Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαρ-2013 07:21

  Ο αόρατος ρατσισμός

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Καισάριου 

  Η Χρυσή Αυγή λέει θα δημιουργήσει σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατηχητικά και θα προσφέρει πάσης φύσεως βοήθεια σε καθαρόαιμους Έλληνες. Μάλιστα κυκλοφόρησε και ένα αστείο στο Internet, όπου το κόμμα θα έφτιαχνε και ειδική σχολή γυναικείου striptease προκειμένου να έχουμε μόνο Ελληνίδες σε αυτά τα αντρικά μαγαζιά και όχι ξένες.

  Η ελληνική κοινωνία δηλώνει έκπληκτη. Ορισμένοι κάνουν λόγο για ρατσιστικά φαινόμενα και άλλοι λένε ότι καιρός ήταν να βρεθούν κάποιοι να βοηθήσουν τους καθαρόαιμους της φυλής που κατοικούν σε αυτά τα ιερά χώματα.

  Πράγματι, η λογική της Χρυσής Αυγής είναι ρατσιστική και δεν αρμόζουν τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές σε κανένα δυτικό κράτος. Και χωρίς να είμαι σίγουρος, λογικά πρέπει να υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει τέτοιες διακρίσεις.

  Το ερώτημα όμως είναι, πως είναι αυτό πολύ διαφορετικό από το γεγονός ότι κάποιοι θέτουν σαν κριτήριο το γένος για να μπορεί να εισαχθεί κανείς στις στρατιώτες σχολές; Δηλαδή αν κάποιος είναι γεννημένος στην Ελλάδα από Έλληνα πατέρα αλλά όχι Ελληνίδα μητέρα δεν είναι Έλληνας;

  Ακόμα χειρότερος όμως είναι ο πολιτικός ρατσισμός που ασκούν τα ελληνικά κόμματα εδώ και πολλά χρόνια και κανείς δεν έχει πει τίποτα.
   
  Να σας υπενθυμίσω ότι τα πολιτικά κόμματα σε αυτή τη χώρα έχουν χωρίσει τους ανθρώπους σε αυτούς που ανήκουν στο κόμμα και σε αυτούς που δεν ανήκουν. Να σας υπενθυμίσω ότι μόνο οι εγγεγραμμένοι στο κόμμα είναι δυνατόν να βρουν δουλειά στις διάφορες μπίζνες που έχει το ΚΚΕ;

  Να υπενθυμίσω ότι παλιότερα (και σήμερα σε μεγάλο βαθμό) αν δεν ήσουν με το ένα από τα δυο κόμματα εξουσίας - όταν ήταν στην εξουσία - οι πιθανότητες να βρεις εργασία στο δημόσιο ήταν περιορισμένες;

  Αλλά ο ρατσισμός είναι ακόμα βαθύτερος και στην ίδια την ελληνική κοινωνία. Ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, είναι μεν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη και τα εξής:

  • Ήταν στην γερουσία μόνο 3 χρόνια (δεν πρόλαβε καν να τελειώσει η πρώτη του θητεία)
  • Είναι δεύτερης γενιάς Αμερικανός με καταγωγή από την Κένυα
  • Ήταν παντελώς άγνωστος πριν βάλει υποψήφιος για πρόεδρος.

  Θα μπορούσε άραγε κάποιος Έλληνας πολίτης δεύτερης γενιάς από την Αλβανία, τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία, έχοντας διατελέσει μόνο 3 χρόνια στην ελληνική βουλή να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδος, αν υποθέσουμε ότι αξίζει να γίνει και έχει τα προσόντα; Η απάντηση θεωρητικά είναι ναι, αλλά νομίζω ότι συμφωνούμε ότι πρακτικά αποκλείεται.

  Και άρα, ποιος είναι πιο συντηρητικός λαός, οι αμερικανικοί ή εμείς, που θέλουν πάρα πολλοί να λέγονται και προοδευτικοί σε αυτή τη χώρα (κυρίως βέβαια η αριστερά).

  Μήπως τελικά δεν είμαστε προοδευτικοί παρά μια κοινωνία άκρως συντηρητική και ρατσιστική; Μήπως θα πρέπει να κοιτάξουμε καλά καλά τους εαυτούς στον καθρέπτη και να δούμε τι πραγματικά είμαστε μπας και φτιάξουμε κάτι το σωστό σε αυτή τη χώρα;

  george.kesarios@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ