Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιαν-2018 13:49

  Η νέα εποχή της Μυτιληναίος ξεκλειδώνει κρυμμένες αξίες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Εχοντας κλείσει έναν ιστορικό κύκλο που διήρκεσε 23 χρόνια, πέρυσι τον Δεκέμβριο αποφασίστηκε η αλλαγή της δομής και ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Στόχος των αλλαγών ήταν να δημιουργηθεί μια νέα σύγχρονη και ευέλικτη εταιρική δομή, που θα ενισχύσει τη θέση και το μέγεθος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και παράλληλα θα απελευθερώσει υπεραξίες, θα δημιουργήσει συνέργειες και θα  βελτιστοποιήσει τις αποδόσεις. Πράγματι, ο μετασχηματισμός ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι και τοποθέτησε τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στις κορυφαίες βιομηχανικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με νέες ενισχυμένες αναπτυξιακές προοπτικές.

  Όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίος, προς τους μετόχους: "Το μυστικό, η ουσία της συγχώνευσης, είναι ότι ξεκλειδώνουμε αξίες που δεν έφταναν στους μετόχους, λόγω της παλιάς δομής". Ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα από τον εταιρικό μετασχηματισμό αποτυπώθηκαν τόσο στα ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν στη φετινή χρήση όσο και στην πρωτοφανή επιτυχία και υποδοχή των επενδυτών στο εταιρικό ομόλογο που εκδόθηκε φέτος.

  Η συγχώνευση και η νέα απλοποιημένη δομή της εταιρείας δημιουργεί οφέλη και αξίες σε επίπεδο κόστους, ενισχύει τις οικονομίες κλίμακας, βελτιστοποιεί τις προμήθειες, ομογενοποιεί και βελτιώνει τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου και αποφέρει λειτουργικές συνέργειες πολλών εκατομμυρίων. Σε επίπεδο ισολογισμού, ο μετασχηματισμός αναμένεται να οδηγήσει τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ σε κύκλο εργασιών της τάξης των 1,5 - 1,7 δισ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία 300-330 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 200 εκατ. ευρώ.

  "Το νέο σχήμα έχει το κρίσιμο μέγεθος, τη βαθιά γνώση και εμπειρία, τη στρατηγική υπεροχή, την οικονομική και διαπραγματευτική δύναμη και μπορεί  να ανταποκριθεί στη δυναμική και τις συνεχείς εναλλαγές των διεθνών αγορών. Μας δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε για την περαιτέρω ανάπτυξή μας και να διευρύνουμε τους πιθανούς στόχους μας", είχε τονίσει ο κ. Μυτιληναίος, δίνοντας το περίγραμμα της νέας εποχής της εταιρείας μετά τον μετασχηματισμό.

   

  ΙΣΧΥΡΑ ΜΕΓΕΘΗ

  Ήδη από τη φετινή χρήση αναμένεται να επιτευχθούν οι πρώτοι ποσοτικοί στόχοι του μετασχηματισμού. Οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα 200 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, στο 9μηνο η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 1,12 δισ. ευρώ (αύξηση 23,9%) και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 226,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 76,3%). Η αύξηση των ενοποιημένων μεγεθών αποδίδεται στην εξαιρετική επίδοση του τομέα της Μεταλλουργίας, αλλά και στις αυξημένες επιδόσεις των τομέων Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου και Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών.

  ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  Το θέμα της χρηματοδότησης αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ο επιτυχημένος μετασχηματισμός της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ άνοιξε τη δυνατότητα για καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια, όπως φάνηκε και από την πρωτοφανή επιτυχία του μεγάλου εταιρικού ομολόγου που εκδόθηκε το καλοκαίρι. Η εντυπωσιακή ανταπόκριση (ζητήθηκαν 300 εκατ. ευρώ και υπήρξε 2,5 φορές υπερκάλυψη με προσφορές συνολικού ύψους 740,8 εκατομμύρια ευρώ) επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όχι μόνο των θεσμικών, αλλά και του retail. Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ πέτυχε επιτόκιο... γερμανικής βιομηχανίας, με το κουπόνι της έκδοσης να κλείνει στο 3,1%, εξασφαλίζοντας για την εταιρεία 300 εκατ. ευρώ κεφάλαια με κόστος που ανταγωνίζεται ευθέως τα επιτόκια δανεισμού ανταγωνιστικών επιχειρήσεων της Δ. Ευρώπης. Παράλληλα, η αγορά είδε την επιτυχία της έκδοσης και ως μήνυμα συνολικότερης επενδυτικής εμπιστοσύνης, αφού συμμετείχαν, εκτός από τους θεσμικούς επενδυτές και τους μικροεπενδυτές, ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα EBRD.

  ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

  Ταυτόχρονα, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ διατηρεί υψηλές βλέψεις για τον τομέα της ενέργειας, τόσο στον ηλεκτρισμό, όπου αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας και τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο ανταγωνιστή της ΔΕΗ, όσο και στην αγορά του φυσικού αερίου, όπου δραστηριοποιείται μέσω της κοινής εταιρείας με τη Motor Oil Hellas, M&M Gas.
  Αυτήν τη στιγμή, μάλιστα, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου για παραγωγή ενέργειας στη χώρα, με κατανάλωση 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

  Παράλληλα, βεβαίως, με τους κλάδους της βιομηχανίας και της ενέργειας, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ συνεχίζει να αξιοποιεί την τεχνογνωσία και την εμπειρία της στον τομέα των κατασκευών, όπου έχει να επιδείξει ένα εντυπωσιακό track record επιτυχημένων ενεργειακών έργων σε απαιτητικές και δύσκολες αγορές.

  Πρόσφατα, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ υπέγραψε μια νέα μεγάλη συμφωνία, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, η οποία σηματοδότησε την είσοδό της στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αγορά της Λιβύης.

  Το έργο της Λιβύης είναι το πρώτο μεγάλο μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό και την απορρόφηση του κατασκευαστικού βραχίονα, της ΜΕΤΚΑ, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή της εταιρείας στον ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο των ενεργειακών έργων EPC.

  ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

  Στα αποτελέσματα της φετινής χρήσης, για ακόμα μία χρονιά ξεχωρίζει η επίδοση της Αλουμίνιον, που αναδεικνύεται σε ατμομηχανή για την κερδοφορία της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, καθώς τα αλλεπάλληλα προγράμματα μείωσης του κόστους έφεραν την ελληνική βιομηχανία στην παγκόσμια ελίτ του κλάδου του αλουμινίου. Η θετική πορεία αλλά και οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου διεθνώς οδηγούν, μάλιστα, στην οριστικοποίηση της νέας επένδυσης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχωρά στη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζοντας δεύτερη μονάδα αλουμίνας, δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων.

  Το δεύτερο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί στα Άσπρα Σπίτια και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 300 νέες θέσεις εργασίας, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, μιλάμε για 1 εκατομμύριο τόνους, που θα μετατρέψουν το Αλουμίνιον της Ελλάδος και τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη.

  * Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων