Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουν-2018 12:00

  Γιατί η σωστή ρινική αναπνοή είναι δείκτης υψηλής ποιότητας ζωής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Λουκάς Μόσχος μας ενημερώνει γιατί η σωστή ρινική αναπνοή είναι δείκτης υψηλής ποιότητας ζωής.

  H μύτη, εκτός από την αίσθηση της όσφρησης που χαρίζει στον άνθρωπο, είναι η θύρα εισόδου του οξυγόνου στο σώμα συμμετέχοντας σε μια απολύτως απαραίτητη λειτουργία για τον οργανισμό: τη σωστή ρινική αναπνοή.

  Όμως, διάφορα αίτια μπορούν να σταματήσουν αυτή την ευεργετική είσοδο οξυγόνου από τη μύτη και παράλληλα να μειώσουν οποιαδήποτε ικανότητα όσφρησης. Ρινίτιδα (αλλεργική, αγγειοκινητική, ιογενής, βακτηριδιακή κ.λπ.), υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, ρινική πολυποδίση, όγκοι ρινός ή ρινοφάρυγγα καθώς και σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι κάποιες απόαυτές τις παθήσεις. Κάποιες αντιμετωπίζονται συντηρητικά, με μια τυπική φαρμακευτική αγωγή, ενώ άλλες χειρουργικά, όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, το συνηθέστερο αίτιο κακής ρινικής αναπνοής.

  Το διάφραγμα της μύτης, το οστεοχόνδρινο πέταλο που χωρίζει το κύτος της μύτης σε δύο ρινικές θαλάμες, πολλές φορές παρεκκλίνει και στραβώνει προοδευτικά είτε εξαιτίας ανατομικού προβλήματος εκ γενετής είτε μετά από κάποιον τραυματισμό. Οι ασθενείς με σκολίωση του ρινικού διαφράγματος παρουσιάζουν μείωση της όσφρησης, μόνιμη στοματική αναπνοή –κάτι που οδηγεί σε ροχαλητό–, υπνική άπνοια, ξηροστομία, συχνές φαρυγγίτιδες και βρογχίτιδες, κεφαλαλγία και διαρκή κόπωση.

  Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος διορθώνεται χειρουργικά, αλλά εντελώς ανώδυνα

  Ανάλογα με το βαθμό σκολίωσης και τις ενοχλήσεις που προκαλείστον ασθενή, εφαρμόζεται χειρουργική αντίστοιχου εύρους. Σήμερα, λόγω του συνδυασμού μοντέρνων χειρουργικών τεχνικών και άριστων φαρμακολογικών επιλογών, η μετεγχειρητική περίοδος δεν έχει καθόλου πόνο (ίσως ολιγοήμερος ήπιος πονοκέφαλος), ενώ συνδυαστικά η μη τοποθέτηση αιμοστατικών ταμπόν προσφέρει άμεσα πολύ καλή αναπνοή.

  Επίσης, μετά την επέμβαση δεν εμφανίζονται οιδήματα ή αιματώματα στο πρόσωπο, μιας και η συγκεκριμένη τεχνική (ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος κογχοτομή) εκμηδενίζει ακόμη και την επανεμφάνιση διογκωμένων ρινικών κογχών στο μέλλον.

  Ευχαριστούμε τον Λουκά Μόσχο, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, διευθυντή Mediterraneo Hospital (www.orl4u.gr)

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ