Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 10-Ιαν-2019 08:40

    Τα… μικρόβια που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Στο σώμα μας "συγκατοικούν” περίπου 100 τρις μικρόβια και ο σωστός συνδυασμός τους μας εξασφαλίζει υγιή οργανισμό και οργανικές λειτουργίες. Ωστόσο το μικροβίωμα και η ισορροπία ανάμεσα στους πληθυσμούς των μικροβίων και των βακτηρίων που το απαρτίζουν, παίζουν ρόλο στο αν θα χάσουμε ή θα πάρουμε κιλά. 

    Τροφές για υγιές και αποτελεσματικό μικροβίωμα 
    Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να ελέγξουμε το μικροβίωμα και το πώς επηρεάζει την υγεία και τον αριθμό στη ζυγαριά μας κάνοντας τις  σωστές διατροφικές επιλογές. 

    Βάλτε προβιοτικά στη διατροφή σας: Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση προσφέρουν άμεσα σημαντική ποσότητα προβιοτικών στο πεπτικό μας. Το φυσικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική επιλογή – αποφεύγετε όμως τα γιαούρτια με φρούτα και τα "επιδόρπια” γιαουρτιού, αφού είναι πιο επεξεργασμένα και μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχαρη. Το κεφίρ, ένα ρόφημα γάλακτος που προέρχεται από την καλλιέργεια ενός καλού μύκητα, είναι επίσης εξαιρετική επιλογή. Πώς βοηθούν τα προβιοτικά; Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου (ένα παράπλευρο όφελος αυτού είναι η πιο ισχυρή αποτοξίνωση), βοηθούν την πέψη, μειώνουν το φούσκωμα και τα αέρια, και μας διευκολύνουν με τη σωστή διατροφή να χάσουμε βάρος. 

    Ανοίξτε ένα βαζάκι τουρσί: Μπορεί να το έχουμε συνδυάσει με τη νηστεία, με την Καθαρή Δευτέρα, ή με το burger… τα τουρσιά όμως κάνουν καλό στην υγεία μας με πολλούς τρόπους – και όχι, δεν είναι μόνο για την όρεξη! Για να καταλήξει το αγγουράκι να γίνει τουρσί έχει υποστεί μια διαδικασία ζύμωσης που κάνει όλη τη διαφορά για το μικροβίωμα του εντέρου μας. 

    Αυξήστε τις φυτικές ίνες: Δεν μας χορταίνουν μόνο: Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις δείχνει πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συμβάλουν στην ανάπτυξη των φιλικών για τον οργανισμό βακτηρίων. 

    Μην "κολλάτε" στις ίδιες τροφές: Όσο περισσότερα και πιο διαφορετικά τρόφιμα τρώμε, τόσο πιο πιθανό είναι να αποικείται το πεπτικό μας από ποικιλία από ωφέλιμα μικρόβια. Αμερικανική μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που είχαν υγιεινό βάρος, φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης και καλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είχαν αυξημένα τρία διαφορετικά είδη βακτηρίων: Firmicutes, Bifidobacteria και Clostridium leptum. Δύο γαλλικές μελέτες επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό. Στις δύο αυτές μελέτες, όσο μεγαλύτερη ποικιλία μικροβιώματος είχαν οι συμμετέχοντες τόσο μειωνόταν η πιθανότητα παχυσαρκίας και ο κίνδυνος για διαβήτη. Μετάφραση: Μην τρώτε κάθε μέρα κοτόπουλο και σαλάτα. Όσο υγιεινό κι αν είναι αυτό το γεύμα δεν θα σας προσφέρει όσα θα μπορούσε αν δεν εμπλουτίζετε τη διατροφή σας και με άλλες τροφές. 

    Οι τροφές που θρέφουν τα βλαβερά μικρόβια
    Αν τρώτε συχνά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πολλές λιπαρές πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, π.χ. λιπαρά τυριά και κρέας, "ταΐζετε" ένα είδος βακτηρίου, το Bilophilia, που έχει σχετιστεί με την αύξηση φλεγμονών που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ