Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
IN THE MONEY

Ο παράξενος κόσμος των ελληνικών warrants

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Καισάριου 

Τα warrants μοιάζουν πάρα πολύ με τα δικαιώματα προαίρεσης αλλά με δυο σημαντικές διαφορές. Συνήθως είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμα από τα δικαιώματα και τα warrants εκδίδονται μόνο από εταιρείες. Τα δικαιώματα από την άλλη (options) μπορούν να εκδοθούν και από επενδυτές στις οργανωμένες αγορές. Κατά τα άλλα, ο τρόπος λειτουργίας και αποτίμησης είναι ίδιος με ελάχιστες διαφορές.

Το χαρακτηριστικό του Bermuda απλά δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα εξάσκησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μια νέα πατέντα, είναι ότι ενώ τα warrants πάντα αντιστοιχούν σε μια μετοχή, στην ελληνική περίπτωση κάθε warrant δίνει το δικαίωμα εξάσκησης πολλών μετοχών. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί.

Για κάποιο παράξενο λόγο όμως, στην Ελλάδα οι “ειδικοί” μας λένε ότι τα warrants των ελληνικών τραπεζών αξίζουν ένα πολύ μεγάλο premium, για λόγους που ακόμα μου διαφεύγουν.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα warrants της ΑΛΦΑ.

Για κάθε warrant της ΑΛΦΑ λοιπόν, ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αποκτήσει στο μέλλον έως 7.4 μετοχές της ΑΛΦΑ, ξεκινώντας από 10/12/2013 έως 10/12/2017 με τιμές εξάσκησης από 0,44 έως 0,55 λεπτά (ευρώ λεπτά) ανά μετοχή. 

Αν όμως κάποιος θα μπορούσε να κάνει εξάσκηση για μια μετοχή σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει 0.44 cents (που είναι η τιμή εξάσκησης), πλέον το κόστος του 1/7,4 warrants. Πολύ χοντρικά αν θα έκανε κάποιος εξάσκηση σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 0,44 ευρώ + 0,08 ευρώ = 0.52 ευρώ περίπου (με προχτεσινά κλεισίματα). Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο να το κάνει κάνεις αυτό, από την στιγμή που η ΑΛΦΑ στο ταμπλό έχει 0,42 ευρώ;

Η απάντηση, μας λένε οι πιο ειδικοί, είναι ότι υπάρχει και το time value σε αυτά τα warrants, το οποίο πληρώνεται. Με το συμπάθιο, αλλά για ποιο time value μας λένε;; Όταν κάποιος πουλάει ένα option σε κάποιον, συμφωνώντας να του πουλήσει μια μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή μελλοντικά, τότε αυτός αναλαμβάνει το ρίσκο η μετοχή να πάει πολύ πιο πάνω από την τιμή εξάσκησης και είναι λογικό να ζητήσει ένα premium έναντι αυτού του δικαιώματος.

Η διαφορά όμως με τα τωρινά warrants, είναι ότι η εταιρεία που τα έχει εκδώσει είναι το ίδιο το ΤΧΣ και επιπλέον είναι covered. Άρα δεν υφίσταται το premium του time value όπως στα options, διότι δεν υπάρχει το ρίσκο από την πλευρά του εκδότη (κατά την άποψή μου δηλαδή).

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το εξής: Επειδή τα warrants είναι εξ ορισμού ευρωπαϊκού τύπου (η εξάσκηση μπορεί να γίνει μόνο στην ημερομηνία λήξης), έχουν μικρότερο extrinsic value από ό,τι τα options αμερικανικού τύπου, όπου ο κάτοχος έχει το δικαίωμα της εξάσκησης οποιασδήποτε στιγμής έως την λήξη.

Ανεπίσημα, όλες οι συζητήσεις που έχω κάνει με τους πιο «ειδικούς» μου έχουν όλοι πει (το 100%) ότι ο τρόπος τιμολόγησης αυτών των προϊόντων είναι σε ανεξερεύνητη περιοχή (uncharted waters). Ουσιαστικά κάνεις δεν είναι σίγουρος πως θα πρέπει να γίνει η αποτίμηση, διότι απλά κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Για μένα πάντως, η θεωρία που αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα πρέπει έχουν κάποιο είδος time value premium είναι λάθος. Η αξία για μένα θα έπρεπε απλά να είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής εξάσκησης σε συνάρτηση της τιμής στο ταμπλό. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική, η αξία του warrant στο ταμπλό θα έπρεπε να είναι κοντά στο μηδέν.

Το αν συμφωνεί κανείς με την αγορά και θεωρεί δίκαιες τις τωρινές αποτιμήσεις αυτών των warrants, το ταμπλό είναι εκεί. Τέλος, άσχετα του τι λέω εγώ, η αγορά έχει τον τελευταίο λόγο.

george.kesarios@capital.gr

Ακολουθήστε το Γιώργο Καισάριο στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 29/10  Αναβαλλόμενη φορολογία, σωστό η λάθος;- Γιώργος Καισάριος
  Έχω αναφέρει στο παρελθόν ότι αν αυτό που έγινε στην Ελλάδα, είχε γίνει στις ΗΠΑ, ο τρόπος αντιμετώπισης των μετόχων θα ήταν πολύ διαφορετικός. Κατ΄ αρχάς όλο αυτό το σκηνικό με τα λεγόμενα Bermuda Warrants κτλ. δεν θα είχε γίνει. Αυτό που θα είχε γίνει είναι ότι θα είχαν διαγραφεί οι μετοχές από το ταμπλό επί τόπου, θα είχαν γίνει οι απαραίτητες αυξήσεις κεφαλαίου κτλ. και παράλληλα οι τράπεζες θα ανήκαν 100% στο ΤΧΣ.
 • 27/10  Το "Α" και το "Ω"- Γιώργος Καισάριος
  Το πρόβλημα δεν είναι τόσο με το πολιτικό σύστημα που υπόσχεται να κάνει το ένα και κάνει το άλλο, αλλά το ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να πιστέψουν το Α, είτε διότι δεν καταλάβουν ότι είναι παράλογο, είτε διότι τους συμφέρει, είτε διότι θέλουν να πιστεύουν στην ελπίδα ότι μπορεί να γίνει, άσχετα αν μέσα τους κάτι τους λέει ότι το Α δεν έχει λογική.
 • 24/10  Ποιος θα πληρώσει την ζημιά;- Γιώργος Καισάριος
  Ας υποθέσουμε ότι έχετε πάρει ένα δάνειο 300.000 ευρώ για την αγορά ενός ακινήτου, που επίσης κοστίζει 300.000 ευρώ. Επίσης να υποθέσουμε ότι για κάποιο λόγο η άξια αυτού του ακίνητου πέφτει στο ήμισυ της αγοραίας αξίας του, στα 150.000 ευρώ. Επίσης να υποθέσουμε ότι η άξια αυτού του ακίνητου δεν θα ξαναδεί ποτέ τις 300.000. Το ερώτημα είναι το εξής, ποιος θα πάρει τη χασούρα;
 • 23/10  Τα σύννεφα πάνω από τις τράπεζες είναι πολλά ακόμα- Γιώργος Καισάριος
  Το γεγονός ότι η ΕΚΤ θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες ειδική κατηγορία και ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ειδική μεταχείριση από την ΕΚΤ, δεν αλλάζει το δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα ειδικό πρόβλημα, που, δεν τις κάνει ελκυστικές μακροπρόθεσμα. Άσχετα αν το κουστούμι που θα κόψει η ΕΚΤ είναι εντός των δυνατοτήτων της αγοράς να αντεπεξέλθει και να συγκεντρώσει τα ποσά που απαιτούνται, το ερώτημα είναι τι θα γίνει μακροπρόθεσμα.
 • 22/10  Και να πέσει η ανεργία, οι ανισότητες θα παραμείνουν- Γιώργος Καισάριος
  Ακόμα και αν στη χώρα μας μειωθεί η ανεργία, το πιο πιθανό είναι απλά να μειωθεί πολύ μεταξύ αυτών που κατέχουν γνώσεις που είναι σε ζήτηση, άλλα από την άλλη, αυτοί που δεν έχουν ειδικές γνώσεις να παραμείνουν “στα αζήτητα“. Που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το γεφύρωμα της “ψαλίδας“ μεταξύ εχόντων και μη εχόντων, όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα και σε κάθε δυτική χώρα.
 • 21/10  Προσοχή στις μετοχές υπηρεσιών και προϊόντων των κλάδων πετρέλαιου και χρυσού- Γιώργος Καισάριος
  Πριν από 15 περίπου χρόνια, όταν άρχισε να ανεβαίνει η τιμή του χρυσού, η βιομηχανία γύρο από την εξόρυξη χρυσού πιάστηκε στον ύπνο. Πολύ απλά δεν ήταν προετοιμασμένος ο κλάδος για την αύξηση της τιμής του χρυσού. Kαι ο λόγος για αυτό ήταν διότι ελάχιστοι έκαναν επενδύσεις στον κλάδο λόγω της διολίσθησης των τιμών από το 1980 και έπειτα.
 • 20/10  Το σκίσιμο των μνημονίων σαν επενδυτική ευκαιρία- Γιώργος Καισάριος
  Θα πρέπει ο μέσος πολίτης να είναι ενήμερος για την κατάσταση και θα πρέπει να μπορεί να αμυνθεί έναντι μιας παρατεταμένης δύσκολης συγκυρίας με όποιο τρόπο νομίζει. Και αν το κάθε κόμμα σε αυτή τη χώρα υπόσχεται να σκίσει τα μνημόνια, όταν η πραγματικότητα των αριθμών συνηγορεί ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, τότε παραπλανούμε τους πολίτες, οι οποίοι θα λάβουν λάθος μηνύματα.
 • 17/10  Η σιγουριά της μνημονιακής προστασίας- Γιώργος Καισάριος
  Ας πούμε ότι μια ελληνική κυβέρνηση που έχει εκλεγεί προσφάτως, αποφασίσει “να σκίσει” τα μνημόνια. Επίσης να πούμε ότι μονομερώς κάποια μελλοντική κυβέρνηση αποφασίσει να διαγράψει το 50% του χρέους μας. Το ερώτημα είναι το εξής: Με τι χρήματα θα χρηματοδοτήσει κάποια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση την λεγόμενη ανάπτυξη; Διότι για να μας δανείσει κάποιος λεφτά για να αναπτυχθούμε, και στη συνέχεια να τους τα φάμε (ξανά), αποκλείεται.
 • 16/10  Η αγορά είναι πάντα υπεράνω της πολιτικής- Γιώργος Καισάριος
  Στο πρόσφατο βιβλίο του, o πρώην πρόεδρος της Fed Alan Greenspan, λέει σε κάποιο σημείο ότι, όταν κατέβηκε από το αεροπλάνο, πήρε κατευθείαν τηλέφωνο να ρωτήσει πώς αντέδρασε η αγορά με αυτά που είχε πει, διότι ακόμα και σήμερα, δεν ξέρει πως θα αντιδράσει η αγορά έπειτα από κάθε ομιλία του. Η διαφορά μεταξύ του Greenspan και των Ελλήνων πολιτικών, είναι ότι εδώ στην Ελλάδα όχι μόνο ξέρουμε τα πάντα, αλλά κάνουμε και υποδείξεις στις αγορές.
 • 15/10  Ποιος θα εξυπηρετήσει το μελλοντικό χρέος στην Ευρώπη;- Γιώργος Καισάριος
  Αν δεν αλλάξει κάτι στο ενδιάμεσο, το χρέος της Γαλλίας θα σκαρφαλώσει στο 120-130% του ΑΕΠ την επόμενη πενταετία και το χρέος της Ιταλίας λίαν επιεικώς στο 150% του ΑΕΠ. Προς το παρόν όμως οι αγορές δεν δείχνουν να ανησυχούν, διότι παρόλο που το χρέος των δυο αυτών χωρών αυξάνεται επικίνδυνα κάθε χρόνο, το κόστος εξυπηρέτησης αυτού στοιχίζει λιγότερο. Το ερώτημα είναι, αν μπορεί αυτή η ισορροπία να διαρκέσει για πάντα.
Επόμενη σελίδα »