Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Αυγ-2018 11:55

  Φάρμακο για το ήπαρ ίσως αποδειχτεί σημαντικό για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ βρήκε πως το ουρσοδεοξυχολικό οξύ (UDCA), το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία νόσων του ήπατος και της χολής βελτιώνει τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία -η οποία είναι γνωστός παράγοντας πρόκλησης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα μιτοχόνδρια παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο τόσο στην επιβίωση των νευρωνικών κυττάρων όσο και στο θάνατό τους, καθώς ρυθμίζουν το μεταβολισμό της ενέργειας και τα μονοπάτια του θανάτου των κυττάρων δρώντας σαν "μπαταρία".

  Οι μιτοχονδριακές ανωμαλίες έχουν προσδιοριστεί σε πολλά είδη κυττάρων στη νόσο του Αλτσχάιμερ, με τις φθορές να ξεκινούν πριν την ανάπτυξη των κλασικών παθολογικών εντοπισμών της νόσου. Οι αλλαγές ενέργειας έχουν διαπιστωθεί σε πολλά διαφορετικά κύτταρα ασθενών και πιστεύεται πως είναι μια από τις πρώτες αλλαγές που προκύπτουν στα εγκεφαλικά κύτταρα, πιθανώς προτού καν παρουσιαστούν στον ασθενή τα πρώτα συμπτώματα.

  Μιλώντας για την πρωτοποριακή αυτή έρευνα, η Dr Heather Mortiboys, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Translational Neuroscience (SITraN) του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που σε πραγματικό ιστό ασθενούς με Αλτσχάιμερ βρέθηκε πως το UDCA μπορεί να ενισχύσει την απόδοση των "μπαταριών" των κυττάρων, των μιτοχονδρίων. "Βρήκαμε επίσης πως το φάρμακο, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται κλινικά για νόσους του ήπατος, δρα αλλάζοντας το σχήμα των μιτοχονδρίων. Αυτό θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς άλλα φάρμακα μπορεί να είναι ωφέλιμα σε ασθενείς με τη νόσο. Κυρίως, όμως, είδαμε ότι το φάρμακο δρα σε κύτταρα ανθρώπων με την πιο συνηθισμένη μορφή της νόσου -σποραδικής εμφάνισης- που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πιθανή ελπίδα για χιλιάδες ασθενείς. Καθώς το φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη κλινικά, επιταχύνεται ο πιθανός χρόνος που θα χρειαστεί για να φτάσει σε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ".

  Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει μελέτες σε νευρώνες ασθενών ώστε να ελεγχθεί η προστατευτική του δράση. Η δράση αυτή του UDCA έχει ήδη αποδειχτεί σε μοντέλα ζώων με νόσο Αλτσχάιμερ και τα επόμενα βήματα είναι οι κλινικές δοκιμές.

  Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η βασική αιτία άνοιας σε όλο τον κόσμοι και είναι η πιο συνηθισμένη νευροεκφυλιστική διαταραχή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ