Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιαν-2018 12:12

  Eurobank: Πετύχαμε τους στόχους - στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Στο τέλος του 2017 η ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκει τον βηματισμό της σε μια πορεία εξόδου από την κρίση. Σε αυτό το κομβικό για την οικονομία σημείο, μονόδρομο αποτελεί η χάραξη μιας οικονομικής στρατηγικής με αναπτυξιακό πρόσημο, προσανατολισμένη στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, με υιοθέτηση πρακτικών που θα ενισχύσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας και θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να σταθεί ισότιμα στον ανοιχτό, διεθνή ανταγωνισμό.

  ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

  Έχοντας επιστρέψει ήδη στην κερδοφορία από το 2016, τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου 2017 καταδεικνύουν την ανταγωνιστική πορεία του Ομίλου Eurobank και ενισχύουν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

  Με κέρδη 132 εκατ. ευρώ για το 9μηνο 2017, αύξησε τα βασικά εποπτικά κεφάλαια κατά 80 μ.β. από την αρχή του έτους. Η αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ, σε επίπεδο Ομίλου, η μείωση των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αναμένεται για το σύνολο του 2017 να ξεπεράσει τον στόχο για τον οποίο η Τράπεζα έχει δεσμευθεί προς τις εποπτικές Αρχές, είναι στοιχεία που πιστοποιούν τη δυναμική της Eurobank. Επιπλέον, η επιστροφή της Eurobank στις διεθνείς χρηματαγορές με την έκδοση καλυμμένων ομολογιών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, βελτίωσε τη ρευστότητά της και μείωσε τη χρήση του ELA. Τέλος, με την εξαγορά προνομιούχων μετοχών και την έκδοση ομολόγων Tier II υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, η Eurobank κάλυψε τις εποπτικές απαιτήσεις για το νέο έτος, ενώ μηδένισε και τη χρήση εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ, κλείνοντας τον κύκλο στήριξης από το Δημόσιο.

  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

  Ο ιδιωτικός χαρακτήρας της Eurobank, με ισχυρούς ξένους μετόχους και ελάχιστη κρατική συμμετοχή μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, της επιτρέπει να διατηρήσει μια ουσιαστικής σημασίας διεθνή δραστηριότητα, η οποία έχει σημαντική συμβολή στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου.

  Μετά την πρόσφατη αποχώρησή της από τη Ρουμανία, στόχος είναι η ανάπτυξη των εργασιών στις αγορές-στόχους, με υγιή και ισχυρή παρουσία σε Βουλγαρία, Κύπρο, Σερβία και Λουξεμβούργο.

  ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  Με την πλήρη εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων διεθνών χρηματοδοτικών εργαλείων, με την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών και τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών διεθνούς κύρους και αναγνωρισιμότητας, η Eurobank στηρίζει άμεσα και με συνέπεια την ελληνική επιχειρηματικότητα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγκρίσεις των χρηματοδοτήσεων αγγίζουν το 72%, καθώς εγκρίνονται πάνω από 7 στα 10 αιτήματα για χρηματοδότηση. Η Τράπεζα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο (ΕΤΕΑΝ, ΕΣΠΑ), αλλά και τις διεθνείς μεγάλες συνεργασίες της με την ΕΤΕπ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τον Διεθνή Χρηματοδοτικό Οργανισμό (IFC) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). 

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων αποτελεί το πρόγραμμα COSME (εγγύηση EIF), μέσω του οποίου χορηγήθηκαν 2.000 νέα δάνεια, ύψους 200 εκατ. ευρώ, σε επιχειρήσεις που απασχολούν, συνολικά, πάνω από 17.000 εργαζομένους.

  ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  Το πρόγραμμα νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας "egg - enter•grow•go" βοηθά νέους επιχειρηματίες, ηλικίας 18-49 ετών, να εξελίξουν το σχέδιό τους σε ένα ολοκληρωμένο αξιοποιήσιμο προϊόν ή υπηρεσία. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, στο egg έχουν συμμετάσχει 355 νέοι επιχειρηματίες, συστάθηκαν 132 επιχειρηματικές ομάδες, 90 εκ των οποίων απόκτησαν νομική μορφή και δημιουργήθηκαν 151 νέες θέσεις εργασίας.

  egg eurobank

  Επισημαίνεται ότι η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική Τράπεζα που δημιούργησε Κέντρο Καινοτομίας με αποκλειστικό αντικείμενο την έρευνα σε θέματα καινοτομίας και στόχο την ενθάρρυνση και υποστήριξη ανθρώπων που μπορούν να παράγουν προστιθέμενη αξία μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών με έμφαση στο Fintech.

  ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  Παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών μεγάλης κλίμακας με επίκεντρο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας της ελληνικής οικονομίας.

  Μέσω του Εxportgate.gr, της πιο ολοκληρωμένης ελληνικής ηλεκτρονικής πύλης, που προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση ελληνικών και κυπριακών εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, η Eurobank ήρθε σε στρατηγική συμφωνία συμμαχίας με την Banco Santander. Η συμφωνία Eurobank - Banco Santander δίνει την ευκαιρία σε ελληνικές και κυπριακές εταιρείες - μέλη του Exportgate και πελάτες της Eurobank να ενταχθούν στο "Eurobank Trade Club", αποκτώντας πρόσβαση σε ένα διεθνές επιχειρηματικό ηλεκτρονικό δίκτυο, το "Trade Club Alliance". Ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις αποκτούν πλέον πρόσβαση σε 11.000 εταιρείες / πελάτες διεθνών τραπεζών, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 100.000 και να καλύψει σχεδόν το σύνολο των σημαντικότερων αγορών της υφηλίου.

  Στην ίδια κατεύθυνση, σημαντική πρωτοβουλία της Eurobank είναι και το πρόγραμμα "Go International / Go Greece". Ενδεικτικά, το "Go In Crete", η δεύτερη επιχειρηματική αποστολή που έγινε στην Ελλάδα, μετά το "Go In Athens" (Μάρτιος 2016, Αθήνα), έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100 Έλληνες εξαγωγείς να έρθουν σε επαφή με πάνω από 50 εξέχοντες διεθνείς αγοραστές, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.430 προκαθορισμένες συναντήσεις B2B μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών.

  pin

   

  * Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων