και να βοηθά τον αδύναμο ή τον προσωρινά «χαμένο» από την οικονομία της αγοράς.

  *Ο κ. Αλεξάκης είναι π. Πρόεδρος Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, υπηρετεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:03 22/08

  Οι διακοπές του κ. Τσίπρα

  Δεν ξέρω πού έκανε και με ποιους έκανε διακοπές ο κ. Τσίπρας. Πάντως η αντιπολίτευση και ο τύπος έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν εξηγήσεις.

  00:03 17/08

  Kimland vs.Trumpland

  Η κλιμάκωση μπορεί να επέλθει από κράτη - συμμάχους της Trumland στην "πίσω αυλή" της Β. Κορέας.

  00:38 16/08

  Καιγόμαστε μόνοι μας...

  Είναι καιρός να χαραχτεί μια εθνική πολιτική για το περιβάλλον, με συμμετοχή σε διάλογο όλων των φορέων, της Βουλής και της κοινωνίας των πολιτών.

  00:11 11/08

  Εσύ, είσαι ελεύθερος;

  Κάποιος του οποίου οι φόροι του αποφασίζονται με βάση την ιδιότητά του και όχι την φοροδοτική του ικανότητα, είναι ελεύθερος;