Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
IN THE MONEY

Ο παράξενος κόσμος των ελληνικών warrants

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Καισάριου 

Τα warrants μοιάζουν πάρα πολύ με τα δικαιώματα προαίρεσης αλλά με δυο σημαντικές διαφορές. Συνήθως είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμα από τα δικαιώματα και τα warrants εκδίδονται μόνο από εταιρείες. Τα δικαιώματα από την άλλη (options) μπορούν να εκδοθούν και από επενδυτές στις οργανωμένες αγορές. Κατά τα άλλα, ο τρόπος λειτουργίας και αποτίμησης είναι ίδιος με ελάχιστες διαφορές.

Το χαρακτηριστικό του Bermuda απλά δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα εξάσκησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μια νέα πατέντα, είναι ότι ενώ τα warrants πάντα αντιστοιχούν σε μια μετοχή, στην ελληνική περίπτωση κάθε warrant δίνει το δικαίωμα εξάσκησης πολλών μετοχών. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί.

Για κάποιο παράξενο λόγο όμως, στην Ελλάδα οι “ειδικοί” μας λένε ότι τα warrants των ελληνικών τραπεζών αξίζουν ένα πολύ μεγάλο premium, για λόγους που ακόμα μου διαφεύγουν.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα warrants της ΑΛΦΑ.

Για κάθε warrant της ΑΛΦΑ λοιπόν, ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αποκτήσει στο μέλλον έως 7.4 μετοχές της ΑΛΦΑ, ξεκινώντας από 10/12/2013 έως 10/12/2017 με τιμές εξάσκησης από 0,44 έως 0,55 λεπτά (ευρώ λεπτά) ανά μετοχή. 

Αν όμως κάποιος θα μπορούσε να κάνει εξάσκηση για μια μετοχή σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει 0.44 cents (που είναι η τιμή εξάσκησης), πλέον το κόστος του 1/7,4 warrants. Πολύ χοντρικά αν θα έκανε κάποιος εξάσκηση σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 0,44 ευρώ + 0,08 ευρώ = 0.52 ευρώ περίπου (με προχτεσινά κλεισίματα). Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο να το κάνει κάνεις αυτό, από την στιγμή που η ΑΛΦΑ στο ταμπλό έχει 0,42 ευρώ;

Η απάντηση, μας λένε οι πιο ειδικοί, είναι ότι υπάρχει και το time value σε αυτά τα warrants, το οποίο πληρώνεται. Με το συμπάθιο, αλλά για ποιο time value μας λένε;; Όταν κάποιος πουλάει ένα option σε κάποιον, συμφωνώντας να του πουλήσει μια μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή μελλοντικά, τότε αυτός αναλαμβάνει το ρίσκο η μετοχή να πάει πολύ πιο πάνω από την τιμή εξάσκησης και είναι λογικό να ζητήσει ένα premium έναντι αυτού του δικαιώματος.

Η διαφορά όμως με τα τωρινά warrants, είναι ότι η εταιρεία που τα έχει εκδώσει είναι το ίδιο το ΤΧΣ και επιπλέον είναι covered. Άρα δεν υφίσταται το premium του time value όπως στα options, διότι δεν υπάρχει το ρίσκο από την πλευρά του εκδότη (κατά την άποψή μου δηλαδή).

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το εξής: Επειδή τα warrants είναι εξ ορισμού ευρωπαϊκού τύπου (η εξάσκηση μπορεί να γίνει μόνο στην ημερομηνία λήξης), έχουν μικρότερο extrinsic value από ό,τι τα options αμερικανικού τύπου, όπου ο κάτοχος έχει το δικαίωμα της εξάσκησης οποιασδήποτε στιγμής έως την λήξη.

Ανεπίσημα, όλες οι συζητήσεις που έχω κάνει με τους πιο «ειδικούς» μου έχουν όλοι πει (το 100%) ότι ο τρόπος τιμολόγησης αυτών των προϊόντων είναι σε ανεξερεύνητη περιοχή (uncharted waters). Ουσιαστικά κάνεις δεν είναι σίγουρος πως θα πρέπει να γίνει η αποτίμηση, διότι απλά κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Για μένα πάντως, η θεωρία που αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα πρέπει έχουν κάποιο είδος time value premium είναι λάθος. Η αξία για μένα θα έπρεπε απλά να είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής εξάσκησης σε συνάρτηση της τιμής στο ταμπλό. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική, η αξία του warrant στο ταμπλό θα έπρεπε να είναι κοντά στο μηδέν.

Το αν συμφωνεί κανείς με την αγορά και θεωρεί δίκαιες τις τωρινές αποτιμήσεις αυτών των warrants, το ταμπλό είναι εκεί. Τέλος, άσχετα του τι λέω εγώ, η αγορά έχει τον τελευταίο λόγο.

george.kesarios@capital.gr

Ακολουθήστε το Γιώργο Καισάριο στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 21/01  Πόσο θα κοστίσει το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ- Γιώργος Καισάριος
  Σε κάθε περίπτωση, αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια απλή παρένθεση, θα μας κοστίσει πάρα πολλά διότι μια τέτοια κυβέρνηση εκτιμώ ότι είναι αδύνατον να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να μπορεί η χώρα μας να βγει από τα πολλαπλά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.
 • 09/01  Η αντίστροφη μέτρηση για τον "πάτο" του πετρελαίου άρχισε- Γιώργος Καισάριος
  Ομολογώ ότι δεν το περίμενα τόσο νωρίς. Κι αυτό δεν είναι άλλο από αυτό που έχω αναφέρει εδώ και λίγο καιρό, ότι δηλαδή τα πρώτα σημάδια... πάτου στο πετρέλαιο θα είναι όταν διαβάσουμε αναφορές ότι έχουν ενοικιαστεί μεγάλα tankers για αποθήκευση πετρελαίου και όχι για μεταφορά.
 • 08/01  Θα πετύχει τον σκοπό της η Σαουδική Αραβία;- Γιώργος Καισάριος
  Ας επαναλάβουμε τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να μπορεί μελλοντικά το πετρέλαιο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Παίρνοντας την απόφαση σε επίπεδο ΟΠΕΚ να μην μειωθεί η παραγωγή αργού, έχει αφήσει την υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά, με αποτέλεσμα at the margin, οι τιμές να έχουν πέσει πάρα πολύ.
 • 07/01  Grexit δεν θα γίνει- Γιώργος Καισάριος
  Κατ΄ αρχάς αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα, με κάποιο παράξενο τρόπο που δεν κατανοώ και μου διαφεύγει, βγαίνει από το ευρώ και επιστρέφει στη δραχμή. Το κόστος για την Ευρώπη θα είναι τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα.
 • 05/01  Contrarian play του 2015: Εμπορεύματα- Γιώργος Καισάριος
  Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν να επενδύσει κανείς και να κερδίσει σε κυκλικούς κλάδους. Λίγο-πολύ θα μπορούσε κανείς να δει και τα εμπορεύματα σαν έναν τέτοιο κλάδο σήμερα, ειδικά μετά την πτώση των τελευταίων ετών (όχι μόνο του 2014). Τα εμπορεύματα προς επενδυτική διερεύνηση είναι ο χρυσός, βιομηχανικά μέταλλα, αγροτικά εμπορεύματα και βέβαια το πετρέλαιο.
 • 02/01  Δεν θα μας αποκόψει η Ευρώπη- Γιώργος Καισάριος
  Δεν συμμερίζομαι τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια που έχουν ακουστεί αυτές τις μέρες. Δεν είναι ανάγκη να μας αποκόψουν οι Ευρωπαίοι από το πουθενά. Αυτό το κάνουμε και μόνοι μας, αρνούμενοι να αναδιαρθρώσουμε αυτή την οικονομία με σκοπό να την κάνουμε πιο προσιτή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μη δημιουργώντας το πλαίσιο για την ανάληψη ρίσκου εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα. Μια χαρά μπορούμε να αποκοπούμε από τους πάντες και μόνοι μας, δεν χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους.
 • 31/12  Τι θα επηρεάσει το ελληνικό χρηματιστήριο το 2015- Γιώργος Καισάριος
  Το μεγάλο ερώτημα στους επενδυτές εντός και έκτος Ελλάδος είναι τι θα κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Και λέω ανεξάρτητα, διότι ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα κερδίσει η τωρινή συγκυβέρνηση, θα είναι δύσκολο να μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα πολύ.
 • 30/12  Συνταξιοδοτικό: Δυστυχώς έχουμε περάσει το σημείο μη επιστροφής- Γιώργος Καισάριος
  Το πρόβλημα με τις συνταξιοδοτικές εισφορές σήμερα είναι ότι αυτοί που πληρώνουν έχουν καταλάβει ότι τα λεφτά που πληρώνουν, δεν τα πληρώνουν για τους εαυτούς τους, αλλά για κάποιους άλλους. Η λεγόμενη αλληλεγγύη των γενεών είναι η βασική αρχή του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Αποτέλεσμα είναι ότι οι εισφορές δεν είναι (και ποτέ δεν ήταν άλλωστε) κάποιου είδους κουμπαράς.
 • 29/12  Γιατί το QE έπιασε τόπο στις ΗΠΑ άλλα μπορεί να μην πιάσει στην Ευρώπη- Γιώργος Καισάριος
  O μηχανισμός μετάδοσης του QE στις ΗΠΑ έγινε κυρίως μέσω της στεγαστικής αγοράς. Αρχικά η Fed αγόρασε κρατικά ομόλογα για να μειώσει τα επιτόκια και να βάλει λεφτά στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Στη συνέχεια, αγόρασε μεγάλες ποσότητες στεγαστικών ομολόγων από τις Fannie Mae και Freddie Mac. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειώσει το κόστος της στεγαστικής πιστής, ενώ παράλληλα αυξήθηκε κατακόρυφα η ροή χρήματος προς την στεγαστική πίστη.
 • 24/12  Ο χρυσός δεν έχει να πάει... πουθενά- Γιώργος Καισάριος
  Η κατάληξη είναι ότι η εποχή του χρυσού σαν επένδυση προς το παρόν έχει τελειώσει. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να κάνει ξανά μια κούρσα τύπου 2002-2012, αλλά είναι δύσκολο να ποντάρει κανείς σε αυτό αυτή τη στιγμή. Λογικά όταν και αν γίνει κάτι τέτοιο, θα το δούμε αρκετά πιο πριν, παρακολουθώντας τις εισροές στα διάφορα επενδυτικά σχήματα του χρυσού. Πριν δούμε αποδείξεις περί αυτού, ο χρυσός δεν έχει να πάει... πουθενά.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια