Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
IN THE MONEY

Ο παράξενος κόσμος των ελληνικών warrants

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Καισάριου 

Τα warrants μοιάζουν πάρα πολύ με τα δικαιώματα προαίρεσης αλλά με δυο σημαντικές διαφορές. Συνήθως είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμα από τα δικαιώματα και τα warrants εκδίδονται μόνο από εταιρείες. Τα δικαιώματα από την άλλη (options) μπορούν να εκδοθούν και από επενδυτές στις οργανωμένες αγορές. Κατά τα άλλα, ο τρόπος λειτουργίας και αποτίμησης είναι ίδιος με ελάχιστες διαφορές.

Το χαρακτηριστικό του Bermuda απλά δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα εξάσκησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μια νέα πατέντα, είναι ότι ενώ τα warrants πάντα αντιστοιχούν σε μια μετοχή, στην ελληνική περίπτωση κάθε warrant δίνει το δικαίωμα εξάσκησης πολλών μετοχών. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί.

Για κάποιο παράξενο λόγο όμως, στην Ελλάδα οι “ειδικοί” μας λένε ότι τα warrants των ελληνικών τραπεζών αξίζουν ένα πολύ μεγάλο premium, για λόγους που ακόμα μου διαφεύγουν.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα warrants της ΑΛΦΑ.

Για κάθε warrant της ΑΛΦΑ λοιπόν, ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αποκτήσει στο μέλλον έως 7.4 μετοχές της ΑΛΦΑ, ξεκινώντας από 10/12/2013 έως 10/12/2017 με τιμές εξάσκησης από 0,44 έως 0,55 λεπτά (ευρώ λεπτά) ανά μετοχή. 

Αν όμως κάποιος θα μπορούσε να κάνει εξάσκηση για μια μετοχή σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει 0.44 cents (που είναι η τιμή εξάσκησης), πλέον το κόστος του 1/7,4 warrants. Πολύ χοντρικά αν θα έκανε κάποιος εξάσκηση σήμερα, θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 0,44 ευρώ + 0,08 ευρώ = 0.52 ευρώ περίπου (με προχτεσινά κλεισίματα). Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο να το κάνει κάνεις αυτό, από την στιγμή που η ΑΛΦΑ στο ταμπλό έχει 0,42 ευρώ;

Η απάντηση, μας λένε οι πιο ειδικοί, είναι ότι υπάρχει και το time value σε αυτά τα warrants, το οποίο πληρώνεται. Με το συμπάθιο, αλλά για ποιο time value μας λένε;; Όταν κάποιος πουλάει ένα option σε κάποιον, συμφωνώντας να του πουλήσει μια μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή μελλοντικά, τότε αυτός αναλαμβάνει το ρίσκο η μετοχή να πάει πολύ πιο πάνω από την τιμή εξάσκησης και είναι λογικό να ζητήσει ένα premium έναντι αυτού του δικαιώματος.

Η διαφορά όμως με τα τωρινά warrants, είναι ότι η εταιρεία που τα έχει εκδώσει είναι το ίδιο το ΤΧΣ και επιπλέον είναι covered. Άρα δεν υφίσταται το premium του time value όπως στα options, διότι δεν υπάρχει το ρίσκο από την πλευρά του εκδότη (κατά την άποψή μου δηλαδή).

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το εξής: Επειδή τα warrants είναι εξ ορισμού ευρωπαϊκού τύπου (η εξάσκηση μπορεί να γίνει μόνο στην ημερομηνία λήξης), έχουν μικρότερο extrinsic value από ό,τι τα options αμερικανικού τύπου, όπου ο κάτοχος έχει το δικαίωμα της εξάσκησης οποιασδήποτε στιγμής έως την λήξη.

Ανεπίσημα, όλες οι συζητήσεις που έχω κάνει με τους πιο «ειδικούς» μου έχουν όλοι πει (το 100%) ότι ο τρόπος τιμολόγησης αυτών των προϊόντων είναι σε ανεξερεύνητη περιοχή (uncharted waters). Ουσιαστικά κάνεις δεν είναι σίγουρος πως θα πρέπει να γίνει η αποτίμηση, διότι απλά κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Για μένα πάντως, η θεωρία που αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα πρέπει έχουν κάποιο είδος time value premium είναι λάθος. Η αξία για μένα θα έπρεπε απλά να είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής εξάσκησης σε συνάρτηση της τιμής στο ταμπλό. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική, η αξία του warrant στο ταμπλό θα έπρεπε να είναι κοντά στο μηδέν.

Το αν συμφωνεί κανείς με την αγορά και θεωρεί δίκαιες τις τωρινές αποτιμήσεις αυτών των warrants, το ταμπλό είναι εκεί. Τέλος, άσχετα του τι λέω εγώ, η αγορά έχει τον τελευταίο λόγο.

george.kesarios@capital.gr

Ακολουθήστε το Γιώργο Καισάριο στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 07:12  Είσοδος στις αγορές για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά έως εκεί...- Γιώργος Καισάριος
  Όπως έχω ξαναπεί μόνο το περίπου 20% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια της αγοράς. Αποτέλεσμα είναι ότι το υπόλοιπο 80% δεν απασχολεί τις αγορές και δεν τιμολογεί τον κίνδυνο αυτού. Διότι αυτό είναι πρόβλημα των διακρατικών εταίρων μας, όχι της αγοράς.
 • 22/04  Η αγορά την επόμενη μέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- Γιώργος Καισάριος
  Έχω εξηγήσει στο παρελθόν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα δει άνοδο όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο λόγος είναι απλός. Με ένα σωστά κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, η θεωρία λέει ότι τα οικονομικά γρανάζια της οικονομίας θα λειτουργήσουν καλύτερα και άρα αυτό σημαίνει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και άρα άνοδο των μετοχών.
 • 17/04  Πως θα μπορούσε να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση λίγο διαφορετικά- Γιώργος Καισάριος
  Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται για έναν και μόνο σκοπό. Για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος. Και όπως έχουμε ξαναπεί, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό διαγράφονται οι μέτοχοι και μετά σειρά έχουν οι πιστωτές της τράπεζας.
 • 16/04  Σχετικά ανεπηρέαστη ακόμα η Ρωσία- Γιώργος Καισάριος
  Οι μετακυλίσεις ομολόγων του ιδιωτικού τομέα στη Ρωσία υπολογίζονται στα 10 δισ. δολάρια τον μήνα. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση της Ρωσίας, η αγορά και οι μετακυλίσεις σε ευρώ έχουν παγώσει.Κ ανένα ομόλογο σε ευρώ (Eurobonds) δεν έχει ανανεωθεί (μετακυληθεί) τις τελευταίες 6 εβδομάδες, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη στη Ρωσία.
 • 15/04  Γιατί τόση βιασύνη να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες;- Γιώργος Καισάριος
  O τρόπος που γίνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες δεν είναι με βάση τους νόμους και τους κανόνες της αγοράς και εμπεριέχουν πολιτική χροιά. Και δυστυχώς όταν μετά από μερικά χρόνια γίνει αντιληπτό ότι η διαδικασία είναι λάθος (όπως και με το πως έγινε το κούρεμα), τότε θα είναι αργά να μπορεί να ξεδιπλώσει η διαδικασία.
 • 14/04  Γιατί δεν έγινε το κούρεμα το 2010;- Γιώργος Καισάριος
  Για άλλη μια φορά, αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν καλύτερη αν το PSI είχε γίνει νωρίτερα. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που αξιωματούχος του ΔΝΤ το λέει αυτό. Μας το έχει πει και ο Dominique André Strauss-Kahn πριν από αρκετό καιρό. Σας το έχω πει και εγώ προ τριετίας, αλλά κανείς τότε δεν με πίστευε.
 • 11/04  Γιατί η Λεωφόρος Αθηνών δεν είναι μέσα στην τρελή χαρά- Γιώργος Καισάριος
  H επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έχει περισσότερο να κάνει με ένα εσωτερικό ζήτημα του ελληνικού κράτους και λιγότερο με τον ιδιωτικό τομέα της χώρας. Και επειδή δεν προβλέπεται ακόμα αύξηση της πιστωτικής χορήγησης, δεν προβλέπεται να αυξηθεί ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα ακόμα και κατά συνέπεια δεν βλέπουμε σήμερα πάρτι στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
 • 10/04  Γιατί δεν θα χρηματοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας σύντομα- Γιώργος Καισάριος
  Όσο μειώνονται οι καταθέσεις, τόσο πιο δύσκολα μπορεί να χρηματοδοτηθεί η οικονομία από το τραπεζικό σύστημα. Και επειδή δεν βλέπω την εμπιστοσύνη στις τράπεζες να επιστρέφει γρήγορα, εκτιμώ ότι θα περάσουν πολλά χρόνια πριν φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι έχουν αποκατασταθεί οι ισορροπίες στον τομέα των τραπεζικών καταθέσεων.
 • 09/04  Μην φοβάστε την κεντρική τράπεζα- Γιώργος Καισάριος
  Στο ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα είναι βιώσιμη, ας μην γελιόμαστε. Χωρίς υποστήριξη από την Ευρώπη δεν είναι. Χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν θα γίνουμε. Πολλοί θα πουν γιατί χρειαζόμαστε ευρώ, αφού μπορούμε να τυπώσουμε δραχμές και να τα τακτοποιήσουμε όλα αυτά, αντί να χρωστάμε.
 • 08/04  Η ποσοτική χαλάρωση θα αργήσει πολύ ακόμα- Γιώργος Καισάριος
  Ενώ σε πολλές δικαιοδοσίες οι κατά τόπου κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να μειώσουν έως και να ξεδιπλώσουν τα έκτακτα μέτρα νομισματικής υποστήριξης, στην Ευρώπη μάλλον είμαστε στην αρχή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει με βάση και τα πρόσφατα λεγόμενα μελών της ΕΚΤ. Είναι όμως έτσι;
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια