Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαϊ-2018 12:20

  Γιατί πρέπει να παίρνουμε το φάρμακο μας τη σωστή ώρα!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Όταν ο γιατρός μας γράφει ένα φάρμακο, λογικά το παίρνουμε. Η πραγματικότητα εντούτοις απέχει πολύ από τη... λογική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, δηλαδή το κατά πόσο ακολουθούν τις συμβουλές του ιατρού και τηρούν τη θεραπευτική αγωγή, προσεγγίζει μόλις το 50%!

  Πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε τη θεραπεία; Για τους χρονίως πάσχοντες, η συμμόρφωση θεωρείται κομβική. Μάλιστα για τους ασθενείς με παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία, η φαρμακευτική συμμόρφωση αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που λαμβάνουν.

  Τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης της  Pfizer Hellas με αφορμή τη νέα εκστρατεία με τίτλο "Συνταγή για μια καλύτερη ζωή", που στόχο έχει την ορθή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναγκαιότητα της φαρμακευτικής συμμόρφωσης, τόσο για την υγεία και την ποιότητα της ζωής των ασθενών, όσο και για το σύστημα Υγείας,  ήταν αποκαλυπτικά.

  Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας Κωνσταντίνο Τσιούφη,
  *η μη φαρμακευτική συμμόρφωση ευθύνεται για περίπου το 30 -50% των αποτυχημένων θεραπειών και για 125.000 θανάτους ετησίως
  *Η μη συμμόρφωση στις στατίνες αύξησε τον σχετικό κίνδυνο θνητότητας (από ~12% σε 25%)
  *Η μη συμμόρφωση σε καρδιοπροστατευτικά φάρμακα αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας καρδιαγγειακής αιτιολογίας (10% σε 40%) και θνητότητας (50% σε 80%)
  *Το άμεσο κόστος υπολογίστηκε σε 100 δισ. με 289 δισ. δολάρια ετησίως

  Βάσει διεθνών μελετών σε υπερτασικούς ασθενείς, η μη συμμόρφωση στις στατίνες μπορεί να αυξήσει το σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας από ~12% σε ~25%, ενώ η μη συμμόρφωση σε καρδιοπροστατευτικά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας καρδιαγγειακής αιτιολογίας από 10% σε 40% και θνητότητας από 50% σε 80%. Όσον αφορά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των επειγόντων επισκέψεων καρδιαγγειακής αιτιολογίας στα νοσοκομεία.

  Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης σε υπερτασικούς ασθενείς σε Ειδική Μονάδα Υπέρτασης, τα ποσοστά φαρμακευτικής συμμόρφωσης έφτασαν το 80%, ποσοστό ικανοποιητικό.

  Τα οικονομικά στοιχεία και οι απώλειες για τα δημόσια συστήματα Υγείας από τη μη συμμόρφωση είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Όπως ανέφερε η Νάντια Μπουμπουχαιροπούλου, Health Economist της Pfizer Hellas, στις Η.Π.Α οι υγειονομικές δαπάνες, που αποδίδονται στην πτωχή φαρμακευτική συμμόρφωση και οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, έχουν υπολογιστεί σε 100 με 300 δισ. δολάρια ετησίως, αποτελώντας το 3% με 10% των συνολικών ετήσιων δαπανών υγείας.

  Αντιστοίχως, τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης κοστίζουν στα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας περίπου 194.500 θανάτους και 125 δισ. ευρώ ετησίως, αποτελώντας περίπου το 9,6% του συνόλου των δαπανών υγείας. Σε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το ετήσιο κόστος της ελλιπούς συμμόρφωσης ανά ασθενή κυμαινόταν για όλες τις  χρόνιες παθήσεις και συννοσηρότητες από περίπου 5.271 έως 52.341 δολάρια, ενώ εξετάζοντας  τις καρδιακές παθήσεις το κόστος κυμαινόταν από 3.347 έως 19.472 δολ., για την ψυχική υγεία από 3.252 έως 19.363 δολ., και τέλος από 2.741 έως 9.819 δολ. για το διαβήτη.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ