Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 13:00

  Η Νοvartis ανακοινώνει τη δημοσίευση δεδομένων στο JAMA Cardiology

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology δημοσίευσε αποτελέσματα από μια αναδρομική ανάλυση που δείχνει ότι η θεραπεία με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης βελτίωσε σημαντικά 7 από τους 10 τύπους σωματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σε διάστημα οκτώ μηνών στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF), σε σύγκριση με την προηγούμενη θεραπεία εκλογής. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Novartis, οι σημαντικότερες βελτιώσεις που αναφέρθηκαν αφορούσαν στις οικιακές εργασίες και στις ερωτικές/σεξουαλικές σχέσεις. Τα ευρήματα της ανάλυσης βασίζονται σε δεδομένα από την κλινική μελέτη PARADIGM-HF, τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη που διεξήχθη ποτέ για την καρδιακή ανεπάρκεια.

  "Οι ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια συχνά αντιμετωπίζουν σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, ακόμη και εν συγκρίσει με άλλες χρόνιες παθήσεις", δήλωσε ο Scott Solomon, Καθηγητής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, Ιατρική Σχολή του Harvard και επικεφαλής συντάκτης της δημοσίευσης. "Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι η θεραπεία με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μπορεί να μειώσει τους περιορισμούς στις σωματικές και τις κοινωνικές δραστηριότητες που είναι σημαντικές για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και έτσι, να τους βοηθήσει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, την ικανότητά τους να διάγουν την καθημερινή τους ζωή και τις προσωπικές τους σχέσεις".

  Τα δεδομένα αυτά εξέτασαν την επίδραση της θεραπείας με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης σε 10 δραστηριότητες που σχετίζονται με συγκεκριμένους σωματικούς και κοινωνικούς περιορισμούς – που είναι δύο από τα οκτώ βασικά στοιχεία της σχετικής με την υγεία ποιότητας ζωής (HRQL), η οποία αξιολογείται με  το Ερωτηματολόγιο Καρδιομυοπάθειας του Kansas City – από 7.623 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη PARADIGM-HF. Η θεραπεία με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης βελτίωσε 7 από τις 10 δραστηριότητες αυτές στην προκαθορισμένη οκτάμηνη ανάλυση, σε σύγκριση με τον αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, εναλαπρίλη, με τις σημαντικότερες βελτιώσεις να αφορούν τις οικιακές εργασίες και τις ερωτικές/σεξουαλικές σχέσεις.

  Η βελτίωση στη συνδυασμένη σωματική και κοινωνική δραστηριότητα των ασθενών που έλαβαν αγωγή με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης έναντι της εναλαπρίλης ήταν ισοδύναμη με τη διαφορά εννέα ετών γήρανσης. Κυρίως, οι σωματικές και κοινωνικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν από την οκτάμηνη επίσκεψη και διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου μετέπειτα παρακολούθησης.

  "Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι, πέρα από τη μείωση του κινδύνου θανάτου και νοσηλείας, το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια", δήλωσε ο Shreeram Aradhye, Chief Medical Officer και Global Head, Medical Affairs, Novartis Pharmaceuticals. "Επιπλέον, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς της μελέτης PARADIGM-HF βρίσκονταν σε πιο πρώιμα στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας – κατηγορίας II κατά την Καρδιολογική Εταιρεία Νέας Υόρκης – τα δεδομένα αυτά είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη ότι το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μπορεί να βελτιώσει τα κλινικά σημαντικά μέτρα της ποιότητας ζωής, ακόμη και στους ασθενείς που δεν βιώνουν ακόμη τα πιο σοβαρά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας".

  Το ερωτηματολόγιο KCCQ είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο και επικυρωμένο μέτρο της σχετικής με την υγεία ποιότητας ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν λιγότερα συμπτώματα3. Η ανάλυση αυτή εξερεύνησε τις επιδράσεις της θεραπείας με το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης στο ντύσιμο, το πλύσιμο στο ντους, το ανέβασμα μιας σκάλας, το βάδισμα για 100 μέτρα, την επίσκεψη σε συγγενείς ή φίλους, το τρέξιμο, την ενασχόληση με την κηπουρική, τα χόμπι, τις οικιακές εργασίες και τις ερωτικές/σεξουαλικές σχέσεις. Στη μελέτη PARADIGM-HF, αποδείχθηκε ότι το σύμπλοκο σακουμπιτρίλης/βαλσαρτάνης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με την εναλαπρίλη.

  Τα δεδομένα αυτά είχαν παρουσιαστεί προηγουμένως στην 21η Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας στο Grapevine του Τέξας, τον Σεπτέμβριο του 2017.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ