Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 08:07

  Η πρόκληση του να μεγαλώνουμε με υγεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κοινωνία μας μεγαλώνει, "γερνά”, και το ζητούμενο είναι να μεγαλώνουμε με υγεία, σωματική και συναισθηματική ευεξία. Το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό ήταν ένα από τα βασικά ερωτήματα που πραγματεύτηκαν επιστήμονες από πολλούς κλάδους που συμμετείχαν στο 10ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) που ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα στο Πόρτο Χέλι. 

  Στο συνέδριο της ΕΠΕΜΥ έγινε ακόμη πιο φανερό πως η διεταιρικότητα και η διεπιστημονικότητα, αποτελούν έννοιες κλειδιά για τη σύγχρονη αντιμετώπιση των ασθενών. Τα μέλη των ιατρικών εταιρειών που συμμετείχαν στο συνέδριο τόνισαν παράλληλα την ανησυχία τους για το πώς θα επηρεάσει το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών τις δύο αυτές θεμελιώδεις συνεργασίες. 

  Στο συνέδριο, με κεντρικό θέμα το AGEING και τίτλο "Μεγαλώνοντας – Η Ηλικιακή Μετάβαση, συμμετείχαν 472 σύνεδροι (352 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 120 άλλοι επαγγελματίες υγείας και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών) και κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις, όπως στρογγυλά τραπέζια, διεπιστημονικές συνεδρίες, συζητήσεις κλινικών περιστατικών με τους ειδικούς, συνεδρίες κλινικών νοσοκομείων καθώς και εφαρμοσμένα σεμινάρια σε επιλεγμένα κλινικά θέματα.

  Μια γεύση απ’ όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο

  Επικοινωνία γιατρού και ασθενούς: Στη συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στις σχέσεις και στην επικοινωνία μεταξύ ιατρού και ασθενούς μίλησαν ο ιατρός, Καθηγητής κ. Κώστας Συρίγος, ο ασθενής κ. Γρηγόρης Τάμπασης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Υποστήριξης Ρευματοπαθών Δυτικής Αττικής "ΙΗΣΩ", καθώς και ο ειδικός της επικοινωνίας κ. Κώστας Μάντζιαρης. Όπως τονίστηκε: "H επικοινωνία του ασθενή με το γιατρό του αποτελεί καθοριστικό σημείο για την επιτυχή έκβαση κάθε θεραπείας. Είναι μια ολόκληρη επιστήμη, με ειδικές τεχνικές και δεξιότητες που αποσκοπούν στην εγκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης, στην κατανόηση από πλευράς γιατρού των προτεραιοτήτων και αναγκών του ασθενή και από πλευράς ασθενή της σοβαρότητας της κατάστασης και των θεραπευτικών επιλογών που έχει και τέλος στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων του ασθενή. Δυστυχώς πρόκειται για έναν τομέα που δεν περιλαμβάνεται στην εκπαίδευση των ιατρικών σχολών της πατρίδας μας, ούτε σε προπτυχιακό, ούτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο".

  Διαχείριση ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα: Στη διάρκεια μίας άλλης συνεδρίασης για τη Ρευματοειδή αρθρίτιδα, δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της "διαχείρισης των ασθενών με χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα και μερική επίτευξη των θεραπευτικών στόχων". Ο κ. Piet van Riel, Καθηγητής Ρευματολογίας στην Ολλανδία, αναφέρθηκε στις "πολλαπλές διαστάσεις της Υγείας, οι οποίες ξεπερνούν τη στενή διάσταση της σωματικής υγείας και συμπεριλαμβάνουν την ψυχοκοινωνική υγεία αλλά και τη δυνατότητα του ασθενή να διαχειρίζεται ο ίδιος την ασθένεια του και να επανεντάσσεται στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον με πλήρη λειτουργικότητα". 

  Μέτρια ανταπόκριση στη θεραπεία: Στη συνεδρία των ασθενών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Ενώσεων και Συλλόγων Ρευματοπαθών της χώρας, αλλά και ιατρών, εξετάστηκε επίσης το θέμα της κατηγορίας των ασθενών με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στη φαρμακευτική θεραπεία. Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Κήτας ανέπτυξε το θέμα της συστηματικής συλλογής στοιχείων για την κατάσταση του ασθενούς, και πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα αλλά και να αλλάξουν την καθημερινή κλινική πράξη. Στόχος είναι, όπως ανέφερε, "η εξατομίκευση, η προσωποποίηση και η άμεση εφαρμογή όλων των μοντέλων θεραπείας".

  Συνεργασία μεταξύ ειδικοτήτων: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η συνεδρίαση της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο "Η ΣΩΤΗΡΙΑ", στην οποία τονίστηκε η ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων για την επιτυχημένη διάγνωση και αντιμετώπιση της ασθένειας. Συγκεκριμένα παρουσιάσθηκε ο τρόπος που αντιμετωπίσθηκε με επιτυχία στην κλινική "ασθενής με ηωσινοφιλικό σύνδρομο" μέσα από τη συνεργασία του Αν. Καθηγητή κ. Γιώργου Μπάμια, Γαστρεντερολόγου και των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων κ.κ. Σταμάτη Καρακατσάνη, Αιματολόγου και Εύης Ζαμπέλη, Ρευματολόγου, υπό την επίβλεψη του Δ/ντή της κλινικής Καθηγητή Κων. Συρίγου, Ογκολόγου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ