Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιουλ-2017 09:43

  Νέο γαλλογερμανικό πρόγραμμα πολεμικού αεροσκάφους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέο γαλλογερμανικό πρόγραμμα πολεμικού αεροσκάφους

  του Douglas Barrie

  Τρεις δεκαετίες μετά από την αποτυχία μιας προηγούμενης κοινής προσπάθειας, η Γαλλία και η Γερμανία θα επιδιώξουν εκ νέου ένα συνεταιρικό πρόγραμμα πολεμικών αεροσκαφών, μέρος ενός ευρύτερου project για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας και ολοκλήρωσης.

  Η τελευταία φορά που το Βερολίνο και το Παρίσι επιχείρησαν μια συνεργασία για ένα εμπορικό αεροσκάφος, το Λονδίνο ήταν στον πυρήνα της προσπάθειας, ως ένας βασικός εταίρος στα μέσα της δεκαετίας του 1980, σε ένα ευρωπαϊκό project πέντε κρατών. Η Γαλλία εγκατέλειψε τη συμμετοχή το 1985 λόγω των απαιτήσεων και θεμάτων βιομηχανικής εργασίας, με ορισμένους στο Παρίσι να εκτιμούν ότι θα ακολουθούσε και η Γερμανία το παράδειγμά της. Αντιθέτως, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισαν με την ανάπτυξη του Eurofighter.

  Αυτή τη φορά ωστόσο, η θέση του Λονδίνου είναι αυτή που μοιάζει άβολη. Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ και οι πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, ρισκάρει να υπονομεύσει την αξιοπιστία του Λονδίνου ως ένας πιθανός εταίρος στα μελλοντικά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.

  Ο πρόεδρος Emmanuel Macron και η Καγκελάριος Angela Merkel ανακοίνωσαν στις 13 Ιουλίου το γαλλό-γερμανικό project, στη διάρκεια μιας κοινής υπουργικής συνεδρίασης στο Παρίσι. Η Ισπανία και η Σουηδία είναι επίσης πιθανοί εταίροι στο project, με τις συνομιλίες να βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2017.

  Το ανακοινωθέν της εκδήλωσης ανέφερε: "Η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν να αναπτύξουν ένα ευρωπαϊκό αεροπορικό πολεμικό σύστημα, υπό την ηγεσία των δύο χωρών, για να αντικαταστήσει τους τωρινούς στόλους πολεμικών αεροσκαφών μακροπρόθεσμα. Οι δύο εταίροι θέλουν να οριστικοποιήσουν έναν κοινό οδικό χάρτη έως τα μέσα του 2018”. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

  Η Γερμανια έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για πολεμικά αεροσκάφη υπό την αιγίδα ρου προγράμματος της αεροπορίας Next Generation Weapon Syste,m/Future Combat Air System (NGWS/FCAS). Αυτό εξετάζει τις επιλογές αντικατάστασης του αεροσκαφους επίγειας επίθεσης Tornado γύρω στο 2035. Αυτό το έργο θα τροφοδοτηθεί τώρα στο κοινό πρόγραμμα. Η γαλλική πολεμική αεροπορία μπορεί να προσπαθήσει να αντικαταστήσει το αεροσκάφος της Mirage 2000D στον ίδιο χρόνο. Εάν το γαλλογερμανικό project πολεμικού αεροσκάφους υλοποιηθεί, ο τύπος θα λειτουργούσε αρχικά μαζί με τις πλατόφρμες "κληρονομιάς” κάθε αεροπορίας, το γαλλικό Dassault Rafale και το γερμανικό Eurofighter. Στην περίπτωση των δύο τελευταίων τύπων, αυτά πιθανότατα θα αρχίσουν να αντικαθίστανται κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 1940.

  Η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντικατάσταση του πολεμικού αεροπορικού του στόλου, φαίνεται κάπως ρευστή. Ενώ το F-35 Lightning θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της μελλοντικής αεροπορικής ικανότητας του ΗΒ, ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών και του μείγματος του στόλου δεν έχει ακόμη γίνει φανερός. Στο πλαίσιο της αγγλό-γαλλικής αμυντικής συνθήκης του 2010, το Λονδίνο και το Παρίσι εργάζονται μαζί σε ένα μη επανδρωμένο πολεμικό αεροπορικό όχημα, αλλά το μακροπρόθεσμο μέλλον αυτού του project δεν έχει ακόμη εκπονηθεί. Έχοντας ολοκληρώσει στην Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική του 2005, ότι ένα επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος ήταν απίθανό να ζητηθεί πέραν του F-35, μέχρι το 2015 αυτή η υπόθεση θα επανεξεταζόταν.

  Η Airbus Defence and Space εργάζεται ήδη σε μελέτες ιδεών που θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του γερμανικού NGWS/FCAS, με απεικονίσεις που δείχνουν ένα αεροσκάφος διπλών κινητήρων με σχεδιαστικά χαρακτηρτιστικά. Η βιομηχανική δομή ενός γαλλό-γερμανικού προγράμματος ίσως να απαιτούσε κάποια διαπραγμάτευση, από τη στιγμή που η συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού θα τοποθετούσε την αξία της Airbus σε ισχυρή θέση.

  Η ΒΑΕ Systems, η οποία συνεργάζεται με τη Dassault στο αγγλο-γαλλικό UCAV, συνεχίζει επίσης να διεξάγει ταξινομημένη έρευνα στα επόμενης γενιάς πολεμικά αεροσκάφη που εξετάζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Η εταιρεία με έδρα στη Βρετανία ήρθε αντιμέτωπη με ανταγωνισμό από την Airbus για την εξασφάλιση υποστηρικτικής εργασίας στο τουρκικό αναπτυξιακό project πολεμικών αεροσκαφών TFX, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία εξετάζουν επίσης πιθανή συνεργασία στον τομέα των πολεμικών αεροσκαφών.

  Μαζί με την ενίσχυση των πολεμικών αεροσκαφών, το γαλλογερμανικό ανακοινωθέν επίσης ενισχύει άλλους τομείς για αυξημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας-αεροναυπηγικής, συμπεριλαμβανομένων: εξέτασης των δυνατοτητων για ένα ευρωπαϊκό σκάφος θαλάσσιας περιοποίας. Δημιουργίας ενός αεροπορικού μη επανδρωμένου οχήματος αναγνώρισης. Καθορισμός του επόμενου προτύπου για το επιθετικό ελικόπτερο Tiger, και δημιουργία μιας διεθνικής μονάδας C-130J από το 2021.

  Ενώ το Βερολίνο και το Παρίσι θα συνεργαστούν συνολικά στον τομέα της άμυνας -εάν αυτά τα projects εφαρμοστούν με επιτυχία- η πορεία της ευρωπαϊκής τροχιάς του Λονδίνου είναι πολύ λιγότερο βέβαιη.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/en/militarybalanceblog/blogsections/2017-edcc/july-c5e6/european-combat-aircraft-5a2b

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ