Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Αυγ-2017 10:23

  "Διαίρει και βασίλευε" - Οι σχέσεις του Maduro με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Διαίρει και βασίλευε" - Οι σχέσεις του Maduro με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας

  Της Amanda Lapo

  Στις 30 Ιουλίου του 2017, η Βενεζουέλα διεξήγαγε εκλογές για μια νέα εθνική Συντακτική Συνέλευση. Ο Πρόεδρος Nicolás Maduro ζήτησε εκλογές σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τη δύναμή του τροποποιώντας το σύνταγμα και ταυτόχρονα να υποβαθμίσει τον ρόλο της Εθνικής Συνέλευσης που κυριαρχείται από την αντιπολίτευση. Σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία, που στιγματίστηκε από βίαιες συγκρούσεις (υπήρξαν τουλάχιστον δέκα θύματα) και μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες, ο λαός της Βενεζουέλας εξέλεξε τη νέα συνέλευση με ποσοστό συμμετοχής 41,53%, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά μόλις 12% σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Παράλληλα, ο Maduro προσπαθεί να εξασφαλίσει τη θέση του, με το να εξασφαλίσει τη στήριξη από τους ψηφοφόρους-κλειδί της χώρας, ήτοι τις ένοπλες δυνάμεις.  

  Εν μέσω του κλίματος πολιτικών αναταραχών και εκτεταμένης βίας στη Βενεζουέλα, ο Maduro εξήρε τον ρόλο των ένοπλων δυνάμεων ως εγγυητές ασφάλειας, λέγοντας στην παρέλαση της 206ης Ημέρας Ανεξαρτησίας στις 5 Ιουλίου ότι "η ενότητα και η αφοσίωση των Ένοπλων Δυνάμεων είναι το μόνο κλειδί για την ειρήνη". Καθώς ο Maduro χάνει τη δημοφιλία του, η υποστήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις είναι καθοριστική για την πολιτική του επιβίωση. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο Maduro προσπάθησε να εξασφαλίσει αυτή την υποστήριξη, παρέχοντας συστηματικά οικονομικά οφέλη και προνόμια στις ένοπλες δυνάμεις.

  Αναπτύσσοντας επιχειρηματικά συμφέροντα

  Από την αρχή της προεδρίας του, ο Maduro ευνόησε τα κορυφαία κλιμάκια των ένοπλων δυνάμεων, εν μέρει με την επέκταση της συμμετοχής του στρατού στις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, μεταξύ του 2013 και του 2017, το Υπουργείο Άμυνας δημιούργησε 12 νέες στρατιωτικές αμυντικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Στρατιωτικής Εταιρείας Mining and Oil and Gas Industries Ltd, που εγγυάται στις ένοπλες δυνάμεις τα έσοδα από τον τομέα εξόρυξης πετρελαίου. Πιο πρόσφατα, η εφαρμογή τον Απρίλιο του "σχεδίου Zamora” - το οποίο αύξησε την παρουσία του στρατού στους δρόμους της Βενεζουέλας - επέτρεψε στις ένοπλες δυνάμεις τον άμεσο έλεγχο της διανομής βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

  Έχοντας αυξήσει τη συμμετοχή της στρατιωτικής δύναμης στην οικονομία, ο Maduro μεταξύ 2013 και 2016 εδραίωσε την πολιτική επιρροή του, διορίζοντας δέκα πρώην αξιωματικούς ως υπουργούς. Τον Ιούνιο του 2017, ο Maduro ανασχημάτισε ολόκληρη την Επιτροπή Αρχηγών Προσωπικού και όρισε νέους διοικητές και για τις οκτώ στρατηγικές περιοχές.

  Με τον διορισμό πιστών οπαδών του σε υψηλότερες βαθμίδες, ο πρόεδρος προσπαθεί να μειώσει τις διαφωνίες στις ένοπλες δυνάμεις. Όπως έχουν αναφέρει διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι διαφωνίες φαίνεται να είναι ευρέως διαδεδομένες στις χαμηλότερες τάξεις των ένοπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με μία πηγή, από την αρχή των αντιδημοκρατικών διαμαρτυριών τον Απρίλιο του 2017, 123 κατώτεροι αξιωματικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση και κατηγορούνται για ανυποταξία, προδοσία ή κλοπή. Ο Maduro υιοθέτησε μια προσέγγιση καρότου και μαστίγιου, επαινώντας τους "πιστούς" και τιμωρώντας σκληρά τους "προδότες".

  Διευρυμένες δυνάμεις

  Ταυτόχρονα, ο Maduro έχει ανακοινώσει τον στόχο του να επεκτείνει την Εθνική Φρουρά, την Εθνική Αστυνομία και την Μπολιβαριανή Ομοσπονδία. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι δύο πρώτες δυνάμεις θα περιλαμβάνουν 20.000 άτομα η καθεμία, ενώ η εθελοντική πολιτοφυλακή σκοπεύει να φτάσει τους 500.000 ένοπλους πολίτες. Το 2016, με προεδρικό διάταγμα, η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία επίσημης παραχώρησης ρόλων δημόσιας τάξης σε παραστρατιωτικές ομάδες. Μία από αυτές τις ομάδες, γνωστή ως "motorisados”, υποστηρίζεται ότι παρείχε στήριξη στην Εθνική Φρουρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Καράκας από τον Απρίλιο έως τον Μάιο φέτος. Ενδυναμώνοντας τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας και τις εθελοντικές πολιτικές πολιτοφυλακές, ο Maduro προσπαθεί να διευρύνει τη βάση των υποστηρικτών του. Πράγματι, η διευρυμένη μπολιβαριανή πολιτοφυλακή ξεπερνά τις συγκριτικά μικρές αλλά καλά εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις.

  Ταυτόχρονα, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας έχουν επωφεληθεί πολύ από τα γενναιόδωρα αμυντικά προγράμματα τόσο του Maduro, όσο και του προκάτοχού του Hugo Chavez. Παρά το γεγονός ότι το 2016 σημείωσε πρωτοφανή οικονομική συρρίκνωση, με τον πληθωρισμό στο 254,9% και με περικοπές 56% του προϋπολογισμού για την άμυνα, η Βενεζουέλα διέθεσε τα τελευταία επτά χρόνια 1,41% του ΑΕΠ στην άμυνα. Μεταξύ του 2011 και του 2015, η χώρα κατέλαβε τη 18η θέση στον κόσμο όσον αφορά τις δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό. Η παρουσία στη στρατιωτική παρέλαση του Ιουλίου εισαγόμενου σύγχρονου κινεζικού και ρωσικού εξοπλισμού, όπως τα τανκς  T-72B1, τα ελαφρά τανκς VN-16, τα αεροσκάφη Su-30MKV Flanker και τα συστήματα αεράμυνας S-300VM (Antey-2500) αντανακλούσε σαφώς τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει το ηθικό των στρατιωτικών δυνάμεων.

  Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα παραμένει απρόβλεπτη. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Maduro μία ημέρα μετά τις εκλογές της 30ης Ιουλίου, παγώνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία υπό αμερικανική δικαιοδοσία, καταδικάζοντας τις "προσπάθειες του Maduro να υπονομεύσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου της Βενεζουέλας" και προτρέποντας τους εκλεγμένους στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση να μην αναλάβουν καθήκοντα. Η περαιτέρω εσωτερική αστάθεια και η διεθνής πίεση ενδέχεται να επιδεινώσουν τις ρωγμές στις ένοπλες δυνάμεις και στις πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ