Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
IN THE MONEY

Ο παράξενος κόσμος των ελληνικών warrants

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Καισάριου 

Τα warrants μοιάζουν πάρα πολύ με τα δικαιώματα προαίρεσης αλλά με δυο σημαντικές διαφορές. Συνήθως είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμα από τα δικαιώματα και τα warrants εκδίδονται μόνο από εταιρείες. Τα δικαιώματα από την άλλη (options) μπορούν να εκδοθούν και από επενδυτές στις οργανωμένες αγορές. Κατά τα άλλα, ο τρόπος λειτουργίας και αποτίμησης είναι ίδιος με ελάχιστες διαφορές.

Το χαρακτηριστικό του Bermuda απλά δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα εξάσκησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μια νέα πατέντα, είναι ότι ενώ τα warrants πάντα αντιστοιχούν σε μια μετοχή, στην ελληνική περίπτωση κάθε warrant δίνει το δικαίωμα εξάσκησης πολλών μετοχών. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί.

Για κάποιο παράξενο λόγο όμως, στην Ελλάδα οι “ειδικοί” μας λένε ότι τα warrants των ελληνικών τραπεζών αξίζουν ένα πολύ μεγάλο premium, για λόγους που ακόμα μου διαφεύγουν.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα warrants της ΑΛΦΑ.

Για κάθε warrant της ΑΛΦΑ λοιπόν, ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αποκτήσει στο μέλλον έως 7.4 μετοχές της ΑΛΦΑ, ξεκινώντας από 10/12/2013 έως 10/12/2017 με τιμές εξάσκησης από 0,44 έως 0,55 λεπτά (ευρώ λεπτά) ανά μετοχή. 

Αν όμως κάποιος θα μπορούσε να κάνει εξάσκηση για μια μετοχή σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει 0.44 cents (που είναι η τιμή εξάσκησης), πλέον το κόστος του 1/7,4 warrants. Πολύ χοντρικά αν θα έκανε κάποιος εξάσκηση σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 0,44 ευρώ + 0,08 ευρώ = 0.52 ευρώ περίπου (με προχτεσινά κλεισίματα). Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο να το κάνει κάνεις αυτό, από την στιγμή που η ΑΛΦΑ στο ταμπλό έχει 0,42 ευρώ;

Η απάντηση, μας λένε οι πιο ειδικοί, είναι ότι υπάρχει και το time value σε αυτά τα warrants, το οποίο πληρώνεται. Με το συμπάθιο, αλλά για ποιο time value μας λένε;; Όταν κάποιος πουλάει ένα option σε κάποιον, συμφωνώντας να του πουλήσει μια μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή μελλοντικά, τότε αυτός αναλαμβάνει το ρίσκο η μετοχή να πάει πολύ πιο πάνω από την τιμή εξάσκησης και είναι λογικό να ζητήσει ένα premium έναντι αυτού του δικαιώματος.

Η διαφορά όμως με τα τωρινά warrants, είναι ότι η εταιρεία που τα έχει εκδώσει είναι το ίδιο το ΤΧΣ και επιπλέον είναι covered. Άρα δεν υφίσταται το premium του time value όπως στα options, διότι δεν υπάρχει το ρίσκο από την πλευρά του εκδότη (κατά την άποψή μου δηλαδή).

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το εξής: Επειδή τα warrants είναι εξ ορισμού ευρωπαϊκού τύπου (η εξάσκηση μπορεί να γίνει μόνο στην ημερομηνία λήξης), έχουν μικρότερο extrinsic value από ό,τι τα options αμερικανικού τύπου, όπου ο κάτοχος έχει το δικαίωμα της εξάσκησης οποιασδήποτε στιγμής έως την λήξη.

Ανεπίσημα, όλες οι συζητήσεις που έχω κάνει με τους πιο «ειδικούς» μου έχουν όλοι πει (το 100%) ότι ο τρόπος τιμολόγησης αυτών των προϊόντων είναι σε ανεξερεύνητη περιοχή (uncharted waters). Ουσιαστικά κάνεις δεν είναι σίγουρος πως θα πρέπει να γίνει η αποτίμηση, διότι απλά κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Για μένα πάντως, η θεωρία που αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα πρέπει έχουν κάποιο είδος time value premium είναι λάθος. Η αξία για μένα θα έπρεπε απλά να είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής εξάσκησης σε συνάρτηση της τιμής στο ταμπλό. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική, η αξία του warrant στο ταμπλό θα έπρεπε να είναι κοντά στο μηδέν.

Το αν συμφωνεί κανείς με την αγορά και θεωρεί δίκαιες τις τωρινές αποτιμήσεις αυτών των warrants, το ταμπλό είναι εκεί. Τέλος, άσχετα του τι λέω εγώ, η αγορά έχει τον τελευταίο λόγο.

george.kesarios@capital.gr

Ακολουθήστε το Γιώργο Καισάριο στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 00:03  Τι σημαίνει ενιαία αγορά κεφαλαίου- Γιώργος Καισάριος
  Πριν λίγες μέρες λοιπόν ο Jean-Claude Juncker πέταξε την ιδέα της ενιαίας αγοράς κεφαλαίου στην Ευρώπη. Βέβαια έως τώρα η όλη ιδέα (που έχει ειπωθεί και από άλλους στο παρελθόν) δεν είναι πάρα κάτι τελείως θεωρητικό, αλλά το γεγονός και μόνο ότι ειπώθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν έχει την αξία του.
 • 25/07  Ο Werner Sinn ζητά διαγραφή χρέους ξανά- Γιώργος Καισάριος
  Λίγο - πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα χρέους στην Ευρώπη είναι τεράστια. Στον νότο όπως σας έχω πει το πρόβλημα έχει περισσότερο να κάνει με κυβερνήσεις, ενώ σε πολλές χώρες του βορρά, το πρόβλημα είναι περισσότερο του ιδιωτικού τομέα. Πως όμως μπορεί να λυθεί (ένα μέρος τουλάχιστον) της υπερχρέωσης της Ευρώπης, χωρίς διαγραφές;
 • 24/07  Fed εναντίον Deutsche Bank- Γιώργος Καισάριος
  Εδώ και αρκετά χρόνια έχω βάλει στο στόχαστρο κριτικής τη γερμανική Deutsche Bank. Όχι διότι έχω κάτι ιδιαίτερο με τους Γερμανούς, αλλά διότι δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί μια τράπεζα με τόση μεγάλη μόχλευση. Στο παρελθόν, όπως έχω γράψει, η μόχλευση της τράπεζας είχε φτάσει και έως τα 60, αν και σήμερα είναι κοντά στο 40 από ό,τι έχω καταλάβει.
 • 23/07  Όλο και πιο αυξανόμενο το ρίσκο στις αγορές- Γιώργος Καισάριος
  Αντί επενδύσεων, εταιρείες στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ προτιμούν τις μοχλευμένες εξαγορές και να αναλάβουν πολύ χρέος. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πειθαρχία στην αγορά και εταιρείες βασίζονται όλο και περισσότερο στην οικονομική μηχανική (financial engineering) για να δείξουν κέρδη και ανάπτυξη.
 • 22/07  Στο βωμό του πολιτικού κόστους- Γιώργος Καισάριος
  Aντί να κάνουμε μια αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στοχεύοντας στην μακροχρόνια βιωσιμότητα αυτού, προτιμήσαμε να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς μας και την επόμενη γενιά, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος στο μέλλον (θεία μέριμνα) προκειμένου να φτιαχτεί το σύστημα.
 • 21/07  Το δολάριο σαν παγκόσμια απειλή;- Γιώργος Καισάριος
  Kάθε τι που κάνει η Αμερικανική Fed επηρεάζει όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά όλο τον κόσμο. Ενθυμείστε για παράδειγμα τι έγινε πριν μερικά χρόνια όταν ξαφνικά υπήρχε έλλειψη από δολάρια, για την αναχρηματοδότηση δανείων στην Ευρώπη. Για όποιους δεν το θυμούνται, το ευρώ-δολάριο πήγε από το 1,60 στο 1,20 σε χρόνο-ρεκόρ.
 • 18/07  Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα: Tο νέο χρηματοδοτικό ταμείο των BRICS- Γιώργος Καισάριος
  Κάτι που δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα αυτές τις μέρες, αλλά νομίζω ότι αξίζει να γίνει αναφορά, είναι το γεγονός ότι οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), στα πλαίσια της 6ης παγκόσμιας συνάντησης των χωρών BRICS στη Βραζιλία, αποφάσισαν τη σύσταση αναπτυξιακής τράπεζες και κοινό αποθεματικό ταμείο για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας.
 • 17/07  Ο στρουθοκαμηλισμός για τα χρέη συνεχίζεται- Γιώργος Καισάριος
  Η νέα ιδέα είναι ένας μηχανισμός που βασίζεται στην “εξωδικαστική διευθέτηση” των χρεών. Μας λένε ότι θα έχει χαρακτηριστικά “έκτακτης λύσης”. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; ;Eχω κουραστεί να διαβάζω ότι τα χρέη ιδιωτών και πτωχευμένων εταιρείων μπορεί να πληρωθούν, αρκεί να πιέσουμε αρκετά να πληρωθούν. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα πληρωθούν, διότι δεν υπάρχουν να πληρωθούν. Και όσο παρατείνουνε το αναπόφευκτο, τόσο το πρόβλημα θα γίνεται χειρότερο.
 • 16/07  Κεντρικές τράπεζες: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα- Γιώργος Καισάριος
  Αν δει κανείς τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών, αγωνιούν για το πότε θα μπορέσουν να ανεβάσουν ξανά τα επιτόκια Ο λόγος δεν έχει σχέση με τις επιδόσεις της οικονομίας, αλλά με το γεγονός ότι όσο τα επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τόσο στις αγορές (αλλά και στην πραγματική οικονομία) αποσυνδέεται η έννοια του ρίσκου από την καθημερινότητα.
 • 15/07  Προσοχή στο volatility το επόμενο διάστημα- Γιώργος Καισάριος
  Το γεγονός ότι κάθε τράπεζα και κάθε τοπική κεντρική τράπεζα έχει διαφορετική πολιτική από χώρα σε χώρα, αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ των χωρών, αλλά και διαφοροποιεί τις πολιτικές που ενδεχομένως θα μπορούσε να υιοθετήσει προς καταπολέμηση των προβλημάτων η ΕΚΤ. Το ρίσκο στην τωρινή φάση, είναι η μετάδοση της κρίσης, αλλά μέσα από το πρίσμα των διακυμάνσεων της αγοράς.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια