Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουν-2018 08:00

  Χειρουργική αντιμετώπιση του αδενώματος παραθυρεοειδούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο χειρουργός ενδοκρινών αδένων Κυριάκος Βαμβακίδης μας ενημερώνει τί είναι και πως αντιμετωπίζεται χειρουργικά το αδένωμα του παραθυρεοειδούς.

  Μια νόσος που συχνά διαλανθάνει την προσοχή και δρα "υπογείως" επί σειρά ετών –πριν διαγνωστεί από τον εξειδικευμένο ιατρό, τον ενδοκρινολόγο– είναι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (ΠΥΠ).

  Αφορά μια πάθηση η οποία οφείλεται στη διόγκωση -ενός συνήθως ή περισσότερων σπανιότερα– παραθυρεοειδών αδένων που βρίσκονται κοντά στον θυρεοειδή. Η νόσος διαγιγνώσκεται από τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου και παραθορμόνης (PTH) αίματος και τα χαμηλά επίπεδα φωσφόρου. Τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της νόσου περιλαμβάνουν: οστεοπενία αρχικά και οστεοπόρωση στην εξέλιξή της, λίθους στο ουροποιητικό σύστημα (νεφρολιθίαση), ψυχικές διαταραχές με διάφορες μορφές (συχνότατη η κατάθλιψη), μυϊκή αδυναμία κ.ά.

  Επειδή τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ειδικά, η νόσος αποκαλύπτεται είτε από έναν τυχαίο αιματολογικό έλεγχο (όπου ανευρίσκεται αυξημένο ασβέστιο αίματος) είτε από τη συστηματική και ενδελεχή διερεύνηση του ενδοκρινολόγου σε ασθενείς που εμφανίζουν τα παραπάνω γνωρίσματα. Από τη στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση και ο θεράπων ενδοκρινολόγος θέσει την ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης, τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο εξειδικευμένος χειρουργός, ο οποίος θα κληθεί να αφαιρέσει τον παθολογικό ή τους παθολογικούς παραθυρεοειδείς.

  Πρώτο βήμα η προσπάθεια εντοπισμού του προβλήματος... αλλά δεν είναι πάντα εφικτή. Οι εξετάσεις με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών, με ευαισθησία 70%-80%, και το υπερηχογράφημα παραθυρεοειδών – η ευαισθησία του οποίου κυμαίνεται από 45%-80%,ανάλογα με την εμπειρία του ακτινολόγου που πραγματοποιεί την εξέταση. Ωστόσο, εκτός από τις δυσκολίες προεγχειρητικού εντοπισμού, η πιθανότητα ύπαρξης πολλαπλών παθολογικών παραθυρεοειδών, που εμφανίζεται σε περίπου 15%-20% των ασθενών, έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

  Πως η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης λύνει τα χέρια των ειδικών ιατρών

  Εξαιτίας όλων αυτών των αντιξοοτήτων, τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης, κατά την οποία τόσο προεγχειρητικά όσο και 10 λεπτά μετά την αφαίρεση του παθολογικού παραθυρεοειδούς λαμβάνεται από τον ασθενή αίμα και αποστέλλεται για ταχύ προσδιορισμό της παραθορμόνης. Η εφαρμογή της μεθόδου στηρίζεται στο γεγονός ότι ο χρόνος ημίσειας ζωής της παραθορμόνης είναι 3-5 λεπτά. Αν η παραθορμόνη παρουσιάσει πτώση >50% της αρχικής τιμής ή κατέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε ο χειρουργός μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη άλλων ενεργών παθολογικών παραθυρεοειδών αδένων και να τερματίσει την επέμβαση, έχοντας επιφέρει βιοχημική ίαση στον ασθενή.

  Ο συνδυασμός της διεγχειρητικής μέτρησης παραθορμόνης με έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό στις παθήσεις αυτές μπορεί να επιφέρει άριστα αποτελέσματα στους ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.

  Ευχαριστούμε τον κ. Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, διευθυντή τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (drvamvakidis.gr)

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ