Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαϊ-2018 08:44

  Ποιες οι επιλογές των ΗΠΑ μετά από την αποχώρηση από τη συμφωνία για το Ιράν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ποιες οι επιλογές των ΗΠΑ μετά από την αποχώρηση από τη συμφωνία για το Ιράν

  Ο εκτελεστικός διευθυντής του IISS-Americs, Mark Fitzpatrick, προειδοποίησε ότι η απόφαση του Trump να αποχωρήσει από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν είναι ένα πλήγμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και μια απόφαση που θα "σαμποτάρει” την πίστη στην αμερικανική ηγεσία ανά τον κόσμο.

  Όπως έγραψε στο Prospect Magazine, "η παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν από τον Αμερικανό πρόεδρο Trump, με την εκ νέου επιβολή των πυρηνικών κυρώσεων, είναι η πιο καταστροφική απόφαση της ταραγμένης προεδρίας του μέχρι σήμερα. Χωρίς καμία καλή αιτία, η απρόσεκτη πράξη του υπονομεύει την αμερικανική ηγεσία και αξιοπιστία, αποξενώνει τους συμμάχους, προκαλεί αντίποινα και υπονομεύει την πυρηνική τάξη στη Μέση Ανατολή”.

  Ο Fitzpatrick δήλωσε στο Radio Free Europe: "Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Trump έχει κάνει κάτι φυσικό για αυτόν. Η αποχώρηση από τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στην αμερικανική ηγεσία και αξιοπιστία. Η αποχώρηση από την ΤΡΡ (πολυμερή εμπορική συμφωνία) ήταν άλλο ένα τέτοιο πλήγμα”.

  Ο κίνδυνος για τις αμερικανό-ευρωπαϊκές σχέσεις επισημάνθηκε επίσης από τη συνάδελφο του Fitzpatrick, Mahsa Rouhi, ερευνήτρια για τη μη διάδοση οπλων και την πυρηνική πολιτική. Η ανάλυσή της για το Al-Monitor προέβλεπε ότι ο Trump θα κατηγορούσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για το ότι απέτυχαν να επαναδιαπραγματευτούν και να "διορθώσουν” τη συμφωνία.

  Η επίδραση στο πρόγραμμα πυρηνικών της Β. Κορέας
  Ο Fitzpatrick υποστήριξε ότι η προσέγγιση του trump δημιουργεί κινδύνους για τις προσπάθειες περιορισμού της Βόρειας Κορέας. Δήλωσε στους Japan Times: "Τώρα που ο Trump έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία για το Ιράν, ο Kim Jong Un θα ειναι διπλά βέβαιος να μην παραδώσει κανένα τμήμα του πυρηνικού του οπλοστασίου για απλές αμερικανικές υποσχέσεις”.

  Η Rouhi γράφει στο Foreign Policy ότι οι σκληροπυρηνικοί στην Τεχεράνη και στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιούν τα πρόσφατα γεγονότα στη Βόρεια Κορέα για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους -οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν μπορεί να κερδίσει μόχλευση μέσω ενός επιταχυνόμενου πυρηνικού προγράμματος και οι τελευταίοι υποστηρίζοντας ότι δείχνουν πώς η μικροπολιτική και η αύξηση των εντάσεων μπορεί να φέρει επιτυχία. Αλλά η Rouhi δηλώνει πως αυτές οι θέσεις αγνοούν εξαιρετικά διαφορετικές περιφερειακές δυναμικές.

  Στενεύουν οι αμερικανικές επιλογές
  Η Kori Schake, αναπληρώτρια-γενική διευθύντρια του IISS, δήλωσε στην Washington Post: "Δεν βλέπω πώς αυτό σφίγγει τη θηλιά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή την άλλη επικίνδυνη συμπεριφορά του”.

  Πρόσθεσε: "Θα μας κάνει πιο δύσκολο το να έχουμε τη διεθνή συνεργασία που θέλουμε. Ο πρόεδρος Trump φαίνεται να έχει συρρικνώσει τις επιλογές του είτε στην καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ή απειλώντας τους πιο κοντινούς φίλους και συμμάχους μας με δευτερογενείς κυρώσεις που θα ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο και θα επιταχύνουν τη διάλυση του δολαρίου ως διεθνές νόμισμα”.

  Ο Emile Hokayem, senior fellow για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια ετών καταστροφής αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή. Τουήταρε: "η απόφαση του Trump για το Ιράν είναι αδικαιολόγητη, επικίνδυνη, μάταιη, ηλίθια και πολλά άλλα. Αλλά η αμερικανική διπλωματία που οδήγησε στη συνέχεια του 2015, συνέβαλε επίσης στο να κάνει τα πράγματα χειρότερα στη Μέση Ανατολή καθώς οι ΗΠΑ επιδίωξαν να γοητεύσουν την Τεχεράνη, προκαλώντας στους αντιπάλους τους πανικό.

  Πολλοί από τους ανθρώπους που σχετίζονται με την μοίρα της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας έχουν αγνοήσει, υποτιμήσει τη συριακή τραγωδία και την ευθύνη του Ιράν σε αυτή για την επίτευξη και προστασία της συμφωνίας. Αυτό έχει πλήξει την κατάσταση της συμφωνίας. Οι σύριοι δεν θα ξεχάσουν”.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/iiss-voices-2018-2623/may-c4af/us-abandons-iran-nuclear-deal-iiss-experts-react-824b

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων