Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιαν-2018 18:28

  ΕΛΠΕ: Η χρονιά των ρεκόρ φέρνει τον όμιλο στην κορυφή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εμφατικά παρών στο εγχείρημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας δηλώνει ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για να καταστεί η Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, αλλά και να επανέλθει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

  Στο πλαίσιο αυτό και ενώ ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του από πλευράς οικονομικών μεγεθών, ανάπτυξης και πωλήσεων, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του μεσο-μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού, που είναι προσανατολισμένος στον ενεργειακό & ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του, ο Όμιλος ΕΛΠΕ αποφάσισε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη συστηματική εξερεύνηση και αξιοποίηση των εθνικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων και ταυτόχρονα να εντατικοποιήσει την παρουσία του στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

  Τα πρώτα απτά αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν προ διετίας αποδίδουν καρπούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, έπειτα από διεθνή συγκριτική αξιολόγηση των ισχυρών επιδόσεων της τριετίας, ο Όμιλος ΕΛΠΕ συμπεριλήφθηκε στις 100 κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως (TΟΡ 100 Global Energy Leaders), σύμφωνα με την κατάταξη της Thomson Reuters για το 2017, διάκριση που δικαιώνει σε διεθνές επίπεδο τις επιλογές του αναπτυξιακού σχεδιασμού και επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Ομίλου.

  ΑΠΟΤΕΛEΣΜΑΤΑ - ΣΤOΧΟΙ 

  Στη φετινή χρήση, παρά το προσωρινό σταμάτημα της Ελευσίνας που αξιοποιήθηκε για τη διενέργεια προγραμματισμένου για αργότερα shut down, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ πέτυχε στο εννεάμηνο του έτους να αυξήσει ακόμα περισσότερο όλα τα μεγέθη του σε σχέση με την περυσινή χρήση-ρεκόρ. Η παραγωγή διαμορφώθηκε στους 12,135 εκατ. μετρικούς τόνους, η αξία των πωλήσεων στα 7,942 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA στα 608 εκατ. ευρώ, αναδεικνύοντας τον Όμιλο των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ στη μεγαλύτερη από πλευράς πωλήσεων και κερδοφορίας ελληνική εταιρεία. Με βάση την εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η λειτουργική κερδοφορία για το σύνολο της χρήσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

  Σημαντικοί παράγοντες στη διαμόρφωση των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων ήταν, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γ. Στεργιούλης, η  υπεραπόδοση των διυλιστηρίων σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στην αγορά αργών, η αριστοποίηση του εφοδιασμού εξαιτίας των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της εταιρείας, η διατήρηση των εξαγωγών σε υψηλά επίπεδα, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στην εγχώρια αγορά.

  Για να αντεπεξέλθει στο άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, ο Όμιλος στηρίχθηκε στην αριστεία λειτουργίας. Οι 6 ακρογωνιαίοι πυλώνες για υγιή υπερ-απόδοση, που εγγυάται τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα του Ομίλου ΕΛΠΕ σε διεθνές επίπεδο, είναι:
  * Βέλτιστη αξιοποίηση πόρων.
  * Ενεργειακή αποδοτικότητα.
  * Λειτουργική βελτιστοποίηση σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες.
  * Επιλογή αργού πετρελαίου.
  * Αναπροσανατολισμός προς ένα εξαγωγικό επιχειρηματικό μοντέλο.
  * Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.

  ΕΛΠΕ

   

  ΣΤΑΘΕΡΟΠΟIΗΣΗ - ΑΝAΠΤΥΞΗ

  Κατά την περίοδο 2015-2017 υλοποιήθηκε επιτυχώς από τον Όμιλο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης, το οποίο επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Η στρατηγική του διετούς Προγράμματος Σταθεροποίησης έχει ενσωματωθεί και αποτελεί τη βάση του νέου Πενταετούς Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου 2017-2021. 

  Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του Ομίλου, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Ομίλου, Ε. Τσοτσορό, στηρίζεται στη διαρκή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας στους τομείς πετρελαίου και πετροχημικών, αλλά και στην ανάπτυξη των συμμετοχών στους κλάδους Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ. Παράλληλα, δρομολογεί σειρά προγραμμάτων για την έγκαιρη και διαρκή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και τη διάχυση της νέας τεχνογνωσίας, υλοποιώντας, έτσι, τον βασικό στρατηγικό στόχο για ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.  

  Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, ο Όμιλος στοχεύει:

  * Στη σταθεροποiηση και ενiσχυση της κερδοφορίας, όπου για τρίτη συνεχή χρονιά τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA θα κινηθούν σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας πλέον τα 800 εκατ. ευρώ.
  * Στη σταθεροποiηση υψηλων ταμειακων ροων και περαιτέρω μείωσης της μόχλευσης (<35 %) και του κόστους χρηματοδότησης.
  * Σε υψηλες επιδοσεις Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος, μεταξύ των καλύτερων εταιρειών παγκοσμίως.
  * Στη συνεχη βελτιωση των δεικτών SOLOMON Group και CONCAWE, ώστε τα τρία διυλιστήριά του να κατατάσσονται στο 25% της κορυφαίας ομάδας διεθνώς.
  * Στη διατηρηση της δομης του λειτουργικού κόστους σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
  * Στην περαιτερω αναπτυξη των διεθνών συνεργασιών σε ζητήματα ασφάλειας, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, προμηθειών και εμπορίας.
  * Στην αυξηση των μεριδιων στην εγχώρια αγορά, αλλά και στη Ν.Α. Ευρώπη, όπου διατίθεται το 56% της ετήσιας παραγωγής.
  * Στην ενεργη παρουσια του Ομίλου στο εγχείρημα Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων με την επίτευξη διεθνών συνεργασιών με κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους, όπως η Exxon, η Total, η Edison.

  ΝEΕΣ ΠΡΟΚΛHΣΕΙΣ

  Ως ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος στη Ν.Α. Ευρώπη, με έμφαση στις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, σημαντική παρουσία στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογοναθράκων, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ όχι απλώς συμμετέχουν, αλλά πρωτίστως ηγούνται των εξελίξεων στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεργασίες του Ομίλου με εγνωσμένου κύρους συνεταίρους στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων. 

  Παράλληλα, το επόμενο διάστημα στην ελληνική αγορά αναμένεται να υπάρξει νέα επενδυτική έκρηξη για δημιουργία νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Χαρακτηριστικά, στην αγορά της πράσινης ενέργειας αναμένεται να προσελκυσθούν σημαντικές επενδύσεις, ύψους 7 δισ., τα επόμενα 7 χρόνια και ο Όμιλος ΕΛΠΕ αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

  * Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων