Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Ιουλ-2012 00:09

  Τραπεζικές χασούρες εν ριπή οφθαλμού, σύντομα κοντά σας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Καισάριου 

  Να συνεχίσω από την κουβέντα της Πέμπτης, σχετικά με την αναγκαιότητα να παρθούν χασούρες εκ μέρους της αγοράς, ως η ΜΟΝΑΔΙΚΗ λύση για τραπεζικό πρόβλημα της Ευρώπης.

  Πριν μπω στο θέμα, να κάνουμε λίγο φροντιστήριο, διότι βλέπω ότι πολλοί αναγνώστες ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν τι σημαίνει να είναι κάποιος πιστωτής και το ρίσκο που αναλαμβάνει.

  Ας πούμε λοιπόν ότι είσαι χονδρέμπορος τσιγάρων και το περίπτερο με το οποίο συνεργάζεσαι πτωχεύει. Θα πάρεις τα λεφτά σου πίσω από το κράτος; Όχι.

  Ας πούμε ότι πτωχεύει η χι εταιρεία και έχεις αγοράσει ένα ομόλογο χαμηλής εξασφάλισης για μια καλύτερη απόδοση. Θα πάρεις τα λεφτά σου πίσω αν πτωχεύσει η χι εταιρεία και μάλιστα από το κράτος; Η απάντηση είναι όχι, αν δεν υπάρχουν assets μετά την μοιρασιά.

  Δεν έχουν καμία διαφορά τα πιο πάνω παραδείγματα από τους επενδυτές σε υβριδικά τραπεζικά χρεόγραφα. Και αυτοί πιστωτές της τράπεζας είναι, και αν πέσει έξω, θα τα χάσουν, όπως θα χάσει αυτός που έχει δώσει πίστωση στο περίπτερο.

  Τώρα αν ορισμένοι νομίζουν ότι, όλοι αυτοί έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω και μάλιστα, να βάλουν τον φορολογημένο να τα πληρώσει, τότε πάω πάσο και δεν έχουμε τίποτα άλλο να συζητήσομε, διότι έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.

  Στο λοιπόν, που λένε και οι κουμπάροι...

  Αν και προσωπικά εκτιμώ ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη τα εργαλεία και την νομοθετική δύναμη να μπορούν να δώσουν λύσεις στο τραπεζικό πρόβλημα της Ευρώπης, η ΕΕ για κάποιο παράξενο λόγο θεωρεί ότι χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο. Θα δώσω λοιπόν το δικαίωμα της αμφισβήτησης στην ΕΕ και σήμερα θα σας παρουσιάσω σε περίληψη τι περίπου λέει αυτό το νέο πλαίσιο, που υποτίθεται ότι θα μπει σε λειτουργία σε μερικά χρόνια.

  Το κειμένο είναι αρκετά ενδιαφέρον, διότι πέραν από το γεγονός ότι αντιγράφει περίπου τις δικαιοδοσίες που έχει η FDIC, διάβασαν το μυαλό μου όσον αφορά το πως θα πρέπει να γίνονται τα πράγματα, που, λίγο - πολύ έχω κάνει αναφορά σε αρκετά άρθρα για την διαδικασία.

  Για όσους δεν έκαναν κοπάνα από το φροντιστήριο αγγλικών και δεν πήγαν χαμένα τα λεφτά των γονιών σας, το κείμενο στα αγγλικά είναι εδώ.

  σελίδα 13 (σε μετάφραση):

  Το εργαλείο bail-in θα δώσει στις αρχές (ασφάλισης καταθέσεων) τη δύναμη να διαγράφουν υποχρεώσεις μη εξασφαλισμένων πιστωτών, τραπεζικών ιδρυμάτων που, έχουν αποτύχει και να μετατρέψουν πιστωτικές υποχρεώσεις σε κεφάλαιο (debt claims to equity). Το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακεφαλαιοποιούνται τραπεζικά ιδρύματα που, είτε έχουν πέσει έξω ή είναι στα πρόθυρα της αποτυχίας, επιτρέποντας στις αρχές να αναδιοργανώσουν και να επαναφέρουν το κάθε ίδρυμα σε λειτουργία. Αυτό θα επιτρέψει στις αρχές ευελιξία ανταπόκρισης όταν αποτύχει κάποιο πιστωτικό ίδρυμα. Θα συνοδεύεται από την απόλυση της διοίκησης, υπεύθυνη για τα προβλήματα και τον σχεδιασμό έτσι ώστε, το ίδρυμα αυτό να επαναλειτουργήσει ξανά.

  Με λίγα λόγια, ό,τι σας έχω περιγράψει σχετικά με τις δικαιοδοσίες και την διαδικασία που ακολουθεί η Αμερικανική FDIC.

  Το κείμενο είναι αρκετά ενδιαφέρον, διότι μεταξύ άλλων, δεν αποκλείει χασούρες ακόμα και σε ομολογιούχους πρώτης κυριότητας, που σημαίνει ότι παύει το pari passu με τους καταθέτες... όπως φωνάζω τόσο καιρό.

  Θεωρητικά πάντα, αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα (και θα φτάσουν στην περίπτωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας), οι ομολογιούχοι πρώτης κυριότητας θα μπορούν να μετατρέψουν τις υποχρεώσεις που έχει απέναντί της η τράπεζα σε μετοχές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γλιτώσουν τις χασούρες (βλέπε ομολογιούχοι της GM).

  Διότι αν στο παράδειγμα του περιπτέρου που σας είπα πιο πάνω, οι υποχρεώσεις του είναι τόσες πολλές, που και να αναλάβει κάποιος το περίπτερο, που είναι εξασφαλισμένος πιστωτής και δεν θα μπορεί να το λειτουργήσει (λόγω του φόρτου των υποχρεώσεων), τότε δεν έχει νόημα το debt to equity swap και απλά παίρνεις τη χασούρα σου.

  Η Ευρώπη λοιπόν έχει ετοιμάσει ένα πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ανακεφαλαιoποιούνται τραπεζικά ιδρύματα με ταχείς διαδικασίες και να αποδίδονται οι δέουσες χασούρες, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι, αν χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να είναι όσο το λιγότερο δυνατόν.

  Το κακό είναι ότι η πιο πάνω οδηγία απευθύνεται στις κατά τόπους ασφαλιστικές αρχές καταθέσεων και δεν είναι η βάση για μια πανευρωπαϊκή αρχή που, θα κάνει αυτή τη δουλειά. Και μέχρι να δω κάποια πανευρωπαϊκή αρχή, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο ότι αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε εμείς.

  Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον το πλαίσιο έχει διαμορφωθεί και ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια, αυτή η οδηγία θα είναι η βάση για μια πανευρωπαϊκή αρχή εκκαθάρισης και όχι απλά σαν οδηγία προς τις περιφερειακές κυβερνήσεις.

  Τέλος, οι αγοραστές υβριδικών ευρωπαϊκών τραπεζικών χρεογράφων και κοινών μετοχών, θα πρέπει από δω και πέρα να είσαστε πολύ προσεκτικοί, διότι όταν θα μπει σε ισχύ αυτή η οδηγία, το τραπεζικό λόμπι, που μέχρι σήμερα έχει καθυστερήσει τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, δεν θα έχει πλέον την δύναμη να κάνει το οτιδήποτε. Έχετε προειδοποιηθεί...

  george.kesarios@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ