Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
IN THE MONEY

Ο παράξενος κόσμος των ελληνικών warrants

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Καισάριου 

Τα warrants μοιάζουν πάρα πολύ με τα δικαιώματα προαίρεσης αλλά με δυο σημαντικές διαφορές. Συνήθως είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμα από τα δικαιώματα και τα warrants εκδίδονται μόνο από εταιρείες. Τα δικαιώματα από την άλλη (options) μπορούν να εκδοθούν και από επενδυτές στις οργανωμένες αγορές. Κατά τα άλλα, ο τρόπος λειτουργίας και αποτίμησης είναι ίδιος με ελάχιστες διαφορές.

Το χαρακτηριστικό του Bermuda απλά δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα εξάσκησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μια νέα πατέντα, είναι ότι ενώ τα warrants πάντα αντιστοιχούν σε μια μετοχή, στην ελληνική περίπτωση κάθε warrant δίνει το δικαίωμα εξάσκησης πολλών μετοχών. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί.

Για κάποιο παράξενο λόγο όμως, στην Ελλάδα οι “ειδικοί” μας λένε ότι τα warrants των ελληνικών τραπεζών αξίζουν ένα πολύ μεγάλο premium, για λόγους που ακόμα μου διαφεύγουν.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα warrants της ΑΛΦΑ.

Για κάθε warrant της ΑΛΦΑ λοιπόν, ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αποκτήσει στο μέλλον έως 7.4 μετοχές της ΑΛΦΑ, ξεκινώντας από 10/12/2013 έως 10/12/2017 με τιμές εξάσκησης από 0,44 έως 0,55 λεπτά (ευρώ λεπτά) ανά μετοχή. 

Αν όμως κάποιος θα μπορούσε να κάνει εξάσκηση για μια μετοχή σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει 0.44 cents (που είναι η τιμή εξάσκησης), πλέον το κόστος του 1/7,4 warrants. Πολύ χοντρικά αν θα έκανε κάποιος εξάσκηση σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 0,44 ευρώ + 0,08 ευρώ = 0.52 ευρώ περίπου (με προχτεσινά κλεισίματα). Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο να το κάνει κάνεις αυτό, από την στιγμή που η ΑΛΦΑ στο ταμπλό έχει 0,42 ευρώ;

Η απάντηση, μας λένε οι πιο ειδικοί, είναι ότι υπάρχει και το time value σε αυτά τα warrants, το οποίο πληρώνεται. Με το συμπάθιο, αλλά για ποιο time value μας λένε;; Όταν κάποιος πουλάει ένα option σε κάποιον, συμφωνώντας να του πουλήσει μια μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή μελλοντικά, τότε αυτός αναλαμβάνει το ρίσκο η μετοχή να πάει πολύ πιο πάνω από την τιμή εξάσκησης και είναι λογικό να ζητήσει ένα premium έναντι αυτού του δικαιώματος.

Η διαφορά όμως με τα τωρινά warrants, είναι ότι η εταιρεία που τα έχει εκδώσει είναι το ίδιο το ΤΧΣ και επιπλέον είναι covered. Άρα δεν υφίσταται το premium του time value όπως στα options, διότι δεν υπάρχει το ρίσκο από την πλευρά του εκδότη (κατά την άποψή μου δηλαδή).

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το εξής: Επειδή τα warrants είναι εξ ορισμού ευρωπαϊκού τύπου (η εξάσκηση μπορεί να γίνει μόνο στην ημερομηνία λήξης), έχουν μικρότερο extrinsic value από ό,τι τα options αμερικανικού τύπου, όπου ο κάτοχος έχει το δικαίωμα της εξάσκησης οποιασδήποτε στιγμής έως την λήξη.

Ανεπίσημα, όλες οι συζητήσεις που έχω κάνει με τους πιο «ειδικούς» μου έχουν όλοι πει (το 100%) ότι ο τρόπος τιμολόγησης αυτών των προϊόντων είναι σε ανεξερεύνητη περιοχή (uncharted waters). Ουσιαστικά κάνεις δεν είναι σίγουρος πως θα πρέπει να γίνει η αποτίμηση, διότι απλά κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Για μένα πάντως, η θεωρία που αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα πρέπει έχουν κάποιο είδος time value premium είναι λάθος. Η αξία για μένα θα έπρεπε απλά να είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής εξάσκησης σε συνάρτηση της τιμής στο ταμπλό. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική, η αξία του warrant στο ταμπλό θα έπρεπε να είναι κοντά στο μηδέν.

Το αν συμφωνεί κανείς με την αγορά και θεωρεί δίκαιες τις τωρινές αποτιμήσεις αυτών των warrants, το ταμπλό είναι εκεί. Τέλος, άσχετα του τι λέω εγώ, η αγορά έχει τον τελευταίο λόγο.

george.kesarios@capital.gr

Ακολουθήστε το Γιώργο Καισάριο στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 22/12  Να πως θα γίνει βιώσιμο το χρέος μας- Γιώργος Καισάριος
  Μόνο η κεντρική τράπεζα μπορεί να προσφέρει λύσει στο θέμα της υπερχρέωσης της Ευρώπης. Ένας τρόπος να γίνει αυτό (χωρίς να υπάρχουν διαγραφές, που θα προτιμούσα), είναι απλά να τυπώσει λεφτά η κεντρική τράπεζα και να αγοράσει το χρέος της εν λόγω χώρας και στη συνέχεια να πληρωθεί η αγορά για να μην υπάρχουν διαγραφές. Στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα απλά κρατά αυτά τα χρεόγραφα για πάντα.
 • 19/12  Δολάριο για πάντα- Γιώργος Καισάριος
  Η BIS πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε ορισμένα πολύ ενδιαφέρον στοιχεία, που νομίζω ότι μας εξηγούν λίγο τι γίνεται στον κόσμο. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον ότι προκειμένου να μπορούν να λυθούν ορισμένα από αυτά τα προβλήματα, απαιτείται να συνεχίσει η αμερικανική Fed να τυπώνει δολάρια για πάντα. Σύμφωνα με την BIS τα δάνεια σε δολάρια σε εταιρείες της Κίνας έχουν σκαρφαλώσει στο 1,1 τρισ. δολάρια από μηδέν μέσα σε πέντε χρόνια.
 • 18/12  Το ρούβλι ίσως είναι ευκαιρία- Γιώργος Καισάριος
  Σε αντίθεση με την τακτική των ΗΠΑ όταν αντιμετώπισαν ύφεση, που μείωσαν τα επιτόκια στο μηδέν προκειμένου να πυροδοτηθεί ξανά η οικονομία, η Ρωσία επέλεξε να ανεβάσει τα επιτόκια στο 17%. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι αν δεν μπορείς επιχειρηματικά να πετύχεις κάτι καλύτερο σε απόδοση από το 17%, δεν έχεις λόγο να προσπαθήσεις και έχεις κάθε κίνητρο να αφήσεις τα λεφτά σου στην τράπεζα.
 • 17/12  Όταν δεν υπάρχουν παράμετροι αποτυχίας- Γιώργος Καισάριος
  Aν ξαφνικά δούμε μια μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, δεν θα πέσουν έξω οι υπολογισμοί του ελληνικού προγράμματος; Με λίγα λόγια, αν για κάποιο λόγο δεν θα μπορούμε να έχουμε τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη που προϋπολογίζει το πρόγραμμα, τότε το πρόγραμμα θα αποτύχει. Και ο ασφυκτικός κλοιός στον όποιο βρίσκεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, εν μέρει έχει να κάνει με την απουσία ευελιξίας του ελληνικού προγράμματος.
 • 16/12  Τι σημαίνει το χαμηλό πετρέλαιο για τις αγορές και τους καταναλωτές- Γιώργος Καισάριος
  Η αμερικανική οικονομία ουσιαστικά έχει πλήρως αναρρώσει από την κρίση του 2008. Όχι μόνο αυτό, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει ότι ίσως τα πράγματα να είναι και καλύτερα. Το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία έχει περάσει μια τέτοια κρίση χωρίς ουσιαστικά να επηρεαστεί το τραπεζικό της σύστημα, είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό...
 • 15/12  Πόσο χαμηλά θα πέσει το πετρέλαιο; (II)- Γιώργος Καισάριος
  Όταν φτάσει η αγορά να αποθηκεύει πετρέλαιο σε πλωτές δεξαμενές και σε μεγάλα πετρελαιοφόρα πλοία, σημαίνει (για έμενα τουλάχιστον) ότι δεν αναμένει την τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα, και δέχεται να το αγοράσει στις τωρινές τιμές, προσδοκώντας να το πουλήσει πολύ υψηλότερα στο μέλλον, παρόλο το κόστος του να το έχει αποθηκευμένο.
 • 12/12  Το ιδεατό δεν είναι να πληρώνουμε περισσότερους φόρους, αλλά λιγότερους- Γιώργος Καισάριος
  Για παράδειγμα ήδη πληρώνουμε από τις υψηλότερες εισφορές ως ποσοστό του συνολικού κόστους από τη μεριά του εργοδότη στον κόσμο. Άρα το πρόβλημα δεν είναι οι εισφορές, αλλά το ότι το συνταξιοδοτικό μας σύστημα έχει πτωχεύσει από τις τεράστιες συντάξεις που δίναμε τόσα χρόνια. Κάτι ακόμα: όσοι νομίζετε ότι οι εισφορές είναι κουμπαράς, κάνετε λάθος. Είναι φορολογία.
 • 11/12  Η αγορά δεν χαρίζει κάστανα- Γιώργος Καισάριος
  Στην αγορά δεν υπάρχει δεξί ή αριστερό, υπάρχει η πραγματικότητα των αριθμών και αν αυτοί αριθμοί είναι εφαρμόσιμοι. Αν είναι η αγορά αντιδράσει θετικά, τότε οι πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν είναι θετικές. Αν η αγορά αντιδράσει αρνητικά, τότε οι πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν είναι αρνητικές. Τα πράγματα είναι απλά. Αν θέλει κάποιος να έχει σύμμαχό του την αγορά, τότε κανονίζει να εφαρμόσει πολιτικές που θα έχουν την αποδοχή της.
 • 10/12  Πόσο χαμηλά θα πέσει το πετρέλαιο;- Γιώργος Καισάριος
  Όταν φτάσει η αγορά να αποθηκεύει πετρέλαιο σε πλωτές δεξαμενές και σε μεγάλα πετρελαιοφόρα πλοία, σημαίνει ότι δεν αναμένει την τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα, και δέχεται να το αγοράσει στις τωρινές τιμές, προσδοκώντας να το πουλήσει πολύ υψηλότερα στο μέλλον.
 • 09/12  Ελεύθεροι πολιορκημένοι από τους... εαυτούς μας- Γιώργος Καισάριος
  Για να δούμε ανάπτυξη, κατ΄ αρχάς θα πρέπει να αναιρεθούν οι λόγοι για τους οποίους φτάσαμε εδώ. Αλλά ακόμα και τότε, δεν είναι δεδομένο. Για παράδειγμα, η Γερμανία και η Ιρλανδία έχουν ήδη τους νόμους και τους θεσμούς που θα θέλαμε να έχουμε εμείς, αλλά ακόμα και αυτές μπορεί να βρεθούν σε ύφεση. Κάτι άλλο που είναι σημαντικό είναι ότι, για να δούμε εμείς ανάκαμψη, θα πρέπει να δει ανάκαμψη και η Ευρώπη στο σύνολό της.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια