Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Νοε-2011 10:59

  Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης: Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ευγενίας Τσουμάνη – Σπέντζα

  Την τελευταία δεκαετία υπήρξε σαφής προβληματισμός για τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης των επιχειρήσεων. Η αναγνώριση του προβλήματος συνοδευόταν, ωστόσο, από τη διαβεβαίωση ότι - παρά τον μακρύ δρόμο που έχουμε να διανύσουμε - είμαστε στο σωστό δρόμο. Είναι όμως έτσι;

  Στην Ε.Ε. μόλις το 12% των διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών είναι γυναίκες και αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των προέδρων των εν λόγω συμβουλίων. Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται μόλις στο 6% και την κατατάσσει στην 22η θέση μεταξύ των κρατών - μελών. Σύμφωνα με πρόσφατη πανεπιστημιακή έρευνα στη Μ. Βρετανία μόνο το 12,5% των διευθυντών στις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του FTSE είναι γυναίκες, ποσοστό το οποίο στις 250 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του FTSE μειώνεται στο 7,8%.

  Η πρόοδος, καθώς φαίνεται, κάθε άλλο παρά θεαματική είναι και οι γυναίκες εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά των ανδρών, φαινόμενο το οποίο εντείνεται όσο ανεβαίνει το επίπεδο ιεραρχίας μιας επιχείρησης. Η ανέλιξη των γυναικών στις επιχειρήσεις έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, από το πρόβλημα συνδυασμού οικογένειας και εργασίας και την έλλειψη δομών φροντίδας παιδιών, έως τα κοινωνικά στερεότυπα, το έλλειμμα επαγγελματικού προσανατολισμού και τις επιλογές σταδιοδρομίας.

  Σε κάθε περίπτωση -βλέποντας το θέμα από την πλευρά των επιχειρήσεων- το πρόβλημα δεν αφορά τόσο την ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών αλλά την καλύτερη αξιοποίηση των γυναικών ως παραγωγικού συντελεστή. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας, η καλύτερη αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού στην απασχόληση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 15%. Κυρίως, αφορά τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ικανοτήτων και προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού μιας επιχείρησης. Και αυτό διότι έχει αποδειχθεί ότι η συμμετοχή των γυναικών σε μια επιχείρηση και μάλιστα σε θέση ευθύνης βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και τις οικονομικές επιδόσεις της.

  Και επειδή η οικονομική, διαχειριστική και κοινωνική αποτελεσματικότητα της επιχείρησης θα κρίνει την επιβίωσή της στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της περιόδου είναι καιρός οι ίδιες οι επιχειρήσεις να θέσουν ως προτεραιότητα μια πιο ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Για το σκοπό αυτό μάλιστα προβλέπονται κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, ενώ ανάλογο έργο έχει υλοποιηθεί από τη χώρα μας στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Παράλληλα απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τις επιχειρήσεις όπως η ενθάρρυνση της υποψηφιότητας γυναικών σε θέσεις υψηλής ευθύνης, η προτεραιότητα στην πλήρωση συγκεκριμένων διευθυντικών θέσεων από γυναίκες, η ανάπτυξη προγραμμάτων προσωπικής καθοδήγησης και εξειδικευμένης εκπαίδευσης/κατάρτισης, ο προσδιορισμός συγκεκριμένων ποιοτικών ακόμη δε και ποσοτικών στόχων για την αύξηση της συμμετοχής γυναικών μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες, πράγμα που προωθείται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα, η κατάρτιση ενός εθελοντικού κώδικα πρακτικής θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για την αυτοδέσμευση των μεγάλων, πρωτίστως, επιχειρήσεων στη χώρα μας.

  Η ύφεση καλεί τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν στρατηγικές, να στραφούν προς καινοτόμες επιλογές, να πειραματιστούν με νέες πρακτικές διοίκησης. Περισσότερη εμπιστοσύνη στο γυναικείο δυναμικό και ξεπέρασμα των στερεοτύπων σίγουρα οδηγεί σε νέες ευκαιρίες για τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενούς τους.

  * Η κα Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα είναι Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας,  πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ