Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
IN THE MONEY

Τί εννοούμε "μη μισθολογικό κόστος";

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Καισάριου

Έχω μπερδευτεί αγαπητέ αναγνώστη. Όλοι ξαφνικά μιλούν για την μείωση του “μη μισθολογικού κόστους”. Τι ακριβώς εννοούν δεν έχω καταλάβει.

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Το μισθολογικό κόστος είναι το συνολικό κόστος από την πλευρά του εργοδότη. Με λίγα λόγια, αυτά που βλέπει (εισπράττει καθαρά) ο εργαζόμενος, καθώς και αυτό που δεν εισπράττει και ούτε βλέπει. Άσχετα του πως καταλογίζονται οι κρατήσεις, ο εργοδότης είναι αυτός που πληρώνει το σύνολο των κρατήσεων του εργαζόμενου.

Ένας άλλος τρόπος να το δούμε αυτό είναι ως εξής. Ο μισθός του μέσου εργαζόμενου δεν είναι αυτό που παίρνει καθαρά στο χέρι, αλλά το συνολικό ποσό που κοστίζει στον εργοδότη του.

Ή με άλλα λόγια, ο μισθολογικό κόστος είναι το συνολικό κόστος που πληρώνει ένας εργοδότης.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, οι πολιτικοί έχουν μπερδέψει τους εργαζόμενους, λέγοντας τους ότι ο εργαζόμενος θα πληρώσει ένα ποσοστό για τις συνταξιοδοτικές του εισφορές και ο εργοδότης πληρώνει ένα άλλο ποσοστό.

Αυτό όμως είναι άπατη. Άσχετα του πως καταλογίζονται οι κρατήσεις λογιστικά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το σύνολο του κόστους θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, ένας εργαζόμενος που παίρνει καθαρά 1.000 ευρώ τον μήνα, δεν παίρνει πραγματικά 1.000 ευρώ. Δεν παίρνει καν το λεγόμενο μεικτό. Στην πραγματικότητα παίρνει σχεδόν 2.000 ή και παραπάνω.

Αντί δηλαδή κάποιος να λέει παίρνω 1.000 ευρώ τον μήνα, θα έπρεπε να λέει παίρνω 2.000 ευρώ, αλλά μετά από τις κρατήσεις μου μένουν 1.000. Και επειδή αυτά τα 2.000 ευρώ είναι αυτά που κοστίζει αυτός ο εργαζόμενος στον εργοδότη του, αυτό είναι και το μισθολογικό κόστος.

Πριν μερικά χρόνια ζήτησα από έναν φίλο μου, να ζητήσει τον λογιστή του να μου αναλύσει ακριβώς πόσο είναι το κόστος του κάθε εργαζόμενου που είχε στην εταιρεία.

Παρακαλώ διαβάστε "Πόσος είναι ο πραγματικός μισθός του μέσου εργαζόμενου". Σημειώστε παρακαλώ ότι τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τον 13ο και 14ο μισθό.

Το αποτέλεσμα της έρευνας (μπορεί σήμερα να είναι διαφορετικά τα νούμερα) είναι ότι για να πάρει ένας εργαζόμενος 1.078 ευρώ καθαρά, το πραγματικό κόστος από την πλευρά του εργοδότη (σε μηνιαία βάση χωρίς extra) ήταν 1.991 ευρώ.

Που θέλω να καταλήξω;

Αν θέλουμε να μειώσουμε τον κόστος από την πλευρά του εργοδότη, τότε θα πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ψέματα στους εαυτούς μας. Αυτά που πρέπει να μειωθούν είναι οι κρατήσεις και κυρίως οι εισφορές, που είναι ίσως οι μεγαλύτερες στον δυτικό κόσμο.

Μειώνοντας τις εισφορές, μπορεί να μειωθεί το μισθολογικό κόστος από την πλευρά του εργοδότη, χωρίς να μειωθούν οι καθαρές αποδοχές του μέσου εργαζόμενου.

Ή μπορεί να γίνει και το εξής. Κρατώντας το συνολικό κόστος από την πλευρά του εργοδότη σταθερό, αλλά μειώνοντας τις εισφορές, οι εργαζόμενοι σε αυτή τη χώρα μπορούν να πάρουν μια γενναιόδωρη αύξηση, χωρίς ουσιαστικά να αυξηθεί το κόστος για κανέναν.

Βέβαια θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση για μια διαφορετική μέρα. Και επειδή δεν με πληρώνει κανένας να γίνω κακός με κανέναν, θα περιοριστώ να πω ότι κάποτε σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το ασφαλιστικό, και κατά πόσο ορισμένοι δικαιούνται να παίρνουν τις παχουλές συντάξεις που παίρνουν, ενώ ορισμένοι άλλοι να ζουν με 500 ευρώ τον μήνα.

Η κατάληξη είναι ότι το μισθολογικό κόστος είναι το συνολικό κόστος από την πλευρά του εργοδότη. Δεν υπάρχει “μη μισθολογικό κόστος” που μπορεί να μειωθεί. Αυτό το λεγόμενο “μη μισθολογικό κόστος” δεν είναι άλλο από τις εισφορές.

Και ναι μεν σωστά ακούγεται αυτές τις μέρες ότι θα πρέπει να μειωθεί το συνολικό εργοδοτικό κόστος, αλλά ας τα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Αυτό που όλοι εννοούν όλοι φοβούνται να ξεστομίσουν, είναι ότι θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές.

Ακολουθήστε το Γιώργο Καισάριο στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 21/01  Πόσο θα κοστίσει το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ- Γιώργος Καισάριος
  Σε κάθε περίπτωση, αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια απλή παρένθεση, θα μας κοστίσει πάρα πολλά διότι μια τέτοια κυβέρνηση εκτιμώ ότι είναι αδύνατον να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να μπορεί η χώρα μας να βγει από τα πολλαπλά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.
 • 09/01  Η αντίστροφη μέτρηση για τον "πάτο" του πετρελαίου άρχισε- Γιώργος Καισάριος
  Ομολογώ ότι δεν το περίμενα τόσο νωρίς. Κι αυτό δεν είναι άλλο από αυτό που έχω αναφέρει εδώ και λίγο καιρό, ότι δηλαδή τα πρώτα σημάδια... πάτου στο πετρέλαιο θα είναι όταν διαβάσουμε αναφορές ότι έχουν ενοικιαστεί μεγάλα tankers για αποθήκευση πετρελαίου και όχι για μεταφορά.
 • 08/01  Θα πετύχει τον σκοπό της η Σαουδική Αραβία;- Γιώργος Καισάριος
  Ας επαναλάβουμε τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να μπορεί μελλοντικά το πετρέλαιο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Παίρνοντας την απόφαση σε επίπεδο ΟΠΕΚ να μην μειωθεί η παραγωγή αργού, έχει αφήσει την υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά, με αποτέλεσμα at the margin, οι τιμές να έχουν πέσει πάρα πολύ.
 • 07/01  Grexit δεν θα γίνει- Γιώργος Καισάριος
  Κατ΄ αρχάς αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα, με κάποιο παράξενο τρόπο που δεν κατανοώ και μου διαφεύγει, βγαίνει από το ευρώ και επιστρέφει στη δραχμή. Το κόστος για την Ευρώπη θα είναι τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα.
 • 05/01  Contrarian play του 2015: Εμπορεύματα- Γιώργος Καισάριος
  Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν να επενδύσει κανείς και να κερδίσει σε κυκλικούς κλάδους. Λίγο-πολύ θα μπορούσε κανείς να δει και τα εμπορεύματα σαν έναν τέτοιο κλάδο σήμερα, ειδικά μετά την πτώση των τελευταίων ετών (όχι μόνο του 2014). Τα εμπορεύματα προς επενδυτική διερεύνηση είναι ο χρυσός, βιομηχανικά μέταλλα, αγροτικά εμπορεύματα και βέβαια το πετρέλαιο.
 • 02/01  Δεν θα μας αποκόψει η Ευρώπη- Γιώργος Καισάριος
  Δεν συμμερίζομαι τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια που έχουν ακουστεί αυτές τις μέρες. Δεν είναι ανάγκη να μας αποκόψουν οι Ευρωπαίοι από το πουθενά. Αυτό το κάνουμε και μόνοι μας, αρνούμενοι να αναδιαρθρώσουμε αυτή την οικονομία με σκοπό να την κάνουμε πιο προσιτή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μη δημιουργώντας το πλαίσιο για την ανάληψη ρίσκου εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα. Μια χαρά μπορούμε να αποκοπούμε από τους πάντες και μόνοι μας, δεν χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους.
 • 31/12  Τι θα επηρεάσει το ελληνικό χρηματιστήριο το 2015- Γιώργος Καισάριος
  Το μεγάλο ερώτημα στους επενδυτές εντός και έκτος Ελλάδος είναι τι θα κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Και λέω ανεξάρτητα, διότι ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα κερδίσει η τωρινή συγκυβέρνηση, θα είναι δύσκολο να μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα πολύ.
 • 30/12  Συνταξιοδοτικό: Δυστυχώς έχουμε περάσει το σημείο μη επιστροφής- Γιώργος Καισάριος
  Το πρόβλημα με τις συνταξιοδοτικές εισφορές σήμερα είναι ότι αυτοί που πληρώνουν έχουν καταλάβει ότι τα λεφτά που πληρώνουν, δεν τα πληρώνουν για τους εαυτούς τους, αλλά για κάποιους άλλους. Η λεγόμενη αλληλεγγύη των γενεών είναι η βασική αρχή του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Αποτέλεσμα είναι ότι οι εισφορές δεν είναι (και ποτέ δεν ήταν άλλωστε) κάποιου είδους κουμπαράς.
 • 29/12  Γιατί το QE έπιασε τόπο στις ΗΠΑ άλλα μπορεί να μην πιάσει στην Ευρώπη- Γιώργος Καισάριος
  O μηχανισμός μετάδοσης του QE στις ΗΠΑ έγινε κυρίως μέσω της στεγαστικής αγοράς. Αρχικά η Fed αγόρασε κρατικά ομόλογα για να μειώσει τα επιτόκια και να βάλει λεφτά στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Στη συνέχεια, αγόρασε μεγάλες ποσότητες στεγαστικών ομολόγων από τις Fannie Mae και Freddie Mac. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειώσει το κόστος της στεγαστικής πιστής, ενώ παράλληλα αυξήθηκε κατακόρυφα η ροή χρήματος προς την στεγαστική πίστη.
 • 24/12  Ο χρυσός δεν έχει να πάει... πουθενά- Γιώργος Καισάριος
  Η κατάληξη είναι ότι η εποχή του χρυσού σαν επένδυση προς το παρόν έχει τελειώσει. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να κάνει ξανά μια κούρσα τύπου 2002-2012, αλλά είναι δύσκολο να ποντάρει κανείς σε αυτό αυτή τη στιγμή. Λογικά όταν και αν γίνει κάτι τέτοιο, θα το δούμε αρκετά πιο πριν, παρακολουθώντας τις εισροές στα διάφορα επενδυτικά σχήματα του χρυσού. Πριν δούμε αποδείξεις περί αυτού, ο χρυσός δεν έχει να πάει... πουθενά.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια