Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Αυγ-2018 13:25

  Πως θα κατακτήσουμε την ευτυχία; Έρευνα του Χάρβαρντ δίνει την απάντηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο καθένας έχει τις δικές του μεθόδους για να "κατακτήσει" την ευτυχία. Κάποιοι προσπαθούν με πρακτικούς τρόπους, άλλοι διαβάζουν βιβλία και άλλοι ζητούν βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η ευτυχία μπορεί να είναι ένα απροσδιόριστο και φευγαλέο συναίσθημα, αλλά μια έρευνα για την ευτυχία που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποκαλύπτει μερικά πράγματα που μπορούν να σε κάνουν να ζήσεις μια ευτυχισμένη και υγιής ζωή.

  Η μελέτη ακολούθησε περισσότερους από 800 ανθρώπους μέσα στη ζωή τους, ώστε να ερευνήσει τους παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία. Βασικά, πρόκειται για μία από τις βαθύτερες μελέτες του κόσμου που αφορούν στην ανάπτυξη του ενήλικα. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τρία διαφορετικά γκρουπ ανθρώπων: απόφοιτους του Harvard που γεννήθηκαν περίπου το 1920, ένα δείγμα από 456 μη προνομιούχους άνδρες που γεννήθηκαν περίπου το 1930 και ένα δείγμα από 90 γυναίκες μεσαίας τάξης που γεννήθηκαν περίπου το 1910. Όλοι οι συμμετέχοντες μελετήθηκαν για 6 με 8 δεκαετίες, δημιουργώντας ένα σύνολο στοιχείων για το πώς να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή.

  Ο καθηγητής του Harvard, George E. Vaillant, MD, παραθέτει τα ευρήματα αυτής της τεράστιας μελέτης στο βιβλίο του Aging Well. Και ποια είναι αυτά;

  Να αποφεύγεις το κάπνισμα και το αλκοόλ
  Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη βρήκε πως το κάπνισμα είναι ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει το κατά πόσο θα γεράσεις με υγιή τρόπο. Παράλληλα, το να πίνεις πολύ αλκοόλ μπορεί να είναι επιζήμιο για τη σωματική και πνευματική υγεία σου. Αν και αυτές οι πληροφορίες δεν είναι καινούριες, αποδεικνύουν πως ό,τι βάζεις στο σώμα σου έχει συνέπειες.

  Να μορφωθείς
  Συγκρίνοντας τους άνδρες απόφοιτους από το Harvard με τους μη προνομιούχους άνδρες, οι ερευνητές βρήκαν πως η μόρφωση σχετίζεται με την υγεία. Όσοι φοίτησαν στο πανεπιστήμιο ήταν υγιείς μέχρι τα 70 τους, παρά την κοινωνική τάξη της παιδικής τους ηλικίας, το IQ, το εισόδημα και το κύρος των κολλεγιών που παρακολούθησαν.

  Να έχεις μια χαρούμενη παιδική ηλικία
  Αν και δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο της παιδικής ηλικίας σου, οι μελετητές του Harvard βρήκαν πως το αγαπιέσαι ως παιδί ήταν ενδεικτική προϋπόθεση του να έχεις υψηλό εισόδημα ως ενήλικας. Επίσης, βρήκαν πως το να έχεις μια καλή εφηβεία αποτελεί δείκτη πρόβλεψης του να γεράσεις καλά αργότερα. Ωστόσο, ακόμα και για όσους είχαν δύσκολη παιδική ηλικία, το να βρουν έναν σύζυγο που τους αγαπά ή ακόμα και μια δυνατή φιλία στην ενήλικη ζωή τους θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν παρελθοντικές προκλήσεις και να οδηγηθούν σε μια χαρούμενη ζωή.

  Να έχεις συναισθηματική νοημοσύνη
  Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας στο πόσο καλά θα γεράσει κάποιος είναι η ικανότητα του να διαχειρίζεται τους άλλους. Η μελέτη βρήκε πως οι άνθρωποι με υψηλή, συναισθηματική νοημοσύνη μεγάλωναν καλύτερα, ακόμα κι αν προέρχονταν από μια χαμηλή κοινωνική τάξη ή δεν είχαν απίστευτα υψηλό IQ. Είναι, επίσης, σημαντικό να δημιουργείς καινούριες σχέσεις, ακόμα κι αν μεγαλώνεις.

  Δείτε τη συνέχεια στο Shape.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ