Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιουν-2018 13:08

  "Θαμποί" έπαινοι για το ανακοινωθέν της συνάντησης Trump-Kim

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Θαμποί" έπαινοι για το ανακοινωθέν της συνάντησης Trump-Kim

  του Mark Fitzpatrick

  Με βάση οποιοδήποτε κριτήριο, η συμφωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Donald trump και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-un στις 12 Ιουνίου, είναι λειψή. Δεν προσδιορίζει την "αποπυρηνικοποίηση”, δεν προβλέπει σημαντικές προθεσμίες για την επίτευξη των αναμενόμενων στόχων και δεν αντιμετωπίζει καμία από τις άλλες προκλήσεις που θέτει η Βόρεια Κορέα στον κόσμο, στην περιοχή και στους δικούς της ανθρώπους.

  Το σύντομο ανακοινωθέν τεσσάρων σημείων δεν λέει τίποτα για πυραύλους, χημικά και βιολογικά όπλα, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαγωγές ή άλλα ζητήματα ενδιαφέροντος. Ακόμη και η "αποπυρηνικοποίηση” τίθεται με την έννοια της "εργασίας προς” αυτό το στόχο. Στην αμερικανική γλώσσα, η συμφωνία ήταν κάτω του μετρίου.

  Το επίπεδο και η μορφή της Συνόδου ήταν ασφαλώς ιστορικά. Παρείχε το στάτους παγκόσμιας κλάσης στον δεσποτικό Kim, δίνοντάς του ακριβώς αυτό που ήθελε όσον αφορά τη θέση του ως ένα ισότιμο, πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος.

  Το περιεχόμενο ωστόσο δεν προσέφερε τίποτα νέο. Στην πραγματικότητα, η ανακοινωθείσα συμφωνία ισοδυναμεί με πολύ λιγότερο από αυτό που επιτεύχθηκε στις προηγούμενες συμφωνίες το 1992, 1993, 1994, 2000, 2005 και 2007. Και χωρίς τα μέτρα επαλήθευσης. το αποτέλεσμα της συνόδου της Σιγκαπούρης ωχριά σε σύγκριση με την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν από την οποία ο trump αποχώρησε πριν από ένα μήνα. Η υποκρισία είναι πέρα από λόγια.

  Εκτός από τη δουλειά που έγινε προς την αποπυρηνικοποίηση, η μόνη άλλη δέσμευση του Kim ήταν να ανακτήσει τις αποζημιώσεις POW/MIA από τον κορεατικό πόλεμο, μια διμερής δέσμευση η οποία είναι σε ισχύ από το 1990 μέχρι το 2005, προτού ο υπουργός Άμυνας Donald Rumsfeld μονομερώς δώσει τέλος στη διαδικασία.

  Στο μεταξύ, αν και οι αμερικανικές κυρώσεις θα παραμείνουν για την ώρα, η αμερικανική εκστρατεία "μέγιστης πίεσης” που είχε βοηθήσει να πειστεί η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, έχει τώρα λήξει. Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει να χαλαρώνει την εφαρμογή των αυστηρών κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθετήθηκαν το περασμένο έτος. Επίσης, σύμφωνα με τον Trump, στην μετά το τέλος της Συνόδου συνέντευξη Τύπου, παρελθόν αποτελούν και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, τις οποίες χαρακτήρισε "πολύ προκλητικά παιχνίδια πολέμου”. Είναι απίστευτο ότι πήρε αυτή την απόφαση χωρίς πρώτα να συμβουλευτεί τη Νότια Κορέα. Ένας κεραυνοβολημένος πρόεδρος Moon Jae-in, δήλωσε διπλωματικά ότι "πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι λέει ο πρόεδρος trump”.

  Στη συνέντευξη Τύπου επίσης ο Trump υπονόμευσε τη διεθνή εκστρατεία που στόχο έχει να εκθέσει και να δώσει τέλος στην φοβερή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Βόρεια Κορέα. Αναφερόμενος "στη δύσκολη κατάσταση εκεί”, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρείχε ηθικό ισοδύναμο λέγοντας ότι "είναι δύσκολα σε πολλά μέρη, όχι μόνο εκεί”.

  Ας ελπίσουμε ότι έχει δίκιο ότι δεκάδες χιλιάδες κρατουμένων στα γκούλαγκ της Βόρειας Κορέας θα είναι οι "μεγάλοι νικητές” της συνόδου της Σιγκαπούρης, αλλά δεν υπήρξε εξήγηση πώς θα συμβεί αυτό, εκτός της προσδοκίας ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε πολιτική μεταμόρφωση ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Trump επανειλημμένως κατηγορούσε τον προκάτοχό του ότι είχε παρόμοιες ελπίδες αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

  όσο απογοητευτικό και αν είναι, το αποτέλεσμα της Συνόδου της Σιγκαπούρης είναι ασφαλώς καλύτερο από την εναλλακτική της κλιμάκωσης της έντασης και των προκλήσεων που χαρακτήριζαν την χερσόνησο της Κορέας μέχρι φέτος. Ο Trump και ο Kim έχουν μειώσει την απειλή πολέμου για την οποία και οι δύο ήταν υπεύθυνοι πέρυσι. Οι εργασίες για μια συνθήκη ειρήνης και η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης, πρέπει τώρα να ξεκινήσει σοβαρά.

  Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo, ως επικεφαλής της διαδικασίας από την πλευρά των ΗΠΑ, προσφέρει μια ακτίνα ελπίδας. Σε αντίθεση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, John Bolton, o Pompeo έχει επενδύσει βαθιά στη διπλωματία με τη Βόρεια Κορέα και στο να καταστεί λειτουργική η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης. Μπορεί να περάσει λίγος χρόνος προτού δούμε θετικά αποτελέσματα. Μέχρι τότε, η κατάλληλη απάντηση είναι να ελπίζει κανείς για το καλύτερο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/survival-blog/2018/06/faint-praise-for-trump-kim-summit

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων