Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαϊ-2018 12:15

  Νευρική ανορεξία και βουλιμία. Τι τις προκαλεί και πως αντιμετωπίζονται;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc (Hons), MScNYSCDN​
  Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
  Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία
  Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General
  Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου

  Αρχικά, σε περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας όπου ο ασθενής βρίσκεται στο νοσοκομείο, σημειώνουμε πως πρέπει να πάρει γρήγορα βάρος χωρίς να επηρεαστεί η ψυχολογία του. Πρέπει, λοιπόν, να του σερβίρονται ελκυστικά γεύματα σε μικρές ποσότητες, και να αποφεύγονται τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα. Πρέπει, δηλαδή, να προσλαμβάνουν 1600 θερμίδες την ημέρα στα πρώτα στάδια της θεραπείας και κατόπιν, αυτές να αυξηθούν σταδιακά.

  Παράλληλα, πρέπει να γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα αιματολογικές εξετάσεις και να ελέγχονται τα επίπεδα χοληστερίνης, βάρους, λίπους. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπομονή, καθώς σύμφωνα με έρευνες τα χαμηλά ποσοστά χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε αυτοκτονία.

  Στις πιο ήπιες περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας, χρειάζεται η βοήθεια της οικογένειας και η συμβολή του διατροφολόγου, του ψυχολόγου και του ψυχαναλυτή.

  Πολλές φορές η νευρική ανορεξία οφείλεται στην παρανόηση του σώματος των κοινωνικών προτύπων, καθώς προβάλλεται πως το λεπτό σώμα είναι συνυφασμένο με την υγεία. Το φαινόμενο της νευρικής ανορεξίας έχει παρατηρηθεί και σε άνδρες, σε μικρότερη κλίμακα βέβαια, απ’ ότι στις γυναίκες.

  Στις περιπτώσεις της νευρικής ανορεξίας σημειώνουμε πως ο "ασθενής” πρέπει να παίρνει γύρω στις 30 με 40 θερμίδες ανά κιλό σώματος στην αρχή και σταδιακά να αυξηθεί αυτή η ποσότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις  μπορεί να χρειαστούν ως και 70 θερμίδες ανά κιλό.

  Γενικά, πάντως θα βοηθούσε μια διατροφή χωρίς πρόσθετο αλάτι, για να μειωθεί η κατακράτηση υγρών. Τέλος, τα συμπληρώματα ψευδάργυρου είναι απαραίτητα.

  Όσον αφορά τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα βουλιμίας προτείνεται μια διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα: 3 κύρια και 2 ενδιάμεσα γεύματα. Πρέπει να προσέξουμε πολύ το αλκοόλ και τα τρόφιμα με πολύ ζάχαρη. Ταυτόχρονα, πρέπει να τους εμψυχώσουμε να γυμνάζονται, καθώς η άσκηση μειώνει την αρνητική σκέψη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ