Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2013 08:59

  Ακίνητα, ο "κρυμμένος θησαυρός" των τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αλέξανδρου Περετζή

  Αντικείμενο συζήτησης τον τελευταίο καιρό -ανάμεσα σε άλλα- αποτελεί η ανοδική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ειδικά στον τομέα των ακινήτων.

  Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τέλος του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν συνολικά στο 19,6%, όταν στην εκπνοή του 2007ήταν 4,5%, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 400%.

  Την ίδια στιγμή, η πιο δύσκολη κατάσταση παρατηρείται στην καταναλωτική πίστη, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν εντός του 2012 το 35,6% από μόλις 6% το 2007. Στη στεγαστική πίστη το αντίστοιχο ποσοστό -στα μέσα του 2012- ήταν 19,9% από μόλις 3,6% το 2007 και στην επιχειρηματική στο 19,6% από 4,6% το 2007.

  Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επίσης προβλέπει και η Moody’s σε πρόσφατη έκθεσή της προσδίδοντας τον χαρακτηρισμό credit negative για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς εκτιμά πως αυτή η αύξηση θα προκαλέσει επιπλέον ζημιές που θα μπορούσαν να μειώσουν την κερδοφορία των τραπεζών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

  Συγκεκριμένα η Moody’s αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν σε περισσότερο από το 30% του συνολικού δανεισμού μέχρι το τέλος του 2013, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το2012.Το 2014 αναμένει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης.

  Αναπόφευκτα, με τέτοια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάποια ακίνητα θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι η δυσανάλογη αύξηση της ακίνητης περιουσίας που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός των επόμενων ετών.

  Γι’ αυτό, στο άμεσο μέλλον οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε απαραίτητες κινήσεις για να δημιουργήσουν τμήματα ενεργής διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας τους. Με κατάλληλη διαχείριση, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα δημιουργούνταν θα μπορούσε να έχει την δυνατότητα να προσφέρει λύσεις στην εύρεση εσόδων των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα να δημιουργήσει κάποια κίνηση στην αγορά ακίνητης περιουσίας.

  Αναμένεται, πάντως, ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να εκπονούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους.Το σχέδιο αυτό θα στοχεύει, με σταδιακή διάθεση των ακινήτων στην αγορά, στην βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων με ορίζοντα τα επόμενα χρόνια.

  * Ο κ. Περετζής είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Αναπλάθω την Πόλη-Αναπτύσσω τη Χώρα» και στέλεχος της αγοράς ακινήτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:10 24/07

  Σε αναζήτηση ενός Ευρωπαίου Αγέλαου;

  Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τη διεθνοποίηση του τρόπου ζωής των ανθρώπων των δυτικών κοινωνιών, ανεξάρτητα από έθνος, φυλή, γλώσσα και θρησκεία.

  00:03 24/07

  Εκπαίδευσης αθλιο-ευτράπελα

  Μεταφερόμαστε από μια κρατικίστικη εκπαίδευση σε μια ελεύθερη εκπαίδευση και μόνο έτσι μπαίνει και το θέμα του ποιος πληρώνει.

  00:03 20/07

  Βόλτα σε μια "ονειρεμένη" Ελλάδα

  Στην πόλη μου, όπως και σε όλες τις πρωτεύουσες της Δύσης, το ιστορικό κέντρο είναι το καλύτερο κομμάτι. Ασφαλές, καθαρό, φωτεινό...

  00:03 17/07

  Με τον Κυριάκο και τις προτάσεις του

  Αυτό που φαίνεται να λείπει από τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, είναι η ενεργός υποστήριξη των πολιτών στις πολιτικές τους.

  11:05 15/07

  Ο Γ. Ζουγανέλης και η συμβολική θυσία

  Η αντιμνημονιακή ρητορική μας παίδεψε όλους τόσο πολύ που υπήρχε η ανάγκη μιας "συμβολικής θυσίας", για να δανειστώ έναν όρο του Λευτέρη Κουσούλη.

  00:04 13/07

  Η μάθηση στα χρόνια της πτώχευσης

  Από την εκπαιδευτική οπτική, οι στάσεις και συμπεριφορές στα φαινόμενα φτωχοποίησης, μπορούν να φωτίσουν όψεις που έχουν εκπαιδευτική αξία.

  00:04 13/07

  Στροφή στην μικροοικονομία;

  Το ενδιαφέρον των οικονομολογούντων της Κυβέρνησης δεν έχει στραφεί ακόμη στο κύτταρο της πραγματικής οικονομίας που αφορά τις επιχειρήσεις.

  00:05 12/07

  Είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές;

  Το στοίχημα είναι η Ελλάδα να βγει σταδιακά από το καθεστώς διεθνής επιτήρησης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταπολεμήσει τις χρόνιες παθογένειες.