Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Μαρ-2018 09:47

  Μία απίθανη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Trump-Kim

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μία απίθανη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Trump-Kim

  του Mark Fitzpatrick

  Συμφωνώντας να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-un, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έλαβε ένα "ναι” για απάντηση. Οι ΗΠΑ απαιτούσαν πως η αποπυρηνικοποίηση θα πρέπει να αποτελεί στόχο οποιωνδήποτε συνομιλιών. Παραδόξως, ο Kim δήλωσε πως αυτό θα ήταν στο τραπέζι. Με βάση το στυλ του Trump, η αποδοχή της πρότασης του Kim για μια σύνοδο κορυφής, ήταν μια απόφαση που έλαβε μόνος του χωρίς τα οφέλη από την εισροή του State Department. Αντέστρεψε τη συνήθη πρακτική των συνομιλιών σε επίπεδο εργασίας για να καθορίσει τη σκηνή και το περίγραμμα πριν συναντηθούν οι επικεφαλής κρατών.

  Με τέτοια προσέγγιση, θα μπορούσε να πάει στραβά σε μια μεγάλη συμφωνία. Ο Viktor Cha, ένας Βορειοκορεάτης μελετητής, ο οποίος θα βρισκόταν στην ομάδα του State Department εάν δεν αποχωρούσε ως υποψήφιος πρεσβευτής στη Σεούλ, προειδοποιεί ότι μια αποτυχημένη σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να οδηγήσει τη χερσόνησο στο χείλος του πολέμου. Άλλο ένα προσβλητικό tweet, η απαγόρευση ενός πλοίου με φορτίο ή μια βορειοκορεατική πρόκληση, θα μπορούσε να τελειώσει τη μουσική της ειρήνης οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο για την ώρα, ο Trump οδηγεί την κορεάτικη κατάσταση σε ειρηνική κατεύθυνση και θα τολμούσε να πει κανείς, σε μια πιθανή λύση της βορειοκορεατικής απειλής. Εάν απέρριπτε την πρόταση του Kim, θα είχε κλείσει αυτή την ευκαιρία.

  Τι εννοεί ο Kim με την αποπυρηνικοποίηση;
  Η Βόρεια Κορέα πάντα επιμένει στη φράση "αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου της Κορέας”. Αυτό είναι ένας εύσχημος τρόπος να μην δέχεται τον αφοπλισμό, αν και τα μόνα πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στη χερσόνησο, βρίσκονται στο βόρειο μισό. Οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν ότι η Βόρεια Κορέα συχνά διευρύνει τον ορισμό ώστε να συμπεριλάβει και τα εξοπλισμένα με πυρηνικά, αμερικανικά υποβρύχια που συχνά περιπολούν στις θάλασσες ανοιχτά της χερσονήσου και την πυρηνική ομπρέλα που οι ΗΠΑ επεκτείνουν ως μέρος της συμμαχίας ασφάλειας με τη Δημοκρατία της Κορέας. Οι ΗΠΑ ασφαλώς δεν θα παραιτηθούν από τις διευρυμένες εγγυήσεις αποτροπής.

  Εάν προκύψουν διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να απαιτούν τον πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο αφοπλισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα έχει αποδεχθεί αυτόν τον στόχο τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν, στις συμφωνίες του 1994 και 2005. Ωστόσο, αυτές αλλά και μικρότερες δεσμεύσεις σε άλλες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Ημέρας του 2012, ποτέ δεν υλοποιήθηκαν πλήρως. Είναι αμφίβολο το εάν ο Trump μπορεί να πετύχει εκεί που έχουν αποτύχει οι προκάτοχοί του, ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης χρόνου και ταλέντου, υπό τις παρούσες συνθήκες.

  Μέχρι στιγμής, η Βόρεια Κορέα δεν παραιτείται από πολλά. Μια διακοπή των πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, δεν θα εμποδίσει τη συνεχή βελτίωση των συστημάτων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, ο Kim υποστήριξε στην ομιλία του για το Νέο Έτος ότι η Βόρεια Κορέα είχε ήδη επιτύχει το στρατηγικό της στόχο, αυτόν της κατοχής ενός ισχυρού αποτρεπτικού μέσου. Αυτό ήταν επίσης το μήνυμα που προέκυψε μετά από την επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-15 στις 29 Νοεμβρίου.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΙονγιανγκ δεν επέμενε στην αναστολή των συνδυασμένων στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες, όπως έκανε συνήθως στο παρελθόν. Η άσκηση Field Foal Eagle αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο. Ούτε ο Kim ζήτησε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Πρέπει να δοθεί credit στη Βόρεια Κορέα για το ότι έχει κατανοήσει πως οι ΗΠΑ και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να ασκούν τη μέγιστη δυνατή πίεση μέχρι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προς την αποπυρηνικοποίηση.

  Με ποιο τίμημα θα έρθει μια χειραψία;
  Ο Kim ήθελε κάτι άλλο. Το να καθίσει στο τραπέζι με τον ηγέτη του ελεύθερου κόσμου θα δώσει στον Kim το πρεστίζ που κάθε Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει επιδιώξει. Ασφαλώς, είναι ένα status που δεν αξίζει στον δικτάτορα. Ο ηγέτης ενός πυρηνικά εξοπλισμένου κράτους-φυλακή που έχει παραβιάσει όλους τους διεθνείς κανόνες -ακόμη και τον συνδυασμό χημικών όπλων με αδερφοκτονία- δεν αξίζει τη φιλική χειραψία του Trump. Για αυτό, σε μια συνεδρίαση του Λευκού Οίκου το 2003, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Dick Cheney, δήλωσε ότι "δεν διαπραγματευόμαστε με το κακό. το νικάμε”.

  Ωστόσο, η προσέγγιση του Cheney οδήγησε στην άσκοπη εισβολή στο Ιράκ εκείνο τον χρόνο, και στις τρομακτικά αρνητικές συνέπειες που ακόμη στοιχειώνουν τη Μέση Ανατολή με τη μορφή της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε. Η διπλωματία απαιτεί να κρατάει κάποιος τη θέση του, και να αντιμετωπίζει τους αντιπάλους. Μια χειραψία δεν είναι τόσο βαρύ τίμημα σε σχέση με το ενδεχόμενο όφελος.

  Δεν περιμένω από τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα. Είναι πολύ κεντρικής σημασίας για την αίσθηση της διατήρησης του καθεστώτος. Αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, κανένας ξένος αξιωματούχος δεν είχε μιλήσει απευθείας με τον Βορειοκορέατη ηγέτη (ο Dennis Rodman δεν μετράει). Και μόνο ο Kim έχει την εξουσία να λάβει μια τέτοια σημαντική απόφαση. Ο Νοτιοκορεάτης σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Chung Eui-yong, και τα άλλα μέλη της πενταμελούς αντιπροσωπείας, ήταν οι πρώτοι ξένοι που συνάντησαν τον Kim, ο οποίος φιλοξένησε ένα έκτακτο δείπνο τεσσάρων ωρών στις 5 Μαρτίου. Μία σύνοδος Βόρειας-Νότιας Κορέας αναμένεται τώρα να λάβει χώρα στο Panmunjom τον Απρίλιο. Μία σύνοδος Kim-Trump θα ακολουθήσει. Μια σπάνια ευθυγράμμιση των άστρων είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/iiss-voices-2018-2623/march-b1b3/improbable-trump-kim-summit-b0ac

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων