Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαϊ-2018 07:59

  Τα μυστικά της ιστιοπλοΐας και τα μυστικά της επιτυχίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Βρέθηκαν στο 3ο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο ήταν η δικαίωση μιας μεγάλης προσπάθειας. Ο Παναγιώτης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής μοιράζονται μαζί μας ένα μέρος από τη διαδρομή τους και τους στόχους τους για το 2018.

  Πώς μπήκε η ιστιοπλοΐα στη ζωή σας;

  Παναγιώτης Μάντης: Θα έλεγα ότι η ιστιοπλοΐα μπήκε τυχαία στη ζωή μου σε ηλικία 8 ετών. Έχοντας δοκιμάσει ήδη αρκετά αθλήματα βρέθηκα στο χώρο της ιστιοπλοΐας και αμέσως μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Είναι σπουδαίο αίσθημα για ένα παιδί να βρίσκεται μόνο και ανεξάρτητο στη θάλασσα πάνω σε ένα σκαφάκι. Τα πρώτα μου βήματα στο χώρο έγιναν στο Ναυτικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας και αργότερα συνέχισα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς όπου ανήκω μέχρι σήμερα.

  Παύλος Καγιαλής: Και εγώ θα έλεγα ότι ήταν τυχαίο γεγονός. Βλέποντας μικρά παιδιά μόνα στα optimist ήταν μια εικόνα που μου άρεσε και ήθελα και εγώ να δοκιμάσω. Ήμουν μόλις 7 χρονών αλλά δεδομένου ότι μεγάλωσα στη Χαλκιδική η θάλασσα ήταν μέρος της καθημερινότητας μου. Ξεκίνησα από το Ναυτικό Όμιλο Πόρτο Καρράς και ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκα στην Αθήνα και το Ναυτικό Όμιλο Κατοίκων Βουλιαγμένης που είναι και ο σύλλογος μου μέχρι και σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι αν βάλεις την ιστιοπλοΐα στη ζωή σου μετά πολύ δύσκολα την αποχωρίζεσαι.

  Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον πρωταθλητισμό;

  ΠΜ: Ακόμη και σήμερα δεν είμαι σίγουρος αν ο πρωταθλητισμός σε διαλέγει ή τον διαλέγεις. Νομίζω ότι είναι μια αμφίπλευρη σχέση που αναπτύσσεται με τα χρόνια. Ξεκινώντας από μικρή ηλικία να αγωνίζεσαι περνάς από πολλά στάδια μέχρι να φτάσεις στην επιτυχία ή τουλάχιστον στο όνειρο για διάκριση. Είναι ένα παιχνίδι που εξελίσσεται σε τρόπο ζωής. Το σίγουρο είναι ότι εθίζεσαι σε αυτόν. Ο πρωταθλητισμός, η μοναξιά του, η πίεσή του είναι στοιχεία που δημιουργούν εξάρτηση.

  ΠΚ: Συμφωνώ με τον Τάκη. Νομίζω ότι αρχικά το άθλημα σε επιλέγει. Με τις πρώτες επιτυχίες ο βαθμός σύνδεσης με τον πρωταθλητισμό όλο και μεγαλώνει. Και εγώ και ο Τάκης βρεθήκαμε σε όλες τις Εθνικές Ομάδες στις κατηγορίες που αγωνιστήκαμε (Optimist, 420, 470) και γευτήκαμε σπουδαίες στιγμές. Θα έλεγα όμως ότι το δρόμο του πρωταθλητισμού τελικά τον επιλέγεις μέσα από τις αποτυχίες.

  Ποια είναι τα μεγαλύτερα projects και φιλοδοξίες σας για το 2018; 

  ΠΜ: Το 2018 είναι μια γεμάτη αγωνιστικά χρονιά για εμάς. Δεδομένου ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας που θα διεξαχθεί στο Άαρχους της Δανίας τον Αύγουστο θα δοθούν τα πρώτα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο θέτουμε ως πρωταρχικό μας στόχο τη διασφάλιση του εισιτηρίου για τη χώρα μας, όπως κάναμε στο Πέρθ της Αυστραλίας το 2011 και στο Σαντατές της Ισπανίας το 2014. Ιδανικά θα θέλαμε να συνοδέψουμε την πρόκριση με ακόμη ένα παγκόσμιο μετάλλιο.

  ΠΚ: Έχουμε μάθει ότι οι επιτυχίες έρχονται μέσα από μικρά και σταθερά βήματα. Κάθε χρόνο το Παγκόσμιο και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελούν τους βασικούς στόχους της ομάδας μας. Οι αγωνιστικές μας υποχρεώσεις όμως δε σταματούν σε 2 αγώνες αλλά ουσιαστικά περιλαμβάνουν περίπου 10 μεγάλες διοργανώσεις. Μέσα από αυτές διαμορφώνεται η Παγκόσμια Κατάταξη όπου τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σταθερά στις πρώτες θέσεις (2η θέση κατά την τελευταία δημοσίευση του πίνακα). Επομένως η θέση μας στον Παγκόσμιο Πίνακα είναι το μεγαλύτερο και πιο διαχρονικό project που στόχο έχει να μας οδηγήσει ξανά σε μια Ολυμπιάδα.

  Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας μετά το Ολυμπιακό μετάλλιο; Πως νιώθετε μετά τη κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου;

  ΠΜ: Δύσκολη ερώτηση. Έχουν αλλάξει πολλά και τίποτα ταυτόχρονα. Εννοώ οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που δεν μας αφήνουν να καταλάβουμε μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η ένταση της προπόνησης, το αγωνιστικό μας πρόγραμμα και όλες οι υποχρεώσεις μας είναι ανάλογες με αυτές της προηγούμενης Ολυμπιακής μας προετοιμασίας. Από την άλλη η κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου έφερε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, περισσότερες κοινωνικές υποχρεώσεις και τη δυνατότητα να μιλήσουμε με περισσότερο κόσμο και να μοιραστούμε μαζί του το πάθος για τη θάλασσα αλλά και τις αξίες του Ολυμπισμού και του ευ αγωνίζεσθαι.

  ΠΚ: Τα συναισθήματα που φέρνει η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου είναι μοναδικά. Νομίζω νιώθεις πληρότητα - τουλάχιστον σε αθλητικό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να φτάνεις στα όνειρά σου, να τα ξεπερνάς και να μπορείς να βάζεις άλλα υψηλότερα. Όπως είπε και ο Τάκης η απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ουσιαστικά εμποδίζει τις μεγάλες αλλαγές σε καθημερινό επίπεδο. Το βασικό είναι ότι απολαμβάνουμε μεγαλύτερη αγάπη από τον κόσμο και περισσότερη στήριξη που μας γεμίζει αισιοδοξία. 

  ιστιοπλοΐα 2

  Πώς νιώθετε όταν είστε στη θάλασσα και κάνετε το άθλημα που αγαπάτε;

  ΠΜ: Ελευθερία, Πληρότητα, Ικανοποίηση.

  ΠΚ: Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που εξαρτάται από τη φύση και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόλαυση, αλλά και πρόκληση μαζί.


  Η Anthélios, η σειρά αντηλιακής προστασίας της La Roche-Posay είναι ο υπερήφανος Suncare Partner των Ολυμπιονικών της Ιστιοπλοΐας στα 470, Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, προστατεύοντας  τους Έλληνες πρωταθλητές που εκτίθενται για αρκετές ώρες στον ήλιο, κάνοντας το άθλημα που αγαπούν.

  Είστε επαγγελματίες αθλητές και Ολυμπιονίκες, έχετε αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες και αν ναι, ποιες;

  ΠΜ: Οι δυσκολίες είναι πολλές μιας και ο πρωταθλητισμός είναι επίπονος και με συνεχή εμπόδια. Σε τόσο υψηλό επίπεδο οι ρυθμοί κάποιες φορές είναι εξοντωτικοί και θέλει μεγάλη προσήλωση ώστε να ξεπερνάς πολλές φορές τον εαυτό σου. Δεδομένης της φύσης του δικού μας αθλήματος μια βασική δυσκολία είναι πάντα να βρεις τους πόρους για να μπορείς να κάνεις ανενόχλητος την προετοιμασία σου.

  ΠΚ: Φυσικά και τα εμπόδια είναι πάρα πολλά και πολλές φορές δεν φαίνονται. Υπάρχουν καθημερινά προβλήματα που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε και να λάβουμε αποφάσεις με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση της απόδοσής μας. Η οργάνωση του προγράμματος μας που περιλαμβάνει πολλούς αγώνες σε διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επίσης από τεχνικής απόψεως η διαλογή των υλικών που χρησιμοποιούμε σε κάθε αγώνα είναι καθοριστικής σημασίας. Άλλη μια καθημερινή δυσκολία είναι η συνεχής δίαιτα που σε κουράζει αφάνταστα ψυχολογικά, όπως κουραστικό επίσης είναι να λείπεις συνέχεια μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους.

  Σαν έμπειροι αθλητές της ιστιοπλοΐας, τι θα αλλάζατε ή θα προσφέρατε στην ιστιοπλοΐα αλλά και γενικά στον αθλητισμό;

  ΠΜ: Νομίζω ότι οι χώρες που έχουν σημαντική παράδοση στον αθλητισμό το επιτυγχάνουν μέσα από δυο βασικές παραμέτρους: παιδεία και διαχρονικότητα. Ουσιαστικά η ιστιοπλοΐα πρωταγωνιστεί σε επίπεδο διεθνών διακρίσεων επειδή ακριβώς έχουμε καταφέρει να διατηρούμε μια συνέχεια. Επομένως θα προσπαθούσα να μεταδώσω την εμπειρία μου στην επόμενη γενιά ώστε να αποφύγει λάθη και να μπορέσει να βρει πιο εύκολα το δρόμο προς την επιτυχία.

  ΠΚ: Αν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας θα δούμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στο ευρύτερο πεδίου του αθλητισμού στη χώρα μας. Βασικό σημείο εκκίνησης θα ήταν η συνολική διαπαιδαγώγηση ως προς τη νοοτροπία του πρωταθλητισμού, όχι μόνο των παιδιών αλλά γενικότερα όλης της κοινωνίας. Ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός χρειάζονται συνεχώς νέες ιδέες και εξέλιξη. Στην Ελλάδα νομίζω ότι δεν εξελισσόμαστε - τουλάχιστον όχι γρήγορα - αν και υπάρχει σημαντική γνώση. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν να φέρω όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα μας, πιστεύοντας ότι μέσα από την εμπειρία αλλά και τη συμμετοχή σε μεγάλους αγώνες όλοι οι εμπλεκόμενοι (αθλητές, προπονητές, εθελοντές, παράγοντες, γονείς κτλ) αποκτούν γνώση και κίνητρο ώστε να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα παραπάνω.Επιπρόσθετα θα υπήρχαν πολλαπλά οφέλη δεδομένου του κάλους της χώρας μας από τουριστικής άποψης. 

  Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό;

  ΠΜ: Τις περισσότερες φορές από παρορμητισμό συγχέουμε τις έννοιες του πρωταθλητισμού με την επιτυχία. Ο πρωταθλητισμός είναι ένας δύσκολος και πολλές φορές μοναχικός δρόμος γεμάτος όνειρα, στόχους και προσπάθεια. Η επιλογή του πρωταθλητισμού πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον τρόπο ζωής και όχι την επίτευξη της επιτυχίας. Έτσι εξασφαλίζεις την απαραίτητη προϋπόθεση της καταξίωσης, που αν έλθει πρέπει να συνοδεύεται από ήθος.

  ΠΚ: Νομίζω όποιος πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό δεν χρειάζεται πολλές συμβουλές. Το πάθος είναι η κύρια κινητήρια δύναμη. Καθώς ωριμάζεις προσθέτεις και άλλα στοιχεία που σε ολοκληρώνουν και ως αθλητή και ως άνθρωπο. Ξεκινώντας τον πρωταθλητισμό θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αλλάξεις, ανοιχτός να δεχθείς κριτική και σίγουρος ότι πριν από την επιτυχία κρύβεται μια αποτυχία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ