Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 15:00

  Pharmathen: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν είναι... όνειρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια πολυεθνική φαρμακευτική βιομηχανία της οποίας η καρδιά χτυπά στην Ελλάδα". Είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που μπορεί να περιγραφεί η Pharmathen. Η πορεία της επιβεβαιώνει πως πρόκειται για μια εταιρεία - μοντέλο ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία έχει επεκταθεί στα μήκη και τα πλάτη της γης.

  Σε 48 χρόνια λειτουργίας, συγκαταλέγεται μεταξύ των 150 πιο κερδοφόρων και των 200 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, ενώ βρίσκεται στον πίνακα με τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Παρουσιάζει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης. Δημιουργεί κάθε χρόνο νέες θέσεις εργασίας. Απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.100 εργαζομένους, έχοντας διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της τα πέντε τελευταία χρόνια. 

  Το 2017 ο κύκλος εργασιών της θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εξαγωγική της δραστηριότητα αγγίζει σχεδόν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, με 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Την περίοδο 2015-2020, οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων θα ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αποτέλεσε την πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε το 2015 χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank - EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.

  Διαθέτει τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα, στην Παλλήνη, τη Θεσσαλονίκη και την Ινδία, και επενδύει ετησίως πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα νέων φαρμάκων και τεχνολογιών, με στρατηγικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα αυτού με επενδύσεις άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2020, για την έρευνα αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών. Διαθέτει πάνω από 90 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που πιστοποιούν την καινοτομία των προϊόντων και των τεχνολογικών πλατφόρμων που εφαρμόζει, ενώ έχει αφήσει το αποτύπωμά της στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας στη φαρμακευτική βιομηχανία με δύο τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στα εργαστήριά της: τα ενέσιμα παρατεταμένης αποδέσμευσης (Long Acting Injectables - LAI) και τα χωρίς συντηρητικά οφθαλμικά διαλύματα, καινοτομίες που άνοιξαν νέους δρόμους για τη Pharmathen στην παγκόσμια αγορά, προσφέροντας νέες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς.

  Απασχολεί περισσότερους από 160 ερευνητές στην Ελλάδα και κατατάσσεται στην 52η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 4.500 ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

  Είναι η μόνη καθετοποιημένη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα και από τις λίγες στην Ευρώπη που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν φαρμακευτικά προϊόντα από το στάδιο της δραστικής πρώτης ύλης έως το στάδιο του τελικού σκευάσματος. 

  Pharmathen

  ΜΟΝΤEΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚHΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚOΤΗΤΑΣ

  Τα τελευταία χρόνια η Pharmathen βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο, καθώς μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες την κατέστησαν "case study" επιχειρηματικής ανάπτυξης στον φαρμακευτικό κλάδο. 

  Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 από τον φαρμακοποιό Νικόλαο Κάτσο. Το πρώτο της προϊόν παρήχθη το 1975, ενώ το 1993 πέρασε στα χέρια των παιδιών του ιδρυτή, Βασίλη και Νέλλης Κάτσου. Το σύγχρονο management και η υψηλή στόχευση οδήγησαν σε μια εντυπωσιακή πορεία, η οποία αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Έχει προχωρήσει στη σύναψη ισχυρών στρατηγικών συνεργασιών με σημαντικές διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες, ενισχύοντας την παρουσία της εντός και εκτός Ελλάδος.

  Το 2015 άνοιξε μια νέα προοπτική για τη Pharmathen. Εισήλθε στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας το επενδυτικό fund BC Partners, με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την περαιτέρω ενδυνάμωση της Pharmathen στο εξωτερικό μέσω εξαγορών. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, δημιουργήθηκε και το νέο επιχειρησιακό κέντρο της εταιρείας στην Ολλανδία, και συγκεκριμένα στην περιοχή Amstelveen του Άμστερνταμ, με την επωνυμία Pharmathen Global BV.

  Οι θεαματικές εξελίξεις δεν σταμάτησαν εκεί. Τον περασμένο Νοέμβριο έγινε ένα τεράστιο βήμα για την κατάκτηση της μεγαλύτερης αγοράς φαρμάκου στον κόσμο: της αγοράς των ΗΠΑ. Κλιμάκιο επιθεωρητών του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πιστοποίησαν το εργοστάσιο της Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης. Πρόκειται για μια θεαματική διάκριση, η οποία έρχεται από έναν οργανισμό με πολύ υψηλές απαιτήσεις και επιβεβαιώνει το σημαντικό έργο που συντελείται στην πρωτοποριακή αυτή μονάδα, για τα δεδομένα της χώρας μας και όχι μόνον. Η πιστοποίηση απογειώνει τις δυνατότητες της Pharmathen, καθώς δίνει το πράσινο φως για λανσάρισμα των προϊόντων της στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά φαρμάκου παγκοσμίως. Ανοίγει τον δρόμο στη Pharmathen να ανταγωνιστεί στη συγκεκριμένη αγορά με γίγαντες της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων στερεών μορφών και στα ενέσιμα φάρμακα παρατεταμένης δράσης (LAI), για τα οποία η Pharmathen είναι από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που διαθέτουν σήμερα τη μοναδική αυτή τεχνογνωσία.  

  Μετά την πιστοποίηση του εργοστασίου των Σαπών από τον FDA, η Pharmathen προχώρησε στο επόμενο βήμα του στρατηγικού της σχεδιασμού προκειμένου να καταξιωθεί στην παγκόσμια αγορά. Άνοιξε, έτσι, ένα νέο κεφάλαιο, με στόχο να είναι πλέον αποκλειστικά μια εξαγωγική επιχείρηση. Στα τέλη του 2017 η Pharmathen Global ήρθε σε συμφωνία για την πώληση της εμπορικής δραστηριότητας της Pharmathen Hellas σε επενδυτικό όμιλο επιχειρηματιών. Στόχος της Pharmathen, μέσα από τη συμφωνία αυτή, είναι να ενισχύσει την ήδη ηγετική θέση της στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, έχοντας επενδύσει πάνω από 135 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια για την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά και για την αναβάθμιση και ενίσχυση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Ελλάδα. 

  Οι άνθρωποι της Pharmathen υπηρετούν εδώ και 50 χρόνια με συνέπεια το μοτίβο "Έρευνα - Εξωστρέφεια - Επενδύσεις" και αμείβονται για αυτό. Δημιουργούν, έτσι, έναν κόσμο στον οποίο θέλουμε να μεγαλώνουν τα παιδιά μας.

  * Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων