Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Ιουλ-2018 08:24

  5 καλοκαιρινές συμβουλές για τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το καλοκαίρι συνδέεται για τους περισσότερους από εμάς με μια περίοδο χαλάρωσης και ραστώνης. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να…χαλαρώσει η προσοχή μας σχετικά με την προστασία της υγείας μας, ειδικά σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ρευματοπαθείς, οι οποίοι μπορούν να περάσουν ευχάριστα και με ευεξία τις διακοπές τους, αρκεί να προσέξουν ορισμένες παραμέτρους, καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να είναι ευχάριστοι, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εγκυμονούν τους δικούς τους κινδύνους, εξηγεί στο capital.gr ο Λεωνίδας Φωτιάδης, Γεν. Γραμ. της Ομοσπονδίας ΡευΜΑζην και Πρόεδρος ΑΚΕΣΩ.

  Τι θα ήταν καλό να θυμούνται οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα ώστε να θωρακίσουν την υγεία τους αυτή την περίοδο;  

  Προσεκτική έκθεση στον ήλιο

  Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα για τους ρευματοπαθείς, οι οποίοι συνιστούν μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα. Ειδικότερα, οι ασθενείς οι οποίοι ακολουθούν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να προστατεύονται με ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Μια συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, αυτοί που πάσχουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους προτού εκθέσουν στο σώμα τους στην ηλιακή ακτινοβολία. 

  Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για άσκηση

  Έχει αποδειχθεί ότι η σωματική άσκηση μπορεί να συντελέσει στη βελτίωση της υγείας των ασθενών. Το καλοκαίρι προσφέρεται για δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τη φυσική κατάσταση, όπως η άσκηση μέσα στο νερό (πισίνα ή θάλασσα). Σύμφωνα με δημοσίευμα που ήρθε στο φως στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR) από τον κ. Ανδρέα Ιακώβου (γυμναστής-δημιουργός του προγράμματος Υδροαποκατάστασης Ρευματοπαθών "Aqua Re-action"), άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα άσκησης στο νερό αναφέρουν μείωση του πόνου, μεγαλύτερη ευκινησία των αρθρώσεων, καλύτερη στάση του σώματος, ισορροπία και ενδυνάμωση. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η δίχως γνώση εκγύμναση του σώματός μας ενδέχεται να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’αυτόν τον λόγο, θα ήταν ωφέλιμο ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, που θα έχει προτείνει κάποιος ειδικός και το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ξεχωριστού ατόμου.

  Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

  Μια που οι έξοδοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται, είναι πιο πιθανή η κατάχρηση στα αλκοολούχα ποτά. Χρειάζεται ωστόσο αυξημένη προσοχή, καθώς ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και κατανάλωσης αλκοόλ σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του ρευματοπαθούς.

  Διακοπές απ’τη δουλειά, όχι από τη θεραπεία (συμμόρφωση στην αγωγή)

  Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί ασθενείς κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου απομακρύνονται από τη συστηματική εφαρμογή της θεραπείας τους, με δυσάρεστα για την υγεία τους αποτελέσματα. Επομένως, είναι σημαντικό για τους ασθενείς να λειτουργήσουν με σύνεση και υπευθυνότητα, προγραμματίζοντας τις διακοπές τους σε συνδυασμό με τη διατήρηση της θεραπευτικής τους αγωγής.

  Ευκαιρία για ενημέρωση

  Τις ημέρες των διακοπών έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο οι ασθενείς μπορούν να αξιοποιήσουν ενισχύοντας την ενημέρωσή τους σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα.Πού μπορείτε να βρείτε έγκυρη ενημέρωση για τα ρευματικά νοσήματα:

  Στην ιστοσελίδα της EΡΕ-ΕΠΕΡΕ και το Το σώμα σου μιλάει. Άκουσέ το! 

  Τα site των συλλόγων ασθενών www.srcrete.gr ,www.srpatras.gr, www.sygopaa.gr/, www.akesoreum.gr, www.epidermia.gr

  Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας χωρίς κανένα κόστος για την υγεία μας. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ