Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 11:24

  Πώς θα σπάσει το αδιέξοδο του Ντονμπάς η Ουκρανία;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς θα σπάσει το αδιέξοδο του Ντονμπάς η Ουκρανία;

  της Anastasia Voronkova

  Ένα νέο νομοσχέδιο που πέρασε από το ουκρανικό κοινοβούλιο, είχε στόχο να επανεντάξει το Ντονμπάς στην Ουκρανία, έχει καταδικαστεί από τη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να σημάνει μια πιο ήπια προσέγγιση του Κιέβου στην τετραετή σύγκρουση.

  Ο μεγάλος τίτλος του νομοσχεδίου -Σχετικά με τις πτυχές της κρατικής πολιτικής για την αποκατάσταση της κρατικής κυριαρχίας στην Ουκρανία επί των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών στις περιοχές Λουκάνσκ και Ντόνεσκ της Ουκρανίας”- αποτυπώνει την περίπλοκη διαδρομή μέχρι το Κοινοβούλιο. Ψηφίστηκε από 280 βουλευτές, μετά από διαβούλευση τριών ημερών όπου έπρεπε να εξεταστούν 700 τροποποιήσεις, εκ των οποίων υιοθετήθηκαν ελάχιστες.

  Εκτός από το ότι περιγράφει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονεσκ και του Λουκάνσκ ως "προσωρινά κατεχόμενες”, το νομοσχέδιο επίσης κατηγοριοποιεί τη Ρωσία ως "επιθετική χώρα”. Δεν περιλαμβάνει καμία άμεση αναφορά στη συμφωνία του Μινσκ, και υποστηρίζει τον αποκλεισμό μεταφορών της Ανατολής και μια απαγόρευση του εμπορίου. Ορίζει ότι η Ουκρανία θα αναγνωρίσει μόνο τα πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου που εκδόθηκαν από αυτονομιστικές αρχές, αποκλείοντας όλα τα άλλα είδη  εγγράφων. Μία από τις τελευταίες τροποποιήσεις που επρόκειτο να υιοθετηθούν στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ήταν μια πρόβλεψη που χορηγεί στους Ουκρανούς πολίτες το δικαίωμα να μηνύσουν τη Ρωσία χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλλουν δικαστικά τέλη.

  Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια πρόβλεψη που παρέχει στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας μια πολύ ευρεία εντολή σε σχέση με τις "ζώνες ασφαλείας”. Αυτές θα οριστούν ως τέτοιες από τον επικεφαλής του στρατού και σε αυτές τις περιοχές, οι δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν όπλα, να προσάγουν πολίτες, να επιθεωρούν και να κατάσχουν οχήματα και ακόμη να εισβάλλουν και να καταλαμβάνουν σπίτια.

  Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν ισχυρή και αποφασιστική, με το υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι το νομοσχέδιο ισοδυναμούσε με "προετοιμασία για πόλεμο” και ότι ήταν "ένα θεμελιώδες πλήγμα” στη διαδικασία ειρήνης που προβλέπεται από τη συνθήκη του Μινσκ.

  Μπορεί το νομοσχέδιο να σπάσει το αδιέξοδο;
  Ενώ η υιοθέτηση αυτού του νομοσχεδίου αυξάνει την αβεβαιότητα και τη μη προβλεψιμότητα για μελλοντικές εξελίξεις της σύγκρουσης, διάφοροι παράγοντες υποδηλώνουν ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού του μέτρου ίσως να μην είναι τόσο καταστροφικές όσο υποδηλώνουν οι αρχικές αντιδράσεις. Πραγματικά, μπορεί να υποδηλώνει την προθυμία να αγκαλιάσει την αλλαγή και να διερευνήσει εναλλακτικές μορφές με έναν τρόπο που είναι θετικός, δεδομένου του τωρινού αδιεξόδου.

  Πρώτον, η διαδικασία του Μινσκ έχει παραμείνει στάσιμη εδώ και καιρό: καμία πλευρά δεν έχει μετακινηθεί πιο κοντά στην εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις -που καταλήγουν σε απώλειες αμάχων και στρατιωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια από το Κίεβο να σπάσει το τρέχον αδιέξοδο και να επανατοποθετηθεί σε σχέση τόσο με την ειρηνευτική διαδικασία και τη Μόσχα, λαμβάνοντας υπόψη την σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί. Ενώ προηγουμένως το Κίεβο είχε πάντα αλληλεπίδραση με τους ηγέτες των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών, αρνούμενο να δει τη Μόσχα ως μέρος της σύγκρουσης, αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή, ανοίγοντας την πιθανότητα μιας επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και πιθανώς, μιας διαπραγμάτευσης μεσοπρόθεσμα.

  Δεύτερον, καθώς είναι επιφυλακτική για την έλλειψη εσωτερικής συνοχής της ΕΕ, για τις γαλλικές και γερμανικές ανησυχίες αναφορικά με τις δικές τους εσωτερικές ατζέντες και τις αποτυχημένες προσπάθειες αναβίωσης του Μινσκ, η Ουκρανία πιθανότατα το θεωρεί ως μια ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί από τους εξωτερικούς αυτούς παράγοντες. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς η απόφαση των ΗΠΑ θα επιτρέψει την πώληση όπλων στην Ουκρανία να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων.

  Τρίτον, ορισμένες από τις πιο ριζοσπαστικές τροποποιήσεις που συζητήθηκαν στη βουλή, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών και εμπορικών δεσμών που έχουν αποσυνδεθεί με τη Ρωσία, και η διακήρυξη των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών ως "τρομοκρατικοί οργανισμοί”, δεν έγιναν αποδεκτά στην τελική έκδοση. Αυτό σηματοδοτεί μια επιφυλακτική προθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας να σφυρηλατήσει μια θέση που είναι αρκετά μαλακή ώστε να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε διαπραγματεύσεις.

  Τέλος, η Ουκρανία ανησυχεί όλο και περισσότερο με την προοπτική των κοινοβουλευτικών εκλογών το 2019 και με την προσπάθεια να ενταθούν οι αργές μέχρι τώρα, μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς και στην οικονομία. Οι πιθανές αλλαγές στα μέλη της ρωσικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής μετά από τις εκλογές του 2018. μπορεί επίσης να σημαίνουν μια κρίσιμη επανεκτίμηση και μια σταδιακή μετρίαση της στάσης του Κιέβου για τη σύγκρουση.

  Αβέβαιες προοπτικές για το μέλλον
  Από μόνο του, το νομοσχέδιο είναι απίθανο να αποτελέσει τον πιο καθοριστικό παράγοντα, και η υιοθέτησή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ή σε έναν συνδυασμό τριών σεναρίων: συνεχιζόμενη παγίωση της σύγκρουσης, μια ισχυρή εξωτερική ώθηση προς την παύση των εχθροπραξιών μετά από μια αυξημένη απειλή κλιμάκωσης ή διαχείριση σύγκρουσης σε ένα διμερές πλαίσιο Ρωσίας-Ουκρανίας μεσο-μακροπροθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, το 2018 μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας στο να καθορίσει ποια από αυτά τα σενάρια θα πραγματοποιηθούν.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/iiss-voices-2018-2623/january-c361/ukraine-reintegration-bill-donbas-deadlock-f051

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων