Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Μαϊ-2018 09:29

  Ποια τα αποτελέσματα της Συνόδου Βόρειας και Νότιας Κορέας;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ποια τα αποτελέσματα της Συνόδου Βόρειας και Νότιας Κορέας;

  του Mark Fitzpatrick

  Οι τίτλοι που αναφέρονται για την έκβαση της συνάντησης της 27ης Απριλίου στην Panmunjom μεταξύ των ηγετών της βόρειας και της Νότιας Κορέας, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δραματικοί. "Οι Κορεάτες θέτουν τολμηρούς στόχους: Ειρήνη μέχρι το τέλος του έτους και κανένα πυρηνικό όπλο”, αναφέρουν οι New York Times. Ωστόσο, η επίτευξη αυτής της υπόσχεσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλληλεπίδραση με την άλλη πλευρά, αρχίζοντας με την επικείμενη σύνοδο που προγραμματίζεται έντονα για το Μάιο ή τον Ιούνιο μεταξύ του Kim Jong Un και του Donald Trump.

  Μπορεί να πετύχει αυτή η σύνοδος; Η επιφυλακτικότητα είναι ο συνήθης τρόπους για τους αναλυτές, και ασφαλώς πολλά μπορεί να πάνε λάθος όταν ο υπερβολικά αισιόδοξος, χωρίς εκπαίδευση πρόεδρος των ΗΠΑ, έρθει σε άμεση επαφή με τον δικτάτορα Kim Jong-un. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην εμπιστευτεί κανείς τον Kim ότι θα είναι πιστός στη δέσμευσή του στη Σύνοδο της Βόρειας με τη Νότια Κορέα για "πλήρη αποπυρηνικοποίηση” ή αναφορικά με τον στόχο για το τέλος του έτους. Πέρα από αυτόν τον στόχο ωστόσο, υπάρχουν σαφείς πιθανότητες για μια λύση.

  Ο λόγος πίσω από την αισιοδοξία είναι πως κάτι νέο κάνει την εμφάνισή του στην Πιονγκ Γιανγκ. Τους δύο τελευταίους μήνες, ο Kim έχει εκπλήξει τον κόσμο επανειλημμένως. Η έκπληξη ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου όταν για πρώτη φορά συνάντησε Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, και ακύρωσε αυτά που είχαν ακούσει από τους ομολόγους τους νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Ακολούθησαν και άλλες πρωτιές, όπως ότι συμφωνήθηκε μια σύνοδος Βορρά-Νότου στο έδαφος της νότιας Κορέας και δημιουργήθηκε μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Moon Jae-in. Η προθυμία του Kim να συζητήσει με τον Moon μια διαδικασία ειρήνης για να δοθεί τέλος στον κορεατικό πόλεμο είναι επίσης ασυνήθιστη. Η Βόρεια Κορέα συνήθως επέμενε ότι μια τέτοια ειρηνευτική συμφωνία είναι ζήτημα μεταξύ της ίδιας και των ΗΠΑ, δεν αφορά το "καθεστώς-μαριονέτα” στη Σεούλ.

  Η διάθεση του Kim να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση τόσο με τον Moon όσο και με τις ΗΠΑ, δεν είναι εντελώς νέα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαιτεί να τερματιστούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-ΗΠΑ ως προϋπόθεση ώστε ο ίδιος να προχωρήσει σε κινήσεις για τη μείωση της έντασης. Επίσης απέρριψε το αίτημα για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

  Το πιο σημαντικό, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τον τερματισμό των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών δοκιμών και -ως εγγύηση για το τελευταίο- την "καταστροφή” του πυρηνικού σταθμού Punggye-ri. Το μορατόριουμ των δοκιμών πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους, αν και από τα τέλη Νοεμβρίου έχει υπάρξει μία de facto διακοπή όλων των πυραυλικών δοκιμών. Ο Kim δεσμεύθηκε επίσης να μην μεταφέρει πυρηνικά όπλα ή τεχνολογία σε άλλα μέρη. Αυτή η υπόσχεση πρέπει να επεκταθεί και σε ό,τι σχετίζεται με τα προϊόντα από χημικά όπλα που η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένως συλληφθεί να μεταφέρει στη Συρία.

  Μιλώντας στη συνάντηση της 20ης Απριλίου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κορέας, ο Kim εξήγησε ότι η αναστολή των δοκιμών με το σκεπτικό ότι το έθνος έχει ήδη επιτύχει το στόχο της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων εξοπλισμένων με πυρηνικά όπλα. Αυτό το πλαίσιο φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την πυρηνική δύναμη -αν και ο λόγος του Kim είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ανάσχεση αυτών των προσπαθειών στο εγχώριο κοινό. Η πολιτική της ταυτόχρονης προώθησης των πυρηνικών δυνάμεων και της οικονομίας (η γραμμή Byungjin) ως εκ τούτου τελείωσε και μια "νέα στρατηγική γραμμή” που επικεντρώνεται στην οικονομία, έχει ξεκινήσει, δήλωσε. Θέτοντάς το κατά αυτόν τον τρόπο, σηματοδοτεί τουλάχιστον μια χαμηλότερη προτεραιότητα που συνδέεται με πυρηνικά όπλα. Μια ανακοίνωση ότι η Βόρεια Κορέα "θα συμμετάσχει στη διεθνή επιθυμία και προσπάθειες για τη συνολική διακοπή της πυρηνικής δοκιμής”, φαίνεται να υποδηλώνει μια επιθυμία να υπογραφεί η συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των δοκιμών.

  Επειδή οι προηγούμενες υπόγειες εκρήξεις έχουν προκαλέσει την κατάρρευση μέρος του βουνού στην Punggye-ri, όπως επιβεβαιώνεται από Κινέζους επιστήμονες, κάποιοι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να κλείσει σε κάθε περίπτωση το σημείο των δοκιμών. Ωστόσο δύο από τα τούνελ παραμένουν λειτουργικά και η Βόρεια Κορέα μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα βουνά για πυρηνικές εκρήξεις, όπως και να διεξάγει υπέργειες δοκιμές. Τον προηγούμενο Αύγουστο, Ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Ri Yong-ho, απείλησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να διεξάγει μια ατμοσφαιρική δοκιμή πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια αδικαιολόγητη πράξη η οποία πιθανώς θα πυροδοτούσε μια κινητική αντίδραση των ΗΠΑ.

  Η υπόσχεση της αποπυρηνικοποίησης πρέπει τώρα να υποστηριχθεί από απτές πράξεις. Μεταξύ των πρώτων μέτρων, η Βόρεια Κορέα πρέπει να τερματίσει την παραγωγή σχάσιμου υλικού και να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις που εμπλέκονται στο Yongbon και αλλού. Αυτό θα είναι δύσκολο. Ακόμη πιο δύσκολες θα είναι οι διευθετήσεις για την επιβεβαίωση της διακοπής και της καταστροφής. Η διαφωνία σχετικά με την επαλήθευση το 2008, τερμάτισε την τελευταία προσπάθεια διάλυσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

  Στο μεταξύ, ο Kim θα έχει τις δικές του απαιτήσεις. Η Βόρεια Κορέα έδωσε κάποιες ενδείξεις για το ποιες θα είναι αυτές, όταν στις 5 Μαρτίου δήλωσε στη Νότια Κορέα ότι δεν θα έχει λόγο να κατέχει πυρηνικά όπλα "εάν οι στρατιωτικές απειλές εναντίον του Βορρά επιλυθούν και εγγυηθεί η ασφάλεια του συστήματος”. Η επίλυση των πυρηνικών απειλών, δεν σημαίνει απαραιτήτως την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων. Στην πρώτη σύνοδο Βορράς-Νότου τον Ιούνιο του 2000, ο τότε ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-iL δήλωσε ότι θα ήταν αποδεκτή η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, εάν ο ρόλος τους άλλαζε σε αυτόν της περιφερειακής διατήρησης ειρήνης.

  Ο δεύτερος όρος του Kim για την αποπυρηνικοποίηση συνεπάγεται την εγγυημένη διατήρηση του καθεστώτος της οικογένειας Kim. Ασφαλώς, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι η οικογένεια Kim θα προστατευτεί σε περίπτωση εξέγερσης του νοτιοκορεατικού λαού, α λα Τσαουσέσκου. Αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων και μια συνθήκη ειρήνης που να τερματίζει το καθεστώς πολέμου που έχει προκύψει από το 1953. Αυτά και άλλα θετικά αποτελέσματα βρισκόταν υπό συζήτηση το 2005, όπως περιγράφονται στην Κοινή Διακήρυξη των Συζητήσεων των Έξι Μερών. Και τα δύο παραμένουν εφικτά, ειδικά εάν η Βόρεια Κορέα αποδεχθεί ξανά τη συνέχιση της παροσίας των αμερικανικών δυνάμεων. Το γεγονός ότι η Βόρεια και η Νότια Κορέα μιλούν μόνες τους για μια διαδικασία ειρήνης ώστε να τερματίσει ο πόλεμος, είναι μια πολλά υποσχόμενη ένδειξη.

  Όταν ο Kim Jong-iL μιλούσε για το ενδεχόμενο οι αμερικανικές δυνάμεις να διαδραματίσουν έναν περιφερειακό ρόλο διατήρησης της ειρήνης, προφανώς είχε στο μυαλό του απρόβλεπτες ενέργειες από την Κίνα. Δεν είναι αδιανόητο ότι ο γιος του ομοίως θα είδε την χρησιμότητα των ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα στην συντριπτική βαρύτητα του Κινέζου γείτονα της Βόρειας Κορέας. Όσο φανταστική και αν φαίνεται σήμερα η ιδέα αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην Ασιάτης εχθρός επιδιώκει δεσμούς με τις ΗΠΑ ως ασφάλιση εναντία στην κινεζική πίεση. Για αυτό ελπίζω πως όταν οριστεί ένας χώρος για τη σύνοδο Kim-Trump, θα είναι το Βιετνάμ. Ο συμβολισμός θα είναι εντυπωσιακός.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/en/politics%20and%20strategy/blogsections/2018-4cda/april-600c/on-the-mountaintop-with-north-korea-cde3
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων