Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαϊ-2018 11:10

  Νέα μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου του μαστού με τεστ αναπνοής και ούρων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


  Μια νέα επαναστατική μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης καρκίνου του μαστού αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion.

  Οι Ισραηλινοί ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία που διατίθεται στο εμπόριο ώστε να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους βιοδείκτες του καρκίνου του μαστού (συγκεκριμένες ουσίες που παράγονται μόνο από τα καρκινικά κύτταρα).

  Δύο διαφορετικοί ηλεκτρονικοί αισθητήρες ("ηλεκτρονικές μύτες") που αναλύουν τον αέρα που εκπνέουμε, χρησιμοποιήθηκαν μαζί με μία χημική μέθοδο ανάλυσης (GC-MS) για τον ποσοτικό προσδιορισμό των ουσιών που υπάρχουν στα ούρα γυναικών με καρκίνο του μαστού.

  Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Computers in Biology and Medicine, οι ερευνητές ανίχνευσαν καρκίνο του μαστού με μέση ακρίβεια άνω του 95% με τη χρήση του ενός αισθητήρα και 85% του άλλου αισθητήρα και τα δείγματα ούρων.

  "Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού συνδέεται με την έγκαιρη ανίχνευση του όγκου. Οι ακριβείς μέθοδοι ανίχνευσης μικρότερων και πρώιμων όγκων παραμένουν προτεραιότητα" είπε ο καθηγητής Yehuda Zeiri, του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ben-Gurion.

  Η νέα προσέγγιση που χρησιμοποιεί δείγματα ούρων και δείγματα του αέρα που εκπνέουμε, τα οποία αναλύονται με φθηνές, εμπορικά διαθέσιμες, εύκολα προσβάσιμες και μη-επεμβατικές διαδικασίες μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και στο ιατρείο.

  Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνά διαγνωσθείσα κακοήθεια μεταξύ των γυναικών και εμφανίζεται σε 1 στις 8 γυναίκες.

  Οι μαστογραφίες, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τους θανάτους από καρκίνο του μαστού, δεν μπορούν πάντα να ανιχνεύσουν μικρούς όγκους, ιδιαίτερα όταν ο μαστός είναι πυκνός. Εκτιμάται ότι η ακρίβεια της διάγνωσης με μαστογραφία που είναι 75-85%, μειώνεται στο 30-50% στον πυκνό ιστό.

  Οι μέθοδοι απεικόνισης που υπάρχουν για την ανίχνευση μικρότερων όγκων, έχουν μειονεκτήματα, όπως αυξημένο κόστος και ιονίζουσα ακτινοβολία. Επίσης οι βιοψίες μαστού και οι διαδικασίες μέτρησης βιοδεικτών στο αίμα είναι επεμβατικές μέθοδοι, απαιτούν συγκεκριμένο εξοπλισμό και σημαντική πείρα για να γίνουν.

  "Δείξαμε ότι οι οικονομικές  "ηλεκτρονικές μύτες" που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αρκετές για τη διάγνωση ασθενών με καρκίνο μαστού σε πρώιμο στάδιο", υποστήριξε ο καθηγητής Zeiri.

  Εφόσον τα δεδομένα αυτά επιβεβαιωθούν σε μεγάλες μελέτες, θα αλλάξουν ριζικά οι προληπτικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι γυναίκες για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.
   

  Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ