Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαρ-2013 09:33

  "Δείκτης απληστίας" και αντιστάθμιση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αλέξη Αλεξίου 

  Όσοι ασχολούνται με τις ξένες αγορές το πιο πιθανό είναι να έχουν φορτώσει με μετοχές, κυρίως αμερικάνικες. Ο S&P 500, ο Dow Jones, ο NASDAQ και άλλοι δείκτες διαρκώς ανεβαίνουν με μικρές διορθώσεις. Όμως πόσο θα συνεχιστεί το πάρτι του εύκολου χρήματος; 

  Μήπως οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να ελαφραίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από μετοχές κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και να διαφοροποιηθούν διασκορπίζοντας τον κίνδυνο και σε άλλες επενδυτικές κατηγορίες, όπως εμπορεύματα, CTAs (Commodity Trading Advisors) κτλ.; Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι άλλη ιστορία. Θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερη προοπτική για κέρδη, ίσως μετά από μια φάση πλάγιας κίνησης / διόρθωσης την οποία φαίνεται να διανύουμε τώρα.

  Αν κανείς επισκεφτεί το site του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στον κόσμο, το CME (Chicago Mercantile Exchange) στη διεύθυνση http://www.cmegroup.com/education/managed-futures-resource-center.html  μπορεί να μελετήσει τα πλεονεκτήματα της διαφοροποίησης σε εμπορεύματα και managed futures. Αυτά μπορεί να λειτουργήσουν σαν αντιστάθμιση σε περιόδους όπου οι μετοχές καταγράφουν μεγάλες ζημιές, αλλά ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις να προσφέρουν μεγαλύτερες και ασυσχέτιστες αποδόσεις.

  Υπάρχει ένας δείκτης, ο “Greedometer” (μετρητής απληστίας) που από το 1999 έχει προειδοποιήσει για επερχόμενες μεγάλες πτώσεις. Αναβόσβηνε κόκκινο το 1999-2000 καθώς και το 2007-2008. Ουσιαστικά αποτελείται από 9 επιμέρους δείκτες (από τη μέτρηση μεταβλητότητας VIX, στο Weekly Leading Index του Economic Cycle Research Institute μέχρι την ποσότητα των μετοχών που οι insiders κινούν στην αγορά). Η μέγιστη τιμή που έχει φτάσει είναι 8.000. Το Σεπτέμβριο του 2000 έφτασε περίπου 7.500, το Μάιο του 2007 έφτασε λίγο πιο πάνω, ενώ τον Απρίλιο του 2011 έφτασε 8.000 πριν η αγορά διορθώσει 20%. Πριν από κάποιες μέρες χτύπησε κόκκινο πάλι με ένδειξη 7.900.  Ακόμη και πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι αναλαμβάνουν πλέον μεγαλύτερα ρίσκα κυνηγώντας αποδόσεις σε ένα περιβάλλον τόσο χαμηλών επιτοκίων. Όταν όμως τα επιτόκια ανέβουν, διότι αποκλείεται να μείνουν εσαεί τόσο χαμηλά, η αξία αυτών των επενδύσεων ρίσκου θα μειωθεί και  αυτοί οι άνθρωποι θα πληγούν. Οι αποπληρωμές επίσης του δημόσιου χρέους θα κοστίζουν περισσότερο, μεγαλώνοντας έτσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η μικρή κεφαλαιοποίηση στις ΗΠΑ έκανε πρώτη νέα υψηλά πρόσφατα, αυτό δείχνει ότι η μαμά, ο μπαμπάς, ο παππούς και η γιαγιά μπαίνουν στην αγορά και είναι συνήθως οι τελευταίοι.

  Δεν λέω ότι αποκλείεται οι αγορές να συνεχίσουν να ανεβαίνουν με μικρές διορθώσεις για αρκετό καιρό ακόμη, όμως το ρίσκο κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα είναι δυσανάλογο των προοπτικών για κέρδη. Μήπως έχει έρθει η ώρα για αντιστάθμιση κινδύνου;

  Υπάρχουν αρκετά εργαλεία αντιστάθμισης εκτός από τα συμβόλαια (futures) και τα δικαιώματα (options) που απαιτούν γνώσεις και εμπειρία, όπως είναι τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs). Τα ETFs (Exchange Traded Funds) είναι πλέον πολύ δημοφιλή, και διαπραγματεύονται πανεύκολα σαν μετοχές από έναν απλό λογαριασμό. Έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη και από παραδοσιακούς buy-and-hold (αγοράς και διακράτησης) επενδυτές οι οποίοι κτίζουν χαρτοφυλάκια πλέον με ευελιξία και πολύ χαμηλότερο κόστος.

  Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ακόμη και πολύ ενεργοί επενδυτές – traders τακτικής έχουν αγκαλιάσει αυτά τα προϊόντα λόγω της ευκολίας, της διαφάνειας και της απαράμιλλης ρευστότητας που προσφέρουν. Ως εκ τούτου, τα ETFs μπορεί να κάνουν πολύ περισσότερα από το να προσφέρουν διαφοροποιημένη έκθεση. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην εκτέλεση απλών αλλά και πιο εξελιγμένων στρατηγικών αντιστάθμισης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της σχέσης απόδοσης/ρίσκου ενός σταθμισμένου χαρτοφυλακίου.

  Η έννοια της αντιστάθμισης είναι η χρήση μιας επένδυσης για να συμβάλει στην αντιστάθμιση του κινδύνου μιας άλλης. Η στρατηγική αυτή, όταν γίνει σωστά, μπορεί να μειώσει σημαντικά την ευαισθησία στις διακυμάνσεις της αγοράς και τις δυσμενείς κινήσεις των τιμών. Για να λειτουργήσει η αντιστάθμιση, τα «αντισταθμιζόμενα» επενδυτικά στοιχεία πρέπει να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις —όταν κάποιο πέφτει το άλλο αυξάνεται— συμψηφίζοντας τις διακυμάνσεις. Οι στρατηγικές αυτές είναι αποτελεσματικές όταν οι επενδυτές είναι αβέβαιοι για την κατεύθυνση της αγοράς, αλλά δεν θέλουν να πουλήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, ή όταν επιθυμούν να ελαττώνουν το συνολικό κίνδυνο και τη μεταβλητότητα του χαρτοφυλακίου τους.

  Αντιστάθμιση επενδυτικών κατηγοριών (Asset Class Hedging)

  Το κτίσιμο ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου μπορεί να είναι δύσκολο για μικρούς επενδυτές. Όμως τα ETFs παρέχουν έκθεση σε πολλαπλές επενδυτικές κατηγορίες τα οποία αν συνδυαστούν μπορεί να δημιουργήσουν ένα πιο ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Για παράδειγμα αν κανείς έχει μεμονωμένες μετοχές μπορεί να αγοράσει ένα ομολογιακό ETF όπως το Barclays 20 Year Treasury Bond Fund (TLT) ή το iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond Fund (LQD) για να αποκτήσει έκθεση και σε ομόλογα.

  Τα ομόλογα και οι μετοχές όμως πολλές φορές κινούνται μαζί, έτσι κανείς μπορεί να αγοράσει ETFs εμπορευμάτων όπως το DB Commodity Index Tracking Fund (DBC) που αντανακλά τις μέσες κινήσεις των 14 πιο δημοφιλών εμπορευμάτων παγκοσμίως ή το DB Agricultural Fund (DBA) που ακολουθεί τα πιο δημοφιλή αγροτικά εμπορεύματα, και όλα αυτά με μια συναλλαγή!

  Αντιστάθμιση μετοχών (Stock Hedging)

  Η αντιστάθμιση μεμονωμένων μετοχών έχει γίνει πολύ πιο εύκολη με τα ETFs κλάδων. Οι μετοχές κατηγοριοποιούνται σε κλάδους και τώρα κάθε κλάδος έχει ETFs μεγάλης ρευστότητας που αντανακλά τη συνολική του απόδοση. Για παράδειγμα αν κανείς έχει Google (GOOG), Apple (AAPL) και Cisco Systems (CSCO) ή όποια άλλη μετοχή τεχνολογίας και ανησυχεί για κάποια βραχυπρόθεσμη διόρθωση ενώ δεν θέλει να τις πουλήσει, μπορεί να αγοράσει δικαιώματα πώλησης (putoptions) σε αυτές ή να πουλήσει το ETF Technology Select Sector SPDR (XLK). Αν πέσουν οι μετοχές τεχνολογίας, το πιο πιθανό είναι να πέσει και το κλαδικό ETF κερδίζοντας από τη θέση πώλησης (short) που θα αντισταθμίσει τις απώλειες των μετοχών.

  Αντιστάθμιση πληθωρισμού (Inflation Hedging)

  Ο πληθωρισμός είναι μια αιτία για ανησυχία των επενδυτών διότι ελαττώνεται η αγοραστική τους δύναμη, και τα κέρδη των μετοχών τους δεν μπορούν να τους αποζημιώσουν για αυτό. Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι μια αύξηση των τιμών, πολλά εμπορεύματα ανατιμούνταισε πληθωριστικές περιόδους. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν εμπορεύματα ή ETFs, ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων είναι πιθανό να αντισταθμίσει εξολοκλήρου ή εν μέρει τις απώλειες σε αγοραστική δύναμη.

  Εκτός από τα προαναφερόμενα ETFs εμπορευμάτων εκείνα των πολύτιμων μετάλλων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα για αντιστάθμιση. Υπάρχουν πολλά προϊόντα όπως τα δημοφιλή SPDR Gold Shares (GLD) για έκθεση σε χρυσό, iShares SilverTrust (SLV) για έκθεση σε ασήμι και ως άλλη εναλλακτική το DB Base MetalsFund (DBB) για έκθεση σε χαλκό, ψευδάργυρο και αλουμίνιο. 

  Οι επενδυτές μπορούν επίσης να πουλήσουν ένα ομολογιακό ETF καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν όταν αυξάνονται τα επιτόκια και ο πληθωρισμός. Για παράδειγμα μπορούν να σορτάρουν το Core Total U.S. Bond Market (AGG). Μπορούν επίσης να αγοράσουν ένα ειδικό ETF αντιμετώπισης του πληθωρισμού όπως το Barclays TIPS Bond Fund (TIP) το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με το δείκτη καταναλωτή CPI (ConsumerPriceIndex).

  Αντιστάθμιση συναλλάγματος (Currency Hedging)

  Αυτό είναι κάτι που αφορά ιδιαίτερα έλληνες επενδυτές ξένων αγορών. Ο συναλλαγματικός κίνδυνος μπορεί επίσης να αντισταθμιστεί χρησιμοποιώντας ETFs. Οι επενδύσεις σε ξένο νόμισμα έχουν τον κίνδυνο των συναλλαγματικών διακυμάνσεων. Αν αγοράσει κανείς αμερικάνικες μετοχές οι οποίες για παράδειγμα κερδίσουν 10%, όμως το δολάριο έχει χάσει 10% σε σχέση με το ευρώ, τότε σε όρους ευρώ δεν υπάρχει κέρδος. Αν κανείς πιστεύει ότι το νόμισμα στο οποίο είναι οι μετοχές του έχει κίνδυνο να πέσει σε σχέση με το νόμισμα βάσης του (πχ. Ευρώ) τότε ίσως αξίζει να αντισταθμίσει αυτόν τον κίνδυνο με ένα ETF συναλλάγματος. Υπάρχουν ETFs για διάφορα νομίσματα όπως Ευρώ, Αυστραλέζικο, Καναδικό, Ελβετικό κτλ. Μπορεί κανείς επίσης να αγοράσει ή να πουλήσει ανάλογα σε μια πιο γενική στρατηγική το DB USD Index Bullish (UUP) που έχει έκθεση σε δολάριο των ΗΠΑ έναντι καλαθιού νομισμάτων.

  Εκτός από δομικά στοιχεία ενός χαρτοφυλακίου, τα ETFs μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική αντιστάθμιση για όσους επιθυμούν να δαμάσουν τη μεταβλητότητα, να προστατευτούν από τον πληθωρισμό, τους συναλλαγματικούς κινδύνους ή απλά να επωφεληθούν από μια επίκαιρη ευκαιρία στην αγορά.

  * Ο κ. Αλέξης Αλεξίου είναι πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίων σε ΑΕΠΕΥ
  alal@otenet.gr

  Προσοχή:
  Το εν λόγω άρθρο εκφράζει μόνο τις προσωπικές απόψεις του συντάκτη του και έχει μόνο επιμορφωτικό χαρακτήρα και δεν σκοπεύει στην προώθηση και διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας. Επίσης δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης. Οι επενδύσεις γενικά, και ειδικότερα σε μοχλευμένα προϊόντα έχουν ρίσκο. Προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων