Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
IN THE MONEY

Ο παράξενος κόσμος των ελληνικών warrants

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Καισάριου 

Τα warrants μοιάζουν πάρα πολύ με τα δικαιώματα προαίρεσης αλλά με δυο σημαντικές διαφορές. Συνήθως είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμα από τα δικαιώματα και τα warrants εκδίδονται μόνο από εταιρείες. Τα δικαιώματα από την άλλη (options) μπορούν να εκδοθούν και από επενδυτές στις οργανωμένες αγορές. Κατά τα άλλα, ο τρόπος λειτουργίας και αποτίμησης είναι ίδιος με ελάχιστες διαφορές.

Το χαρακτηριστικό του Bermuda απλά δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα εξάσκησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μια νέα πατέντα, είναι ότι ενώ τα warrants πάντα αντιστοιχούν σε μια μετοχή, στην ελληνική περίπτωση κάθε warrant δίνει το δικαίωμα εξάσκησης πολλών μετοχών. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί.

Για κάποιο παράξενο λόγο όμως, στην Ελλάδα οι “ειδικοί” μας λένε ότι τα warrants των ελληνικών τραπεζών αξίζουν ένα πολύ μεγάλο premium, για λόγους που ακόμα μου διαφεύγουν.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα warrants της ΑΛΦΑ.

Για κάθε warrant της ΑΛΦΑ λοιπόν, ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αποκτήσει στο μέλλον έως 7.4 μετοχές της ΑΛΦΑ, ξεκινώντας από 10/12/2013 έως 10/12/2017 με τιμές εξάσκησης από 0,44 έως 0,55 λεπτά (ευρώ λεπτά) ανά μετοχή. 

Αν όμως κάποιος θα μπορούσε να κάνει εξάσκηση για μια μετοχή σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει 0.44 cents (που είναι η τιμή εξάσκησης), πλέον το κόστος του 1/7,4 warrants. Πολύ χοντρικά αν θα έκανε κάποιος εξάσκηση σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 0,44 ευρώ + 0,08 ευρώ = 0.52 ευρώ περίπου (με προχτεσινά κλεισίματα). Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο να το κάνει κάνεις αυτό, από την στιγμή που η ΑΛΦΑ στο ταμπλό έχει 0,42 ευρώ;

Η απάντηση, μας λένε οι πιο ειδικοί, είναι ότι υπάρχει και το time value σε αυτά τα warrants, το οποίο πληρώνεται. Με το συμπάθιο, αλλά για ποιο time value μας λένε;; Όταν κάποιος πουλάει ένα option σε κάποιον, συμφωνώντας να του πουλήσει μια μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή μελλοντικά, τότε αυτός αναλαμβάνει το ρίσκο η μετοχή να πάει πολύ πιο πάνω από την τιμή εξάσκησης και είναι λογικό να ζητήσει ένα premium έναντι αυτού του δικαιώματος.

Η διαφορά όμως με τα τωρινά warrants, είναι ότι η εταιρεία που τα έχει εκδώσει είναι το ίδιο το ΤΧΣ και επιπλέον είναι covered. Άρα δεν υφίσταται το premium του time value όπως στα options, διότι δεν υπάρχει το ρίσκο από την πλευρά του εκδότη (κατά την άποψή μου δηλαδή).

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το εξής: Επειδή τα warrants είναι εξ ορισμού ευρωπαϊκού τύπου (η εξάσκηση μπορεί να γίνει μόνο στην ημερομηνία λήξης), έχουν μικρότερο extrinsic value από ό,τι τα options αμερικανικού τύπου, όπου ο κάτοχος έχει το δικαίωμα της εξάσκησης οποιασδήποτε στιγμής έως την λήξη.

Ανεπίσημα, όλες οι συζητήσεις που έχω κάνει με τους πιο «ειδικούς» μου έχουν όλοι πει (το 100%) ότι ο τρόπος τιμολόγησης αυτών των προϊόντων είναι σε ανεξερεύνητη περιοχή (uncharted waters). Ουσιαστικά κάνεις δεν είναι σίγουρος πως θα πρέπει να γίνει η αποτίμηση, διότι απλά κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Για μένα πάντως, η θεωρία που αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα πρέπει έχουν κάποιο είδος time value premium είναι λάθος. Η αξία για μένα θα έπρεπε απλά να είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής εξάσκησης σε συνάρτηση της τιμής στο ταμπλό. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική, η αξία του warrant στο ταμπλό θα έπρεπε να είναι κοντά στο μηδέν.

Το αν συμφωνεί κανείς με την αγορά και θεωρεί δίκαιες τις τωρινές αποτιμήσεις αυτών των warrants, το ταμπλό είναι εκεί. Τέλος, άσχετα του τι λέω εγώ, η αγορά έχει τον τελευταίο λόγο.

george.kesarios@capital.gr

Ακολουθήστε το Γιώργο Καισάριο στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 00:09  Πληθωρισμό δύσκολο θα δούμε χωρίς την προσδοκία αύξησης μισθών- Γιώργος Καισάριος
  Αν το χρήμα χάνει αξία κάθε χρόνο, τότε η δόση ενός δανείου στο μέλλον γίνεται ευκολότερη. Αν όμως το χρήμα κερδίζει έναντι των hard assets, τότε η αποπληρωμή γίνεται δυσκολότερη, με αποτέλεσμα να διαβρωθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να επικρατήσει μια στάσιμη κατάσταση, σαν αυτή που έχουμε σήμερα.
 • 25/11  Επιστροφή στον μηχανισμό ELA δεν είναι το τέλος του κόσμου- Γιώργος Καισάριος
  Το ερώτημα είναι το έξης. Μας συμφέρει να λαμβάνουν ρευστότητα οι τράπεζες από την ΕΚΤ ή από τον μηχανισμό ELA; Η απάντηση είναι εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Για παράδειγμα, ναι μεν οι τράπεζες επιβαρύνονται περισσότερο με το μηχανισμό ELA, άλλα η ΤτΕ βγάζει αρκετά λεφτά από αυτή την υπόθεση, τα οποία στο τέλος της χρονιάς επιστρέφουν πίσω στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών.
 • 24/11  Η κακή τρόικα δεν θέλει να πάρουμε συντάξεις- Γιώργος Καισάριος
  Δεν είχαμε, δεν έχουμε και δεν θα έχουμε λεφτά στο μέλλον για την γενναιόδωρη πληρωμή συντάξεων όπως στο παρελθόν. Και άσχετα αν έχουν πληρωθεί οι εισφορές με σκοπό να υπάρχουν οι σημερινές συντάξεις (που δεν έχουν πληρωθεί έτσι και αλλιώς, αλλά λέμε), η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα αυτά τα κεφάλαια δεν υπάρχουν.
 • 21/11  Η διαφορά της Fed από την ΕΚΤ- Γιώργος Καισάριος
  Το ζήτημα με το γεγονός ότι η ΕΚΤ αγνόησε επίτηδες το καταστατικό της, προκειμένου να παράσχει έκτακτη εξυπηρέτηση στην Κύπρο και στην Ιρλανδία, είχε σαν αποτέλεσμα να πληρώσει τη νύφη ο φορολογούμενος. Να μου πείτε, αν δεν την πλήρωνε ο φορολογούμενος στην Ιρλανδία θα την πλήρωναν οι καταθέτες. Εδώ όμως είναι το ζήτημα. Θα έπρεπε να πληρώσουν οι μεγάλοι καταθέτες.
 • 20/11  Ανταπόκριση από το Χαράρε (ΙΙ)- Γιώργος Καισάριος
  Αρκετά πράγματα εντυπωσιάζουν εδώ στη Ζιμπάμπουε. Κατ΄ αρχάς μιλάμε για μια οικονομία που λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με μετρητά. Οι πιστώσεις είναι ελάχιστες, ενώ το επιτόκιο είναι “τσουχτερό“. Για παράδειγμα έβλεπα κάτι καταστήματα ρούχων να διαφημίζουν το επιτόκιο δανεισμού για να πάρεις ρούχα με πίστωση. Tο επιτόκιο δανεισμού με πιστωτική κάρτα είναι 6,2% και το κατάστημα δανείζει με 16,7%...
 • 19/11  Η Κίνα σε "πολιορκητικό κριό"- Γιώργος Καισάριος
  Οι τιμές των κατοικιών στην Κίνα έχουν πέσει για δυο συνεχόμενους μήνες και καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011, που άρχισαν να καταγράφονται τιμές. Προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των τιμών, οι τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα έχουν άρει πολλούς περιορισμούς για την αγορά κατοικίας και η κεντρική τράπεζα της Κίνας κάνει παράκληση στις τράπεζες να... λασκάρουν τους όρους δανεισμού.
 • 18/11  Αυστριακή σχόλη ή Κέυνς;- Γιώργος Καισάριος
  Το σημερινό πλαίσιο είναι κάτι το νέο και όλοι αυτοί που υποστηρίζουν την μία οικονομική σκέψη ή την άλλη κάνουν και οι δυο λάθος, διότι αυτές οι σχολές ανήκουν στο παρελθόν που τα προβλήματα ήταν άλλα και τα μεγέθη διαφορετικά και κατ΄ επέκταση και οι λύσεις. Το σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο δουλεύει διαφορετικά από ό,τι το παγκόσμιο πλαίσιο στον παρελθόν. Ως εκ τούτου, οι λύσεις θα είναι διαφορετικές από τις λύσεις του παρελθόντος.
 • 17/11  Το πετρέλαιο και το ρούβλι- Γιώργος Καισάριος
  το χαμηλότερο ρούβλι θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και θα ενεργήσει αρνητικά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη στην εν λόγω χώρα. Διότι σαν και εμάς, η Ρωσία έκτος από ενέργεια δεν παράγει σχεδόν τίποτα άλλο. Που επίσης σημαίνει δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Πούτιν τον ίδιο. Ίσως για αυτό τον λόγο η Ρωσία έχει επιλέξει να δραστηριοποιηθεί ξανά στην Ουκρανία, δίνοντας μια εθνικιστική στροφή στην πολιτική της ενόψει των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει από την πτώση στο ρούβλι.
 • 14/11  Η θεωρία του ώριμου φρούτου δεν θα λύσει τα προβλήματα- Γιώργος Καισάριος
  Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι θα περάσουν δεκαετίες για να βγούμε από αυτή την κρίση. Η αλήθεια είναι ότι θα περάσουν δεκαετίες, αν η τροχιά ανάπτυξης παραμείνει αυτή που είναι σήμερα. Αν για κάποιο λόγο επιταχυνθούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν -και είναι περισσότερες από αυτές που θέλει η τρόικα να κάνουμε- τότε τα μοντέλα που κάνουν λόγο για δεκαετίες στο σημερινό τέλμα πάνε στράφι.
 • 13/11  Η Ιαπωνία θα εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους όχι μπαζούκα- Γιώργος Καισάριος
  Το δολάριο, είτε αξίζει είτε όχι, θα ανατιμηθεί πάρα πολύ έναντι των πάντων. Διότι το τύπωμα που κάνει και θα κάνει η Ιαπωνία θα είναι μια ένεση ρευστότητας στο παγκόσμιο σύστημα και οι πάντες θα επηρεαστούν. Ποσό χαμηλά μπορεί να φτάσει το yen και έως που μπορεί να φτάσει ο Nikkei δεν έχω ιδέα, άλλα νομίζω ότι τα trades long USDJPY και long Nikkei είναι σχεδόν σίγουρα μακροπρόθεσμα.
Επόμενη σελίδα »