Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουν-2018 11:40

  Υπερπλασία του προστάτη: Μειώστε με φυσικό τρόπο τα συμπτώματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ευθύμιος Γ. Τρίμμης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

  Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, με όγκο περίπου 20 κυβικά εκατοστά, σε σχήμα κάστανου. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη, προΐσταται δε αυτής, εξ ου και το όνομα του.

  Καλοήθης υπερπλασία προστάτη ονομάζεται η διόγκωση του προστάτη, παρατηρείται δε μετά την ηλικία των 40 – 45 ετών. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, αφού 40% των ανδρών παρουσιάζουν συμπτώματα στην 5η δεκαετία της ζωής τους, ποσοστό που φτάνει στο 80% στην ηλικία άνω των 80 ετών.

  Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη προκαλεί μια σειρά σταδιακά επιδεινούμενων συμπτωμάτων, που αφορούν στην ούρηση: συχνουρία, νυκτουρία (έγερση κατά τη διάρκεια της νύκτας για ούρηση), καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, ελαττωμένη ακτίνα ούρησης, διακοπτόμενη ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστεως, επιτακτικότητα. Μπορεί δε να οδηγήσει σε αιματουρία, ουρολοιμώξεις, επίσχεση ούρων, λιθίαση ουροδόχου κύστεως, επηρεασμένη νεφρική λειτουργία.

  Η επιλογή της φυτοθεραπείας
  Μια από τις επιλογές συντηρητικής, μη χειρουργικής, αντιμετώπισης και ανακούφισης από τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη αποτελεί η φυτοθεραπεία, η χορήγηση δηλαδή φυτικών εκχυλισμάτων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

  Το serenoa repens είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στις Δυτικές Ινδίες και στις νοτιοανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής. Το εκχύλισμα του καρπού του, που ονομάζεται saw palmetto, είναι ευρέως γνωστό ότι δρα στο προστατικό αδένωμα και βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αύξηση του μεγέθους του προστατικού αδενώματος.

  Το λιποστερολικό εκχύλισμα του saw palmetto έχει αντιανδρογονικές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη και αντιοιδηματική δράση.
  -Αναστέλλει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη μέσα στο προστατικό αδένωμα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των αποφρακτικών και ερεθιστικών συμπτωμάτων, που προκαλεί η υπερπλασία του προστατικού αδενώματος.
  -Μειώνει τη σύνθεση των προσταγλανδινών με την αναστολή της Α2 φωσφολιπάσης και της απελευθέρωσης του αραχιδονικού οξέως.
  -Έχει αντισυμφορητικές ιδιότητες, μειώνοντας τη διαπερατότητα των αγγείων.

  Τι δείχνουν οι έρευνες

  άνδρας γιατρός 12-09


  Μεγάλος αριθμός ουρολόγων σε προηγμένες χώρες (Η.Π.Α., Γαλλία, Γερμανία), χρησιμοποιεί ευρέως φυτικά σκευάσματα που έχουν ως βάση το saw palmetto, για τη συντηρητική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστατη.

  Ερευνητικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι χορήγηση saw palmetto για 4 τουλάχιστον εβδομάδες, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη ροή των ούρων, να μειώσει σημαντικά τη νυκτουρία και να αυξήσει το αίσθημα καλής κένωσης της ουροδόχου κύστεως.

  Η κλινική αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος του φυτού serenoa repens έχει αποδειχθεί σε δοκιμές διάρκειας από έξι μήνες έως και τρία χρόνια.

  Διπλές τυφλές κλινικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 320 mg λιποστερολικού εκχυλίσματος του φυτού serenoa repens είναι η ενδεδειγμένη, ασφαλής και αποτελεσματική ποσότητα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πολύ συχνής καλοήθους νόσου, που απασχολεί σχεδόν τα 2/3 των ανδρών, στο σύνολο όλων των ηλικιών.

  Αυτό που κάνει τη χορήγηση φυτικών σκευασμάτων με βάση το saw palmetto τόσο δημοφιλή σε αρκετούς ιατρούς, είναι η ουσιαστική έλλειψη σημαντικών ανεπιθύμητων παρενεργειών και τοξικότητας. Η χορήγησή τους ενδείκνυται σε άτομα όλων των ηλικιών. Ανεξάρτητα με το λοιπό ιατρικό ιστορικό τους.

  Η χορήγηση saw palmetto δε διαταράσσει τη σεξουαλική επιθυμία και στυτική ικανότητα των ανδρών, κάνοντας ελκυστική τη χορήγηση αντιστοίχων φυτικών σκευασμάτων ακόμα και σε άτομα κάτω των 50 ετών, ιδίως δε σε αυτούς, καθότι είναι στην πλειοψηφία τους πλήρως ενεργοί σεξουαλικά.

  Εν κατακλείδι, η καλοήθης υπερπλασία προστάτη αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση, που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών, επιδεινώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η χορήγηση φυτικών σκευασμάτων αποτελει μια ευρέως αποδεκτή και αποτελεσματική επιλογή, η οποία βελτιώνει σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα τη διαδικασία ούρησης. Είναι ασφαλής, ενώ έχει ελάχιστες πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Το εκχύλισμα του φυτού serenoa repens, είναι η πιο συχνή επιλογή, για τους ανδρός που θέλουν να αντιμετωπίσουν συντηρητικά τα συμπτώματά τους, χωρίς να καταφύγουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

  Τι πρέπει να γνωρίζουμε
  -Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη απασχολεί 1 στους 4 ασθενείς ηλικίας 50 ετών, ποσοστό που αυξάνεται με την ηλικία, και φτάνει έως και το 90% στην ηλικία των 80 ετών.
  -Σύμφωνα με τους ουρολόγους, δεν είναι επικίνδυνη για την ζωή, δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα με πολύ αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.
  -Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές, όπως επίσχεση των ούρων, αιματουρία, λιθίαση και εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης, επανειλημμένες ουρολοιμώξεις και σε πολύ παραμελημένα περιστατικά μπορεί να προκαλέσει ακόμη και βλάβη των νεφρών ή νεφρική ανεπάρκεια.
  -Τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται στους άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών και κυρίως μετά τα 50.
  -Τα συμπτώματα ταλαιπωρούν τόσο τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και τις συντρόφους τους, λόγω των επιπτώσεων στην σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ο ύπνος του ασθενούς συχνά διαταράσσεται από τις συχνές εγέρσεις για ούρηση, η στυτική λειτουργία επηρεάζεται, ενώ συχνά παρατηρείται ακράτεια ούρων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ