Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 01-Νοε-2018 09:05

    Μπορεί το λίπος να είναι σύμμαχός μας κατά της παχυσαρκίας;

    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Είναι ευρέος γνωστό ότι το περιττό βάρος και λίπος στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία η οποία έχει ως συνέπεια πολλαπλά προβλήματα υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με πιο γνωστές αυτές της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας και της σωστής διατροφής. Παρόλα αυτά το φαινόμενο της παχυσαρκίας επιμένει να μας ταλαιπωρεί και συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά του ακόμη και σε χώρες της Αφρικής όπου κυμαίνονται σε μερικές χώρες μεταξύ 15% και 25%. 

    Στην Ελλάδα τα ποσοστά της παχυσαρκίας κυμαίνονται μεταξύ 20%-30%, που σημαίνει ότι ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύει να αρρωστήσει λόγω του περιττού βάρους και λίπους που αποθηκεύει ο οργανισμός του.

    Τα παραπάνω στοιχεία μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις για τη μείωση της παχυσαρκίας δεν είναι ιδιαίτερα   αποτελεσματικές.

    Το καφέ και το λευκό λίπος

    Από το 2009, η επιστημονική κοινότητα στράφηκε στο "καφέ λίπος”, ένα άλλο είδος λίπους που έχει ο άνθρωπος το οποίο, σε αντίθεση με το κανονικό ή "λευκό λίπος”, δεν είναι βλαβερό και μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το βάρος μας. Το καφέ λίπος παράγει θερμότητα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, σε συνθήκες έκθεσης στο κρύο. Για να το κάνει αυτό ξοδεύει μεγάλα ποσά ενέργειας η οποία μπορεί να ανακτηθεί από το λευκό λίπος, που ως γνωστό είναι η αποθήκη ενέργειας το σώματός μας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λευκού λίπους και κατά συνέπεια στη μείωση της παχυσαρκίας και νοσηρότητας.

    Μια εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη για το λίπος

    Ενώ οι επιστήμονες προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τις ιδιότητες του καφέ λίπους παρατήρησαν ότι και το λευκό λίπος παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες με το καφέ. Για παράδειγμα, το λευκό λίπος μπορεί να ενεργοποιηθεί με το κρύο αλλά και με την άσκηση και να αλλάξει τη λειτουργία του σε λειτουργία καφέ λίπους, δηλαδή να παράγει θερμότητα. Το λευκό λίπος που έχει υποστεί αυτή την αλλαγή ονομάστηκε "λευκό τύπου καφέ λίπος”. Αυτή η αλλαγή λειτουργίας του λευκού λίπους θα είχε ως αποτέλεσμα το λευκό λίπος να λειτουργήσει ως σύμμαχος στην προσπάθειά μας να το μειώσουμε. 

    Ελληνικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

    Την τελευταία πενταετία, το εργαστήριο περιβαλλοντικής φυσιολογίας (FAME Lab) της Σχολής Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποίησε μια σειρά μελετών προς την κατεύθυνση αυτή σε υγιή άτομα. Η πρώτη μελέτη αφορούσε την παρουσία του "λευκού τύπου καφέ λίπος” στην περιοχή της κοιλιάς όπου συνήθως αποθηκεύεται το λευκό λίπος. Οι ερευνητές  πραγματοποίησαν βιοψίες λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, και επιβεβαίωσαν ότι το "λευκό τύπου καφέ λίπος” υπάρχει. 

    Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε μέσω της παρουσίας μίας πρωτεΐνης που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη λειτουργία του καφέ λίπους, η απo-συζευκτική πρωτεΐνη 1 ή UCP1. Οι ερευνητές  διαπίστωσαν επίσης ότι η UCP1 που βρισκόταν στο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αυξάνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι, που υποδεικνύει ότι αυξάνεται με το κρύο και επίσης ότι το συγκεκριμένο λίπος είναι "λευκό τύπου καφέ λίπος”. 

    Στη συνέχεια οι ερευνητές του FAME Lab θέλησαν να διαπιστώσουν αν η χρόνια άσκηση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην UCP1 και κατά συνέπεια στην αύξηση της δραστηριότητας του "λευκού τύπου καφέ λίπος”. Βρέθηκε ότι η πρωτεΐνη αυξάνεται μεν αλλά όχι σημαντικά για να ισχυριστούμε ότι αυτό θα ήταν αποτελεσματικό για την αύξηση της δραστηριότητας του "λευκού τύπου καφέ λίπος”.

    Οι ερευνητές του FAME Lab προχώρησαν παραπέρα και σε συνεργασία με το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποίησαν μελέτες χρησιμοποιώντας Ποζιτρονική Αξονική Τομογραφία για να μελετήσουν τη δραστηριότητα του "λευκού τύπου καφέ λίπος” στην περιοχή της κοιλιάς σε υγιείς ανθρώπους και καρκινοπαθείς. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα του "λευκού τύπου καφέ λίπος” αυξάνεται όσο αυξάνεται η σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων. Επίσης, η δραστηριότητα του "λευκού τύπου καφέ λίπος” αυξάνεται όσο μειώνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι το "λευκό τύπου καφέ λίπος” τελικά ίσως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύμμαχός μας στο να μειώσουμε το λευκό λίπος χρησιμοποιώντας την άσκηση και την περιβαλλοντική θερμοκρασία. Οι ερευνητές του FAME Lab συνεχίζουν με μελλοντικές μελέτες για να διαπιστώσουν πως αυτό μπορεί να γίνει. 

    Πιο συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο προσπαθούν να ανακαλύψουν τους ακριβείς μηχανισμούς της ενεργοποίησης του "λευκού τύπου καφέ λίπος” και ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή του στη μείωση του σωματικού βάρους στον άνθρωπο.

    Από τον Πέτρο Ντίνα, Ερευνητή, Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ