Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
IN THE MONEY

Ο παράξενος κόσμος των ελληνικών warrants

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Καισάριου 

Τα warrants μοιάζουν πάρα πολύ με τα δικαιώματα προαίρεσης αλλά με δυο σημαντικές διαφορές. Συνήθως είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμα από τα δικαιώματα και τα warrants εκδίδονται μόνο από εταιρείες. Τα δικαιώματα από την άλλη (options) μπορούν να εκδοθούν και από επενδυτές στις οργανωμένες αγορές. Κατά τα άλλα, ο τρόπος λειτουργίας και αποτίμησης είναι ίδιος με ελάχιστες διαφορές.

Το χαρακτηριστικό του Bermuda απλά δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα εξάσκησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μια νέα πατέντα, είναι ότι ενώ τα warrants πάντα αντιστοιχούν σε μια μετοχή, στην ελληνική περίπτωση κάθε warrant δίνει το δικαίωμα εξάσκησης πολλών μετοχών. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί.

Για κάποιο παράξενο λόγο όμως, στην Ελλάδα οι “ειδικοί” μας λένε ότι τα warrants των ελληνικών τραπεζών αξίζουν ένα πολύ μεγάλο premium, για λόγους που ακόμα μου διαφεύγουν.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα warrants της ΑΛΦΑ.

Για κάθε warrant της ΑΛΦΑ λοιπόν, ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αποκτήσει στο μέλλον έως 7.4 μετοχές της ΑΛΦΑ, ξεκινώντας από 10/12/2013 έως 10/12/2017 με τιμές εξάσκησης από 0,44 έως 0,55 λεπτά (ευρώ λεπτά) ανά μετοχή. 

Αν όμως κάποιος θα μπορούσε να κάνει εξάσκηση για μια μετοχή σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει 0.44 cents (που είναι η τιμή εξάσκησης), πλέον το κόστος του 1/7,4 warrants. Πολύ χοντρικά αν θα έκανε κάποιος εξάσκηση σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 0,44 ευρώ + 0,08 ευρώ = 0.52 ευρώ περίπου (με προχτεσινά κλεισίματα). Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο να το κάνει κάνεις αυτό, από την στιγμή που η ΑΛΦΑ στο ταμπλό έχει 0,42 ευρώ;

Η απάντηση, μας λένε οι πιο ειδικοί, είναι ότι υπάρχει και το time value σε αυτά τα warrants, το οποίο πληρώνεται. Με το συμπάθιο, αλλά για ποιο time value μας λένε;; Όταν κάποιος πουλάει ένα option σε κάποιον, συμφωνώντας να του πουλήσει μια μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή μελλοντικά, τότε αυτός αναλαμβάνει το ρίσκο η μετοχή να πάει πολύ πιο πάνω από την τιμή εξάσκησης και είναι λογικό να ζητήσει ένα premium έναντι αυτού του δικαιώματος.

Η διαφορά όμως με τα τωρινά warrants, είναι ότι η εταιρεία που τα έχει εκδώσει είναι το ίδιο το ΤΧΣ και επιπλέον είναι covered. Άρα δεν υφίσταται το premium του time value όπως στα options, διότι δεν υπάρχει το ρίσκο από την πλευρά του εκδότη (κατά την άποψή μου δηλαδή).

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το εξής: Επειδή τα warrants είναι εξ ορισμού ευρωπαϊκού τύπου (η εξάσκηση μπορεί να γίνει μόνο στην ημερομηνία λήξης), έχουν μικρότερο extrinsic value από ό,τι τα options αμερικανικού τύπου, όπου ο κάτοχος έχει το δικαίωμα της εξάσκησης οποιασδήποτε στιγμής έως την λήξη.

Ανεπίσημα, όλες οι συζητήσεις που έχω κάνει με τους πιο «ειδικούς» μου έχουν όλοι πει (το 100%) ότι ο τρόπος τιμολόγησης αυτών των προϊόντων είναι σε ανεξερεύνητη περιοχή (uncharted waters). Ουσιαστικά κάνεις δεν είναι σίγουρος πως θα πρέπει να γίνει η αποτίμηση, διότι απλά κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Για μένα πάντως, η θεωρία που αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα πρέπει έχουν κάποιο είδος time value premium είναι λάθος. Η αξία για μένα θα έπρεπε απλά να είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής εξάσκησης σε συνάρτηση της τιμής στο ταμπλό. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική, η αξία του warrant στο ταμπλό θα έπρεπε να είναι κοντά στο μηδέν.

Το αν συμφωνεί κανείς με την αγορά και θεωρεί δίκαιες τις τωρινές αποτιμήσεις αυτών των warrants, το ταμπλό είναι εκεί. Τέλος, άσχετα του τι λέω εγώ, η αγορά έχει τον τελευταίο λόγο.

george.kesarios@capital.gr

Ακολουθήστε το Γιώργο Καισάριο στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 06:45  Ας μην ελπίζουν ορισμένοι στην πλήρη κατάρρευση- Γιώργος Καισάριος
  Πτώχευση είναι αυτό που έχουμε σήμερα. Αλλά ακόμα και αν πτωχεύσει κάποιος (ή κάποια χώρα) δεν σημαίνει ότι παύεις να υπάρχεις. Σημαίνει απλά ότι μειώνεται κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο που έχεις. Πλήρης κατάρρευση, όπως αυτό που οραματίζονται ορισμένοι, δεν έχει καμία σχέση με πτώχευση. Σημαίνει νομισματική και τραπεζική κατάρρευση και αυτό σημαίνει πλήρης χάος.
 • 29/09  Άρχισε το μεγάλο νομικό ξεδίπλωμα;- Γιώργος Καισάριος
  Απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις, που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν σε άλλες χώρες. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Δεν μιλάμε για την συγκάλυψη απατεώνων, αλλά ένα σύστημα που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία. Το κράτος έκανε το πρώτο βήμα με την αποποινικοποίηση για χρέη προς το κράτος. Χρειάζονται επιπλέον μέτρα.
 • 26/09  Πιθανοί λόγοι για αναστροφή της αμερικανικής αγοράς- Γιώργος Καισάριος
  Κάτι που έχω αναφέρει πολλές φορές, είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, πραγματοποιούνται επαναγορές ιδίων μετοχών. Μεταξύ επαναγορών μετοχών και εξαγορών εταιρειών, η αμερικανική αγορά έχει μια μείωση του float αξίας περίπου 70-80 δισ. δολάρια κάθε μήνα. Το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν, σημαίνει ότι αν έχεις ρευστό στον ισολογισμό σου, δεν θα σου αποδώσει τίποτα.
 • 25/09  Τι σημαίνει όταν κανείς δεν θέλει δωρεάν χρήμα;- Γιώργος Καισάριος
  Οι πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη είναι αρνητικές εδώ και δυο χρόνια. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι τα τελευταία στοιχεία από την ΕΚΤ θα δείξουν μια ετήσια μείωση της τάξεως του 1,5% πανευρωπαϊκά. Με την Ευρώπη στα όρια του αποπληθωρισμού, και χωρίς την δυνατότητα η ΕΚΤ να μπορεί να αγοράσει μαζικά κρατικά χρεόγραφα, η λύση των LTROs δείχνει λίγη.
 • 24/09  Η αγορά ακόμα δεν μπορεί να εμπιστευτεί τα νούμερα- Γιώργος Καισάριος
  Όσο η αγορά έχει αμφιβολίες, μην περιμένετε χαΐρι στον τραπεζικό κλάδο και να πάρει μπρος η οικονομία. Διότι εκτός από πολλά θεσμικά προβλήματα που έχουμε, έχουμε και το ζήτημα του προβληματικού τραπεζικού κλάδου, που δεν μπορεί να δανείσει, ακόμα και αν ήθελε, ή ακόμα και αν υπήρχαν αξιόχρεοι δανειολήπτες, που δεν υπάρχουν.
 • 23/09  Το χρέος δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τον ελληνικό αναπτυξιακό βάλτο- Γιώργος Καισάριος
  Πολλοί νομίζουν ότι οι “ασφυκτικοί όροι” των δανειστών είναι αυτό το όποιο εμποδίζει την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Να δεχτώ -όπως έχω πει πολλές φορές- ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξει λύση, αλλά βραχυπρόθεσμα, το ότι χρωστάμε αυτά που χρωστάμε, δεν έχει καμία σχέση με το ότι η οικονομία αυτή δεν αναπτύσσεται, ή με το ότι κινείται κάτω των δυνατοτήτων της.
 • 22/09  Η πιο τυχερή οικονομία στον κόσμο είναι...- Γιώργος Καισάριος
  Ο Ben Bernanke εδώ και αρκετά χρόνια έχει πει ότι δεν θα αφήσει να κυριαρχήσει ο αποπληθωρισμός όσο αυτός ήταν πρόεδρος της Fed. Η τωρινή πρόεδρος της Fed μάλλον αντανακλά την ίδια ρητορική. Και έως τώρα τουλάχιστον, ο μεγάλος πιστωτικός αποπληθωριστικός κίνδυνος δείχνει να έχει ξεπεραστεί και τα πράγματα να έχουμε ηρεμήσει.
 • 19/09  Ποιος πληρώνει τη στατική μονοπωλιακή αντίληψη;- Γιώργος Καισάριος
  Σε έναν στατικό κόσμο, όπου η τεχνολογική πρόοδος είναι λίγη ή δεν υφίσταται, κάθε μονοπώλιο είναι κακό. Η FedEx για παράδειγμα σήμερα είναι ένα είδος μονοπωλίου. Η ίδια αντικατέστησε ένα κακό μονοπώλιο, όπου δεν υπήρχε πρόοδος και η κατάσταση ήταν στατική για πολλά χρόνια, το μονοπώλιο των Αμερικανικών ταχυδρομείων.
 • 18/09  Το οικονομικό αίνιγμα που ονομάζεται Κίνα- Γιώργος Καισάριος
  Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα 6 ετών περίπου. Οι λιανικές πωλήσεις καθώς και η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν επίσης κάτω από το αναμενόμενο που περίμεναν οι αναλυτές. Ο αριθμός απούλητων σπιτιών εξακολουθεί και αυξάνεται μήνα με το μήνα. Ένα μεγάλο αίνιγμα είναι τι θα κάνει το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας για όλα αυτά.
 • 17/09  Το πολιτικό παιχνίδι της Ρωσίας με την Δύση χοντραίνει- Γιώργος Καισάριος
  Με τις πιστωτικές γραμμές να έχουν ήδη κλείσει για τη Ρωσία από το καλοκαίρι, η αλήθεια είναι ότι η Δύση δεν μπορεί να κάνει πολλά προκειμένου να πλήξει και να τιμωρήσει τη Ρωσία περαιτέρω. Από εδώ και πέρα, την όποια ζημιά στη Ρωσία θα την κάνει η ίδια η αγορά. Σημασία έχει πως το πολιτικό παιχνίδι με τη Ρωσία έχει χοντρύνει αρκετά.
Επόμενη σελίδα »